Solkysten
Læs Solkysten
Bolig-udland
BoConcept Mijas
AAEstates
SOLKYSTEN - Juni 2015
Manuela Carmena har store chancer for at blive borgmester i Madrid. Det var protestpartiernes største triumf.
Manuela Carmena har store chancer for at blive borgmester i Madrid. Det var protestpartiernes største triumf.
Storbyerne stemte for systemskiftet
Det mest bemærkelsesværdige ved byrådsvalget den 24. maj var Podemos’ triumfer i Spaniens største byer Madrid og Barcelona.
Venstrefløjens protestparti kan overtage borgmesterposten i begge byer hvis kandidaterne viser smidighed i forhandlingerne med de andre partier. I Madrid har Manuela Carmena det nemmest, selv om hendes liste Ahora Madrid kun blev valgets
nummer to med 20 mandater. Hun mangler ni mandater for at have absolut flertal, og dem kan socialistpartiet PSOE akkurat bidrage med, hvorefter valgets vinder Partido Popular ikke vil have glæde af sine 21 mandater. For første gang i 24 år må de konservative sandsynligvis af med borgmesterposten i Spaniens hovedstad.

I Barcelona blev listen Comú valgets vinder med 11 mandater foran nationalistpartiet CiU med 10 mandater, men kandidaten Ada Colau får sværere ved at samle en koalition i Barcelonas byråd, hvor der er mange partier med meget forskellige
interesser. Ada Colau er en kendt boligaktivist, som kæmper mod bankernes udsættelsesforretninger. Under valgkampen har hun derimod undgået at tage standpunkt i debatten om et uafhængigt Katalonien, som monopoliserer en stor del af regionens debat. Podemos støttede begge lister i henholdsvis Madrid og Barcelona, selv om partiet foretrak ikke at stille op under sit eget ”varemærke” ved byrådsvalget. Podemos er knap færdig med at stable en landsorganisation på benene, men mange steder i landet – og specielt i storbyerne – bliver de Podemosstøttede borgerlister tungen på vægtskålen. Af Spaniens fem største byer er Málaga den eneste, som de konservative har håb om at beholde, men borgmester Francisco
de La Torre får brug for Ciudadanos (C's), hvis venstrefløjen slår sig sammen imod ham.

For PP var det en ringe trøst, at partiet efter den store tilbagegang (11 procentpoint) stadig var Spaniens største i lokalpolitik med 27 % af stemmerne foran PSOE’s 25 %. På landsplan blev C’s byrådsvalgets tredjestørste parti med 6,5 % af stemmerne. Det var nok i underkanten af det forventede, men C's var efter sin rekordvækst i meningsmålingerne ikke klar til at stille op i alle kommuner.

Costa del Sol
I Costa del Sols store turistkommuner bliver flere konservative borgmestre tvunget til pagter, hvis de vil fortsætte. Det gælder dog ikke borgmester García Urbano i Estepona, som opnåede PP’s bedste resultat i Málaga-provinsen, og heller ikke Fuengirolas Ana Mula, som til trods for tilbagegangen kan støtte sig til en solid majoritet i fire år til. I Marbella risikerer Ángeles Múñoz at blive sat fra styret af en pagt mellem de fire oppositionspartier, og Ángel Nozal i Mijas skal kæmpe med  enstrefløjen om C’s gunst, ligesom Fernández Montes i Torremolinos.

I Benalmádena er panoramaet som sædvanligt ekstra uklart på grund af de mange borgerlister. Autonomvalgene Udover byrådsvalget var der samme dag autonomvalg i 13 af Spaniens 17 autonomregioner, hvor PP også betalte en høj pris for den økonomiske genopretningspolitiks upopulære indgreb samt korruptionsskandalerne som har plettet de konservatives image. Den vigtige hovedstadsregion (Comunidad de Madrid) har en chance for at bevare en konservativ præsident, men det forudsætter at C's er parat til at støtte PP. Den anden store konservative højborg, Comunidad Valenciana, er gået tabt. Det store valgnederlag har banet vejen for en koalition af venstrefløjspartier. Flere andre konservative pladser hænger på vippen, blandt andet Castilla-La Mancha, hvor PP’s nummer to, María Dolores de Cospedal, kun kan krydse fingre for at PSOE og Podemos ikke når til en aftale.
pod.
Afstemning
****
0 stemmer afgivet

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal