Solkysten
Bolig-udland
BoConcept Mijas
Læs Solkysten
AAEstates
SOLKYSTEN - Marts 2011
Hvordan er det vi taler sammen
Ja, det er der sikkert lige så mange svar på som der er mennesker, jeg kunne også spøge; spørger vi om det som vi virkelig gerne vil have svar på?
 I hvert fald så kan de berømte HV… ord bruges meget forskelligt.
Ofte bruger vi en masse forklaringer på hvorfor tingen er som de er og hvorfor det er så vigtigt for os det vi har på hjertet, men hvordan får vi vores omgivelser til at lytte så vi kan bliver forstået?

Aller først vil jeg komme ind på HVAD – Hvad ét er det ord jeg bruger, når det er ”noget konkret” som jeg ønsker svar på. F.eks. Hvad syntes du om revyen? Her kan der kun svares på Revyen, og på om den var godt, dårlig. Har set den eller ikke set den. Så et er ret enkelt at få et klart og entydigt svar med HVAD
Hvornår, Hvem og Hvor er også med i samme kategori. Ingen slinger i valsen klar tale om tidspunktet, personen og stedet.

Nu kommer vi til det fantastiske HVORDAN – her er jeg faktisk i stand til at åbne en hver samtale på et meget betydningsfuldt emne for den der bliver spurgt. Hvordan ét giver en forklaring på hvorfor det er vigtigt eller hvorfor det betyder noget, det som spørgsmålet handler om. Måske tænker du ja, det er da klart. Men tidligere når jeg spurte mine børn om hvorfor de f.eks. ikke havde lært deres lektier. Fik jeg en masse undskyldninger og forklaringer på, hvad der var kommet i vejen eller en historie fra de varme lande. Efter jeg fik lært at bruge mine HV ord mere hensigtsmæssigt er det blevet meget lettere at kommunikere på alle plan om det er familien, arbejdsmæssigt eller i forbindelse med undervisning og salg. Hvordan giver en forklaring på ”vores værdier”.
Nu vil jeg bruge det samme ord valg som sidst med et hvordan… og se prøv så med dig se at besvare spørgsmålet. Hvordan syntes du om ”revyen”?  Her kan du svare meget mere fyldes gørende både hvad du syntes godt om, hvad du gerne ville have mere eller mindre af og ikke mindst sammenligninger med andre oplevelser. Grunder til hvorfor det er godt at bruge hvordan – ja, det skaber både plads til en videre gående dialog og forklaring til ”grunden” til det svar der kommer.

HVORFOR giver sig selv – her blive den person jeg spørger nød til at fortælle grunden til f.eks. hvorfor Revyen var god, dårlig eller hvad det nu måtte være at spørgsmålet lød på.

Du kan også opleve at den person du taler med er lidt af en mismatcher hver gang I taler sammen bliver samtalen drejet i en anden drejet. Ofte er det der sker f.eks. hvis I snakker om biler bliver samtalen drejet hen mod benzin og pludselig er det afgifter og skat osv. Jeg kender mange der undre sig over hvorfor det kan være svært at holde den røde tråd i samtalen med bestemte mennesker. Forklaringen er, at hvis vi har et emne som ”BIL” så kan der snakkes om detaljer ved bilen som f.eks. sæder, vinduer, dæk osv. eller vi kan tale overordnet om biler og det kan så være transport midler af forskellig slags, busser, cykler osv. Eller bare blive ved emnet biler af forskellig slags som BMW, Skoda og Audi. Jo mere du bliver klar over hvordan du kan bruge sproget på forskellig vis jo letter bliver det for dig at begå dig som menneske. Bare vores forhold med en evt. partner kan blive betydelig letter, når der bliver lyttet til det der bliver sagt og svaret på det konkrete spørgsmål for slet ikke at glemme nemlig at blive ved emnet og vende tilbage til det tema som er vigtigt for jer at snakke om.
Der kan selvfølgelig også dukke andre små drillende problemstillinger op. Her tænker jeg på ordene som Jeg, Du, Vi og Man 
At for at stå ved dig selv og få dine omgivelser til at lytte er det ordet JEG du skal bruge. Bare det at sige ordet gør, at du kan mærke det i din krop (håber jeg) Ved at sige jeg bliver der manifesteret selvansvar og en indre bevist hed for hvad du står for. Prøv bare at sige noget, som er dig i mod … og sig så Jeg vil gerne … Her skulle du gerne kunne mærke forskellen mellem at sige Man og Jeg

Når du siger ordet Man kan du faktisk ikke mærke noget og tager ingen derfor heller ingen ansvar for de evt. opgaver eller løfter der bliver givet. Siger du og der er flere tilstede lægger du ansvaret over på en andet uspecifik person  og der er derfor ingen der rigtig føler nogen ansvar for det evt. projekt der bliver omtalt. Vær mere konkret i forhold til hvem du mener og henvender dig til. Sæt navn på personen eller gruppen. Og så det berømte VI …. Hvem er vi – er der ikke et konkret team eller familie forhold bliver det let som f.eks. sygeplejersken der spørge: Skal vi på bækken? Skal vi have kræver at du er med og aktiv i processen. Vores dronning Margrethe siger så flot om sit ægteskab med Henri`  at der er et dig, mig og os. Og her der det er Jeg et Du og et VI der bliver refereret til.

Har du brug for når du vil fortælle noget som gør ondt følelsesmæssigt kan du bruge ordet Man – så lægger du automatisk en distance til oplevelsen. Sidder du og f.eks. lytter til en Tv udsendelse, hvor der bliver fortale oplevelser fra en katastrofe er der rig mulighed for at se forskel på om der tales med et JEG eller et Man. Tårer og anspændt stemme leje følger med Jeg udtalelser hvorimod en objektiv forklaring fortælling af handlingen er muligt når oplevelsen bliver fortalt med Man.
Rigtig god fornøjelse med at træn sine kommunikations talenter… på et tidspunkt vil jeg komme ind på andre sproglige drillerier.
Skrevet af
Mona Lyngby
Mona Lyngby
NLP psykoterapeut
Navarrete
Advokat Thykier & Rahbek

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal