Solkysten
BoConcept Mijas
AAEstates
Bolig-udland
Læs Solkysten
SOLKYSTEN - Juni 2015
Mulligan kan hjælpe dine led
Har du en ny eller gammel skade der gør, at du har nedsat bevægelighed i et led, og oplever du måske oven i købet smerte i forbindelse med, at du bevæger leddet, så læs med her!
Det kan dreje sig om et hvilket som helst led: håndled, albue (f.eks. tennis- og golfalbue), skulder, nakke/ryg, hofte, knæ osv. Hvis du enten går med smerter i forbindelse med bevægelse af leddet, eller har nedsat bevægelighed – eller måske begge dele – så kan Mulligan-konceptet måske hjælpe dig.

Internationalt forskes der i disse år meget i manuel terapi. En af de nyeste behandlingskoncepter er Mulligan-konceptet.

Konceptet kommer fra New Zealand og er udviklet af fysioterapeut Brian Mulligan. Det har kun eksisteret i Danmark i cirka fem år, men vinder hurtigt frem på grund af den høje effektivitet i behandlingen. Konceptet viser sig ofte effektivt på selv meget gamle skader, hvor adskillige andre behandlingsforløb har været forsøgt uden effekt. Mange patienter har f.eks. fået den nedslående melding af forskellige fagpersoner, at deres smerter og nedsatte bevægelighed skyldes kontrakturer omkring leddet, som ikke kan afhjælpes. Eller de har gennem billeddiagnostik fået konstateret lettere degenerative forandringer eller artrose (slidgigt) i leddet, hvilket er blevet gjort til synderen for symptomerne. På trods af disse faglige vurderinger viser det sig imidlertid ofte, at simple mobiliserende teknikker kan genskabe den tabte bevægelighed og fjerne smerterne. Simpelt klinisk ræsonnement fortæller os derfor, at første udredning ikke altid er den rigtige. Pointen er, at de fleste af os går rundt med degererative forandringer i vores led – måske oven i købet en diskusprolaps i ryggen – men uden nogen form for symptomer der begrænser os i hverdagen. Afsløringer på røntgen og dyre
MR-scanninger er altså ikke nødvendigvis ensbetydende med, at årsagen til smerterne eller bevægeindskrænkningen er fundet. Scanningsresultater kan i mange tilfælde bidrage til diagnosticeringen, men er på ingen måde enerådige. Derfor er det vigtigt, at man både som fagperson og patient forholder sig kritisk til sådanne scanningsresultater.

Teknikkerne i Mulligan-konceptet er mobiliserende ledteknikker, der på en enkel og smertefri måde sikrer at kroppens mekanik og neurofysiologi fungerer bedst muligt. Det betyder, at patienten ofte vil opleve en øjeblikkelig smertereduktion og øget bevægelighed.

Det er en patient-centreret og kollaborativ behandlingsform. Mobiliseringerne er derfor sjældent passive, men foregår i et samarbejde med patienten. Netop denne indgangsvinkel har vist sig yderst effektiv og er netop nøglen til en langvarig behandlingseffekt.  

Behandlingen tager udgangspunkt i ”Mobilisation With Movement” (MWM). Det vil sige, at mobiliseringen finder sted samtidig med, at patienten foretager bevægelse over leddet. Terapeuten med kendskab til konceptet anvender bestemte håndgreb til at sikre, at bevægelsen sker korrekt og med leddet i den helt rigtige position. På denne måde sikres korrekt sporing i leddet, og musklerne får på ny mulighed for at arbejde rigtigt over leddet. Herved kan bevægelsen ske uden smerteprovokation og leddets fejlposition obstruerer ikke længere bevægelsen.

Mulligan teknikkerne kan være relevante for dig, hvis dine gener skyldes nedsat bevægelse i et eller flere led, eller skyldes smerte i forbindelse med bevægelse af leddet.

Fysioterapeuten med kendskab til konceptet vil undersøge om din nedsatte bevægelighed eller smerte i forbindelse med bevægelse er et mekanisk problem. Hvis dette viser sig at være tilfældet, vil Mulligan-konceptet med høj sandsynlighed være relevant som behandlingsform.  

Da konceptet også har vist sig effektivt på selv meget gamle skader, er der som udgangspunkt ingen grund til at acceptere sit handicap, før der er foretaget en vurdering af, om konceptet er relevant for netop dig.

Kontakt en fysioterapeut med kendskab til teknikkerne og hør mere.

Af Fysioterapeut Kim Engvad Jacobsen, Centro Sanum, tel: +34 952 476 943.

 

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal