Solkysten
BoConcept Mijas
Læs Solkysten
Bolig-udland
AAEstates
SOLKYSTEN - September 2015
Øst og vest - begge er bedst
Der bliver tit diskuteret blandt danskerne, hvilken side af kysten er den bedste at bo på. Vi har været en tur østpå og opdaget, at også dette område har både charme og bekvemmeligheder
Axarquía og resten af området øst for Málaga er blevet vældig populær hos turister, men også danskere, som flytter mere eller mindre permanent til Spanien, vælger i større udstrækning den lidt mere stille og “spanske” del af Costa del Sol. Man skal nu ikke tro, det er et kedeligt område, for det har faktisk en masse at byde på, og så har det stadig “un toque español”, som nogle gange går tabt bag turisttoget og i de store ressorter. Du stadig kan finde mange urørte steder østpå, men der er også nyåbnede, chikke beach clubs og gastronomiske restauranter, som gør deres for at gøre sig bemærket.

Ved kystbyerne Torre del Mar, Caleta de Vélez, Algarrobo Costa og Almuñécar kan man stadig gå langs strandpromenaden uden at udsynet ind mod landet skæmmes af tætbyggede højhuse.

Og tager man ind i landet til Torrox Pueblo, Frigiliana, Cómpeta og Canillas de Albaida er der ligeså smukt som den berømte Mijas Pueblo. Også her ligger de hvidkalkede huse strøet ud på bjergskråningerne i flere niveauer, som var de bygget af legoklodser.

Her er det endda lykkedes flertallet af de danske erhvervsdrivende at overleve krisen, og de kan nu børste det værste “krisestøv” af sig og glæde sig over, at der stille og roligt kommer flere kunder i butikkerne. Det gælder blandt andet kystens nok ældste danske møbelforretning, Muebles Pirámides Puerto i Caleta de Vélez, som i 2014 kunne fejre 15 års jubilæum. Indehaver Søren Liljegren kunne i sit sidste interview med Solkysten fortælle, at der for seks år siden var 30 møbelbutikker inden for en radius af ti km. I dag er der fire tilbage, hvoraf Muebles Piramides står stærkt med sit butiksareal på 1000 kvm.

En anden som har klaret sig igennem de hårde tider er Lenette Stokholm fra Danish Hair Design i Torre del Mar. Den danske frisør har efterhånden eksisteret i knap 10 år, og det har både været gode og dårlige tider.
Derudover har Galeria Krabbe i Frigiliana siden 2004 udstillet forskellige kunstværker, og galleri-ejer Caroline Krabbe fortæller med vis stolthed at de er blevet inviteret til at udstille på det moderne kunstmuseum, C.A.C., (Centro de Arte Contemporáneo) i Vélez-Málaga fra september måned. En flot anerkendelse af det danske galleri.
Foruden de danske klubber i henholdsvis Torre del Mar og Almuñecar, er der flere danske samlingssteder, som f.eks. Kirken Øst for Málaga og Restaurant Pataleta i Torrox Costa, som du finder på strandpromenaden. Her hygger Michael og Brian om kunderne på den skønne overdækkede terrasse, hvor der er kig til vandet og en god hyggelig stemning blandt stamkunderne som ikke kun er danskere. Også mange spaniere er begejstrede for den store søndagsbuffet, hvor der er masser af danske lækkerier.

Turkisblåt hav og vandfald, der bruser ned over klipperne ude i vandet finder man ved de idylliske strande i Maro. Her driver danske tandlæge Nete klinikken DentaDanés sammen med sin amerikanske mand, Steve.
Maddie Hjort, som har udlejning af ferieboliger og mæglerfirmaet Sunset Andalucia, har haft en hektisk sommer med fuldt hus i ferieboligerne og fremvisninger til interesseret købere. Hun har også bemærket en voksende interesse for køb af boliger på østsiden. Det samme gælder Country Properties, som er et af de ældste mæglerfirmaer i Cómpeta og Torrox.

I Nerjas centrum kan man gå ind i Lisbeths lille og nyåbnede boutique, HEAVEN, som har et udvalg af specialvarer som f.eks. Heaven hårplejeprodukter med argan-olie, dansk lakrids fra Johan Bülow og smuk glaskunst.

Bent Madsen, som tidligere har haft Cafe Rosa i Almuñecar sammen med sin kone Gitte, har også travlt i sit firma, 123 tours. Efter at ægteparret valgte at sælge caféen satses der fuld tid på tour-bureauet, som arrangerer autentiske ture rundt i Andalusien.

Hvis man gerne vil opleve en spansk mama i sort ulden nederdel og sutsko på vej til “panederia’et” efter brød og de gamle, næsten tandløse mænd, som sidder på en bænk, skal man ikke lede særlig længe, hvis man er øst for Málaga. I de større byer som Nerja mærkes udviklingen og indflydelsen fra de mange engelske fastboende mere, selvom byen i sig selv er fantastisk charmerende som den ligger på en klippetop med frit fald til havet.

Man har ofte hørt, at østsiden er mere “flippet” og bagud, men det er måske mere korrekt at sige, at de har forstået at påskønne det gamle Andalusien. Der bor ganske vist mange kunstnere, men de vælger netop en mere tilbagetrukket livsstil for at dyrke deres kunst uden forstyrrelser.

Vestsiden har måske formået at tiltrække de fleste turister og dermed udvikle sig mere med indkøbscentre, beach clubs og lækre hoteller. Alligevel viser andaluserne deres smilende og åbne væsen til vi udlændinge, som vælger at bo i deres smukke land.
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal