Solkysten
Bolig-udland
BoConcept Mijas
Læs Solkysten
AAEstates
SOLKYSTEN - Juni 2015
Øl efter champagnemetoden
Tre danskere har kastet sig ud i et unikt projekt i Manilva
Der blev løftet et par øjenbryn, da vi på redaktionen modtog en pressemeddelelse om, at tre danskere har startet et bryggeri på Costa del Sol. At der drikkes meget øl i Spanien, var vi ikke i tvivl om, men der er så sandelig mange både store og små bryggerier i forvejen, så der måtte være tale om noget helt specielt for at tage kampen op med Cruzcampo, Mahou, San Miguel og alle de andre.

Det var altså i spændt forventning, vi to piger troppede op hos Gran de Select, hvor vi blev modtaget af Mads Sørensen og Frederik Avenstrup i en nybygget og pinligt ren lagerhal i Manilvas industrikvarter. Meget hurtigt gik det op for os, at her brygges ikke den gængse dåseøl, man skyller ned på en varm sommerdag. Det er øl af høj kvalitet og det skiller sig især ud, fordi det er brygget efter champagnemetoden og altså har gennemgået to gæringer.

Mads og Frederik har absolut ingen intentioner om at deres produkter skal mænge sig med de andre på supermarkedernes hylder. De vil gøre det, danskerne er  så gode til: skabe en nicheforretning, der henvender sig til det kvalitetsbevidste klientel. Deres elegante champagneflasker vil kun være at finde i specalforretninger, på de fineste restauranter, de bedste hoteller og de hotteste natklubber.

Tre mennesker mødes
Mens vi  får skænket det første glas øl, får vi svar på det spørgsmål, der har brændt på længe: Hvordan i alverden er ideen om at brygge øl i Spanien dukker op i tre danskeres bevidsthed? Svaret er enkelt - processen kompliceret.

Det startede med et møde mellem Mads’ datter Diana, som nu er firmaets direktør, og Frederik Avenstrup, der på det tidspunkt arbejdede som salgschef i vinbranchen. De to forelskede sig, og der opstod hurtigt et varmt venskab mellem Mads og hans svigersøn, som blev smittet af Mads’ passion for et godt glas øl. De syntes begge, det kunne være en spændende udfordring at udnytte Frederiks viden om vinens verden til at fremstille det bedste af det bedste, og for snart 15 år siden startede de deres øleksperimenter i Danmark.

Den spanske side af eventyret har baggrund i Mads Sørensens ægteskab med en spansk kvinde. Mads er både bygningskonstruktør og biopat, og på grund af Mads’ jobsituationer er ægteparret flyttet nogle gange mellem Spanien og Danmark, hvor Diana er født.

Der gik ikke lang tid før familien blev enige om at udvikle deres fælles hobby til en levevej under varmere himmelstrøg, men det skulle vise sig at blive en tidskrævende affære.

Overraskende opbakning
Da vand som bekendt er et meget vigtigt element i ølproduktionen, gjaldt det først og fremmest om at finde et sted med rent og krystalklart vand. Utallige analyser blev foretaget, inden valget faldt på Manilva, hvor kvaliteten levede op til brygmestrenes krav.

“Vi har faktisk vores egen brønd, der bliver forsynet med helt rent kildevand fra bjergene, og den skal vi selvfølgelig benytte os af i fremtiden”, fortæller Frederik, mens vi går rundt mellem de skinnende kobber- og stålkedler.

Næste skridt på vejen - og det mest komplicerede - var at få myndighedernes tilladelser til at starte produktionen. Mængder af papirarbejde ventede forude, men undervejs skulle Junta de Andalucía vise sig fra den mest positive side og give en uvurderlig, hjælpende hånd. Mads og Frederik blev opfordret til at søge iværksætterstøtte til deres projekt, som også Junta’en fandt interessant. Uden de store forventninger blev stakken af ansøgninger udfyldt, og en dag kom så den uventede, men positive respons. En stor del af anlægsudgifterne blev dækket.

Det tog knap et år, inden lokalerne kunne udstyres og indrettes til formålet, og her kom Mads¨professionalisme i byggebranchen til fuld udnyttelse. Her er tænkt over detaljerne og også plads til de udvidelser, der er planer om i fremtiden.

Fremtidsvisioner
Vi er ved at være færdige med det første glas øl, og da den ene af os har fortalt at det er det første i 25 år, er brygmestrene temmelig spændte på reaktionen. Uden tøven kommer svaret, at det var ren nydelse. Øllet har en flot gylden farve, skummet er dejlig cremet og smagen frisk med en tone af æble.

“Vi betragter hver enkelt af vores ølsorter som vores børn og går højt op i, at de bliver harmoniske i både smag og konsistens. Det er vores ambition, at der skal være en øl til enhver lejlighed og ethvert måltid, præcis som i vinens verden. Vi er sikre på, der kommer den samme rivende udvikling i den spanske ølbranche, som vi har set i Danmark, hvor mikrobryggerier er skudt op i stribevis. Og vi har ikke tænkt at holde os inden for Spaniens grænser”, siger Frederik og forklarer, at der er forhandlinger i gang i flere lande.

Mads og Frederik fører os nu ned i kælderen, hvor aftapningsanlægget befinder sig, og hvor flaskerne fyldes, inden de bliver forsynet med etiketter og champagnepropper af den allerbedste kvalitet.

Hernede har de indrettet et fint og hyggeligt smagerum, hvor de smukke flasker fylder reolerne langs væggene. Her føler man sig godt tilpas, og mens næste ølsort bliver serveret, går snakken livligt. Det er husets reserva, der kommer i glassene, og det er ikke tilfældigt, at der står ost og pølse på det gedigne slagbord, for det er en øl, der kræver fast føde. Den er dejlig mørk i farven og i smagen træder humlen tydeligt frem. Den har endnu ikke lagret så længe, og Frederik forklarer, at den kan gemmes et års tid, og undervejs vil smagen forandre sig ganske betydligt og blive mindre bitter.

Vi slutter af med at smage Vintage “Cristian”, og sør’me om ikke øjenbrynene ryger i vejret igen, da de første dråber passerer smagsløgene. “Lækker” er det første ord, der kommer over vores læber, og det gælder både smag og konsistens. Rund og kompleks er nok den bedste måde at beskrive den på. Mads kalder det mørkebrune bryg for sin belgiske øl, og alle øldrikkere ved sikkert, at der er de eksperter i netop denne type.
“Hvis denne øl falder i jeres smag, så skal I glæde jer til et af vores kommende projekter. Vi har nemlig en dessertøl på bedding, og den vil få glædestårerne til at trille” lover Frederik, inden vi modstræbende tager afsked efter en spændende og lærerig eftermiddag.
Tania Bertelsen og Birte Altenburg
Afstemning
****
2 stemmer afgivet
Frederik og Mads.
Frederik og Mads.
Produktionsmetode
Øllet fremstilles ved en bryggeproces, hvori der indgår som minum vand, malt, gær og normalt også humle som giver den bitre smag samt en stor del af  duften i øllet.
Malten der bruges er hovedsagelig af byg, men andre kornsorter som hvede, harvre og rug kan også anvendes. Maltblandingen har stor betydning for den øltype, man ønsker at lave, og findes i mange forskellige ristningsgrader som bidrager med både farve og smag til øllet. Malten sammensættes og knuses, inden den tilsættes varmt vand. Denne proces kaldes mærskning.
Mæskningen er en ret vigtig proces. Her omdanner enzymerne fra malten stivelse til maltsukker, som er nødvendig for gæringen. Mæskningen foregår ved ca. 65 grader i et par timer.
Derefter har man en sød urt, som koges sammen med humlen og evt. andre smagsstoffer. Der tilsættes specielle humlesorter afhængig af hvilke øltype der ønskes.
Efter en times tid køles urten ned til omkring 20 grader, og gæren tilsættes.
Fermentering starter kort tid efter på tankene, hvor urten på magisk vis omdannes til øl. Gæringstiden kan variere alt efter hvilken øltype der ønskes, men er minimum fem dage. Temperaturen er også forskellig afhængig om der anvendes over- eller undergær. Undergær ca. 10–16 grader og overgær 18–25 grader. Gæren omdanner maltsukkeret til alkohol og kulsyre.
Efter  fermentering, overføres øllet til flaskeanlægget, hvor flaskerne fyldes og tilsættes en lille smule sukker og gær og stilles til eftergæring under den rette tempatur. Øllet bliver forsynet med en champagneprop og ståltrådsnet til at holde proppen på plads.
Der sker derved en gæring (andengæring), som danner kulsyre. Når flasken åbnes, søger kulsyren i form af små perler op gennem øllet og danner boblerne og skummet. Processen er meget kompleks, tager omkring to uger og skal være nøje kontrolleret for at opnå den uforlignelige fyldige, aromatætte og komplekse smag. Denne arbejdskrævende proces tager tid og er dyr, men er hele umagen værd. Ved produktion af champagne foregår andengæringen også på flasken. Chamagne er kendt verden over for sin ekstraordinære smag som denne fremstillingsmotode giver til produktet.
Øllet sættes nu til lagering.  Alt efter hvilken type der laves ligger øllet fra to uger til et år på flasken og modner, inden den frigives til salg.
Etiketten påsættes og øllet er nu drikkeklart.

 
Velkommen i klubben    
Gran de Select har etableret en klub, hvor medlemmerne får tilsendt tre-seks flasker tre gange om året. Det er et varieret udvalg, som bl.a. vil indeholde specialbryg i begrænset oplag.
Klubmedlemmerne har mulighed for en gratis ølsmagning for op til fem personer og kan desuden købe andre af firmaets produkter, som f.eks. den fineste gedeost, olivenolie og vin.
Som medlem vil man få chancen for at deltage i forskellige arrangementer i forbindelse med lancering af nye bryg. Deltage i beermaker dinners som foregår på forskellige restauranter til sær pris.
Et års medlemskab koster 150 euro.

Ølsmagning    
Bryggeriet tager gerne mod besøg, blot man er mindst fem personer og aftaler tid i forvejen. Der er også mulighed for at deltage i den fælles rundvisning, som foregår hver fredag klokken 17.00, men tilmeldning er nødvendig. Pris for smagning inkl. tapas er 15 euro pr. person.

Kontaktinfo:
Gran de Select S.L.
C/ Los Panaderos 2
Poligono Industrial La Dehesilla
Manilva
Tlf. 653 268 026
www.grandeselect.com
info@grandeselect.com


 

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal