Solkysten
BoConcept Mijas
Bolig-udland
AAEstates
Læs Solkysten
SOLKYSTEN - September 2015
10 ideer til Málaga: Málagas enarmede frue
Katedralbyggeriet startede i middelalderen og blev aldrig helt færdigt, men nu mangler der ”kun” 70 år
I 1487 erobrede de kristne Málaga tilbage fra muslimerne, og en af deres første beslutninger var byggeriet af en katedral indviet til Vor Frue. Den slags ta’r tid, men ved et besøg i Málaga anno 2015 havde de energiske sejrherrer sikkert tænkt at der snart må være gået nok af den.

Katedralen er stadig ikke færdig, og i folkemunde har Vor Frue fået kælenavnet  ”La Manga” - Den Enarmede - efter det sidste byggestop. Alle kan se armstumpen over hovedfacaden, hvor et af tvillingtårnene mangler, og der er andre ting som man ikke umiddelbart er opmærksom på. Først om yderligere halvfjerds år vil den sidste sten være på plads, fremgår det af biskoppens handlingsplan.

Katedraler har en anden rytme end mennesker, og inden besøget skal du sætte tempoet ned for at få det hele med. De fleste turister iler direkte til porten i Calle Santa María, hvor rundturen i katedralen starter. Dens historie starter imidlertid i nabobygningen som de fleste overser.

Sagrario-kirken
Iglesia de Santa María del Sagrario har i dag et helt anonymt udseende som kun brydes af den store portal ud til Calle Santa María. En pragtfuld gotisk billedbibel hugget i sten med knivskarpe detaljer som tidens tand dog har sløvet.

Sådan skulle hele katedralen have set ud. Dette er dens ældste facade, men netop som Sagrario-kirken stod færdig trådte man ud af middelalderen, gotikken gik af mode, og efter en lang tænkepause besluttede man at bygge videre i den nye renæssancestil. I hele Málaga finder du ikke andre gotiske facader.

Kirken med sakramenthuset (”el sagrario”) blev bygget på et hjørne af gårdspladsen i byens vigtigste moske. Bag ved kirken er denne gårdsplads, hvor muslimerne tvættede sig inden de trådte ind i helligdommen, nu en fredfyldt have midt i centrum. Selve moskeen med 113 søjler tjente i mange år som midlertidig katedral indtil den blev knust under de fremadskridende kirkeskibes enorme vægt. Eneste bevis på dens eksistens er et af Sagrario-kirkens hjørner, hvis murværk tydeligt skiller sig ud fra resten. Det har været en del af muren om gårdspladsen.

I 1700-tallet var Sagrario-kirken meget forfalden og blev fuldstændig rekonstrueret i barokkens stil. Midt i 1900-tallet måtte den rekonstrueres igen for at bøde på hærværket under Den Spanske Borgerkrig. Ved krigsudbruddet var Málaga på republikanernes hænder, og de radikale elementer ødelagde alle ting som man ikke havde fået af vejen i tide. I Nordspanien fandt man den pragtfulde altertavle i plateresk stil som pryder det nye hovedalter.

Hærværksmændene stak ild til det gamle hovedalter, og herfra stammer Cristo Mutilado – en Jesus-figur hvis højre ben og venstre fod er amputeret, en krigsinvalid som hænger på sit ekstra triste kors i et lille sidekapel. Hvert år i påsken førte et broderskab grundlagt af andre krigsinvalider på Francos parti ham i martialsk procession gennem byen, indtil biskoppen sagde stop - ikke flere processioner før broderskabet går med til at reparere figuren som tegn på den nationale forsoning. Hver Langfredag har broderskabet dog stadig tilladelse til en miniprocession med den polemiske Kristus i katedralens indre.

Flere halvfærdige tårne
Turisterne lukkes ind i katedralen gennem ”Puerta de las Cadenas”. Porten er indkapslet mellem to tårne af form som mægtige søjler, inspireret af de sagnomspundne Jakin og Boaz, der flankerede indgangen til Salomons tempel. Tårnene står der ikke blot for dekorationens skyld, idet de fungerer som støttepiller for kirkeskibene. På den anden side af katedralen modvirker to lignende tårne vægten af det tunge tag som forsøger at presse ydermurene fra hinanden.

Renæssancens soberhed havde afløst den flammende gotik, men halvvejs oppe går tårnene over i en tredje stilart, for da man gjorde dem færdige, var man allerede langt inde i barokken. Disse tårne blev i øvrigt heller ikke helt færdige. Ved nærmere eftersyn er det tydeligt at de slutter lidt brat, og meningen er selvfølgelig at de skal have en overbygning med spir. Det samme gælder de to tårne på den modsatte side, og således er vi allerede oppe på fem tårne som mangler at blive gjort færdige i denne katedral. Langs med tagkanten skal der desuden rejses en balustrade, og kæmpestatuer af fromme mænd skal hele vejen rundt holde øje med at vi opfører os ordentligt nede i byen.

Det første byggestop
Inde i katedralen befinder du dig i et af Spaniens højeste kirkerum. Forneden er loftets enorme søjler pakket ind i en rig udsmykning, men halvvejs oppe stikker den enkle firkantede kerne ud af pragten, og indtrykket af et nyt søjlelag oven på det andet fremhæver afstanden op til de små kupler der hviler på forgreningerne mellem tre kirkeskibe. Alle har den samme højde, næsten 42 meter.
Rummets proportioner virker yderst behagelige på øjet, men sådan har det ikke altid været. I 1588 var byggeriet nået ned til det store kor i centrum, da pengene slap op, og biskoppen García de Haro traf en omstridt beslutning. Han lukkede byggepladsen med en lodret mur og flyttede kulten fra den gamle moske til den halve katedral, som har gjort et ret uheldigt indtryk.

Resultatet var også et ustabilt bygningsværk, og efter en delvis sammenstyrtning indså man mere end hundrede år senere nødvendigheden af at gøre katedralen færdig. Pengene kom fra en skat på tre vigtige landbrugsprodukter: vin, rosiner og olivenolie.

Af frygt for at provokere nye sammenstyrtninger startede byggeriet denne gang fra den modsatte ende, fra katedralens hovedfacade ud mod Plaza del Obispo, og i takt med at arbejdet skred frem er spændingen vokset. Med datidens måleinstrumenter var det ikke så ligetil at garantere at katedralens to halvdele ville passe sammen, når de mødtes, men til slut gled de ind i hinanden med en mere end acceptabel præcision.
Oppe i loftet ser du stadig sporet af dette møde. Der er nogle små stilmæssige forandringer - barokkens smag for det svulstige trængte sig på, men i det store og hele modstod man fristelsen og gjorde katedralens indre færdigt i en ren og enkel klassicisme.

Det skete ikke uden diskussioner, og på katedralens hovedfacade ser man hvor galt det kunne være gået, hvis fornyerne havde fået deres vilje. Senbarokkens sanselige og vellystige univers kunne vanskeligt have været forenet på harmonisk vis med renæssancens intellektuelle kølighed. Takket være sit homogene indre nævnes Málagas katedral altid som et af Andalusiens vigtigste renæssancebyggerier, selv om grundplanen forblev gotisk og facaderne endte som noget helt tredje.

Koret i centrum
Spanske katedralers særpræg er koret i bygningens centrum. Fordelen er blandt andet at det fungerer som en kæmpemæssig midtersøjle, der stiver hele byggeriet af, men ulempen er at det store rum ikke kan overskues i al sin vælde.

Fra alle vinkler støder øjet på denne bygning i bygningen, men i Málaga er det samtidig katedralens største kunstneriske skat som på denne måde fremhæves. Mange arkitekter og håndværkere var involveret i arbejdet, men en af barokkens bedste skulptører Pedro de Mena overskyggede dem alle med træskærerarbejdet af de 44 korstole. Hans mådehold med barokkkens dramatiske virkemidler uddyber den omgivende renæssance i stedet for at stikke af mod den.

Da borgerkrigens skyer trak sammen, murede man hele koret til, og således blev det reddet fra ødelæggelserne. Forskelligt løsøre blev også reddet inde i denne intermistiske bunker, men ligesom i Sagrario-kirken gik meget tabt i disse dage hvor hadet ramte en kirke der identificeredes med de rige og mægtige.

Pedro de Mena har desuden bidraget til udsmykningen af et par af sidekapellerne - små kirker i den store kirke, som alle er helliget kulten af en bestemt helgen. I katedralens lille museum er der også nogle værker, du bør beundre, inden besøget fortsætter i biskoppens palæ.

Biskoppens bolig
Han bor der stadig, biskoppen, men har trukket sig tilbage til en lejlighed på anden sal. Resten af Palacio Episcopal er åbnet som kunstmuseum, og bygningen på Plaza del Obispo er et museum i sig selv – et af Málagas bedste og mest velbevarede eksempler på den gamle paladsarkitektur. Portalen er en kæmpestor altertavle, der spiller i alle marmorens farver, og den barokke pragt udgør en stilmæssig enhed med katedralens hovedfacade ud til det samme torv. Barokken kan naturligvis være lige så god som renæssancen, blot tingene ikke blandes.

Kunstmuseet Ars Málagas permanente samling af afrikansk kunst ville have begejstret Picasso og kollegerne, som for hundrede år siden opdagede at det sorte kontinent havde produceret avantgardekunst længe før europæerne. Du kan følge udviklingen 2500 år tilbage i museets permanente Alonso-Arellano samling. Det meste er af yngre dato, men alt er ”ægte” kunst – det vil sige at den har haft en brug, for det specielle ved traditionel afrikansk kunst er at den altid tjener et praktisk formål, typisk som fetich eller idol. Det mest fascinerende er måske verdens bedste afrikanske møntsamling. ”Mønterne” er regulære skulpturer som stammerne brugte i handlen indtil 1917, hvor det britiske imperium forbød dem med henblik på at sætte udbytningen bedre i system. Koloniherrerne havde opdaget at afrikanerne ikke hoppede på forfalskningerne der kom fra værkstederne i England.

På anden sal arrangeres de midlertidige udstillinger, og indtil udgangen af september (og muligvis længere) kan du se ”Huellas” med det bedste af fem århundreders religiøs kunst i Málaga-provinsen – meget apropos som afrunding af besøget i katedralen.

Helt færdig er vi ganske vist ikke med katedralen endnu. Årets nyhed er de guidede rundvisninger på katedralens tag, og de starter i biskoppens palæ, hvor man også køber billetten.

Byens bedste udsigt
Året var 1782, da byggeriet af den store kolos gik i stå for anden gang. Pengene på budgettet var følge nogle kilder gået til USA’s uafhængighedskrig mod englænderne, mens en mindre spændende version lyder at de blev brugt til en ny landevej. Under alle omstændigheder blev byggeriet aldrig genoptaget, selv om man gjorde et par tilløb. I anden halvdel af 1800-tallet indkaldte borgmesteren en folkeafstemning for at høre, hvad borgerne foretrak – en færdig katedral eller en renovering af den ældste bydel, og på det tidspunkt var man blevet så praktisk, at man foretrak byrenoveringen. På den måde fik Málaga Calle Larios, mens katedralen atter blev skubbet til side.

Alt det som mangler hører til taget, og efter 200 trappetrin kan du tydeligt se forberedelserne til det: balustrade, tårne, statuer og et todelt tag hen over loftets nøgne kupler, der på nær hold ikke virker så små endda.
I fjor genåbnede man efter den lange pause stenbruddet i Almayate øst for Málaga, da hovedfacaden af sikkerhedsgrunde blev forhøjet med en meter af den planlagte frontispice. Taget skulle forberedes til de nye turistbesøg, og det var den spæde start på katedralens længe udskudte færdiggørelse.

Turistruten går hele vejen rundt om katedralen og byder på fantastiske udsigter til by og havn. På den lange vej op ad trapperne kan du puste ud i nicherne med kighuller til katedralens indre, der ser helt anderledes ud på højde med vinduernes kulørte glasmosaikker under loftet.

På taget skal du også lægge mærke til kanonerne, der stikker ud af muren. De fleste katedraler har djævleformede gargoiler til at skræmme andre onde ånder bort, men Málaga havde større behov for at skræmme de muslimske pirater, som i lang tid forsøgte at vende krigslykken, og derfor fik vandspyerne denne form. I kikkerten var det umuligt at se forskel på dem og rigtige kanoner.
pod.
Katedralen
Turister kan besøge katedralen mandag-fredag kl. 10-18 (10-17 lørdag).
www.diocesismalaga.es/catedral

Sagrario-kirken
Iglesia de Santa María del Sagrario er åben mandag-fredag kl. 10.15-12.15 samt 18-19. Lørdag åbnes kl. 10.15-12.15, og søndag kl. 9.30-13.30. Bortset fra søndag er åbningen i forbindelse med messer.

Ars Málaga
Kunstmuseet i biskoppens palæ har åbent tirsdag-søndag kl. 10-20. Mandag lukket.
Guidede ekskursioner til katedralens tag starter i de samme dage med regelmæssige mellemrum om formiddagen og eftermiddagen. Om aftenen arrangeres en særlig tur for at beundre solnedgangen over Málaga-bugten.
arsmalaga.es


 

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal