Solkysten
AAEstates
Bolig-udland
BoConcept Mijas
Læs Solkysten
SOLKYSTEN - Juni 2015
Susana Díaz var den første som opdagede at spillereglerne er ændret.
Susana Díaz var den første som opdagede at spillereglerne er ændret.
JAGTEN PÅ EN FORLIGSKULTUR
Andalusiens vanskeligheder ved regeringsdannelsen kan gentage sig mange steder i den kommende tid
Efter Francos død i 1975 udviklede det nye spanske demokrati sig hurtigt til et reelt topartisystem. Uden for de nordlige autonomregioner med stærke nationalistbevægelser gik styret næsten altid på skift mellem konservative (Partido Popular) og socialister (PSOE) i de folkevalgte forsamlinger. Dette system gik i stykker ved forårets autonomvalg i Andalusien, hvor de nye protestpartier Podemos  og Ciudadanos brød igennem lydmuren med sammenlagt 24 % af stemmerne. Inklusive den lille venstrefløjskoalition Izquierda Unida (IU), som indtil 22. marts var vælgernes eneste alternativ, er der pludselig fem landspartier at sætte krydset ved.
Fremover vil det være undtagelsen at et enkelt parti kan regere med absolut flertal, og de første erfaringer i Andalusiens autonomparlament viser at partierne har svært ved at omstille sig til den forligskultur som det nye og brogede politiske billede stiller krav om.

Blokade for indsættelsen
Den fungerende autonompræsident Susana Díaz (PSOE) følte sig sikker på at fortsætte i spidsen for regeringen i fire år til, da valgresultatet efterlod hende med 47 af autonomparlamentets 109 mandater, og en opposition som umuligt kunne nå til enighed om et regeringsalternativ. Hvad hun ikke havde forudset, var at den kunne nå til enighed om at blokere for hendes indsættelse. Efter adskillige forhandlingsrunder og tre afstemninger i autonomparlamentet var resultatet det samme:
Oppositionens 62 mandater stemte alle sammen nej til Susana Díaz’ kandidatur. Det var mere eller mindre ventet ved den første afstemning, hvor parterne markerer deres standpunkter, men det var også ventet at nogle partier derefter ville stemme blankt ved en af de følgende afstemninger for at tillade hende at blive indsat med simpelt flertal.
Autonomparlamentet har to måneders frist, regnet fra den første afstemning, til at udpege en regeringsleder. Denne frist udløber den 5. juli. Har Susana Díaz fortsat et flertal imod sig til den tid, er hun nødt til at udskrive nyvalg til september.
Redaktionen af dette nummer af Solkysten sluttede om formiddagen den 25. maj, og når bladet er på gaden kan hårdknuden derfor være gået i opløsning. Måske havde parterne nemmere ved at snakke sammen efter valget den 24. maj, hvor alle Spaniens byråd blev fornyet, ligesom autonomparlamenterne i 13 af de 17 autonomregioner. Det er imidlertid lige så sandsynligt at Andalusiens vanskeligheder nu vil gentages i mange af de nye folkevalgte forsamlinger. Byrådene kan altid konstitueres ved at den mest stemte liste overtager borgmesterposten når alt andet er slået fejl, men denne sikkerhedsventil eksisterer ikke i autonomparlamenterne, bortset fra Castilla-La Manchas, fordi man tog højde for muligheden ved udformningen af regionens statutter.
Under alle omstændigheder er konstitueringen af de nye byråd og autonomregeringer heller ingen garanti for politisk stabilitet. Bagefter vil politikerne i de splittede forsamlinger stadig være tvunget til at snakke sammen og forhandle sig til rette om tingene. Og de nye partier er måske de vanskeligste at forhandle med.

Holder fanen højt
I Andalusiens autonomparlament har protestpartierne Podemos (venstrefløjen) og Ciudadanos (centrumhøjre) holdt fanen højt efter valget i marts. Begge ved at deres gennembrud skyldes vælgernes træthed af gammelpartiernes unoder, og de står fast på principperne. En af de værste unoder er korruptionen. To af PSOE’s tidligere autonompræsidenter, Manuel Chaves og José Antonio Griñán, fortsætter som menige parlamentsmedlemmer selv om de er i søgelyset i ERE-skandalen.
Podemos kunne måske stille sig tilfreds med de uheldige heltes løfte om at det er deres sidste valgperiode, men partiet stiller andre umulige krav som at autonomregeringen skal boykotte pengeinstitutter der sætter folk på gaden når de er bagud med boliglånet.
”Denne boykot er simpelthen ulovlig,” svarer Susana Díaz. Ciudadanos’ har kampen mod korruptionen som sin absolutte prioritet, og partiets antikorruptionspakke indebærer Chaves’ og Griñáns øjeblikkelige afsked med politik. Pakken rummer  mange ting som PP også vil få svært ved at sluge efter de nye valg i maj – blandt andet kravet om interne primærvalg i alle partier, således at vælgerne selv kan sortere de korrupte fra. ”En utilladelig indblanding i andre partiers interne forhold,”
siger statsminister Mariano Rajoy. I Andalusien kan det i sidste ende blive ærkefjenden PP, som må fremme Susana Díaz’ indsættelse ved at stemme blankt til denne. PP er det eneste parti med så mange mandater, at Díaz ikke behøver en håndsrækning af de andre partier. De konservative kan være fristet, dels fordi meningsmålingerne viser at Andalusiens vælgere ville give dem skylden for et nyvalg, dels fordi PSOE eventuelt kan betale tjenesten tilbage andre steder efter den 24. maj.
pod.

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal