Solkysten
AAEstates
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
Bolig-udland
SOLKYSTEN - Marts 2011
Cyklistforbundet frikendte Contador efter politisk pres
Statsministerens forsvar af det nationale idol kritiseres i udlandet
Spanien er ofte blevet kritiseret for sin overbærenhed med dopingskandalerne, og landets sportslige image fik en ny plet med statsminister José Luis Rodríguez Zapateros indgriben i Alberto Contadors dopingsag.

”Et statsligt anliggende,” kommenterede den prestigiøse franske sportsavis L’Équipe tørt, da Spaniens cyklistforbund i februar havde frifundet den tredobbelte Tour de France vinder for anklagen.

I fjor blev der fundet mikroskopiske rester af det forbudte stof clenbuterol i Contadors blod efter en hård bjergetape i Tour de France. I første omgang var det spanske cyklistforbund stemt for en kompromis-løsning: Et års sanktion til cykelrytteren i stedet for de to år, som reglementet foreskriver. Så skete der noget uhørt - statsministeren gik ind i debatten på Twitter, hvor han skrev at der ikke var juridisk base for Contadors sanktion, og herefter besluttede cyklistforbundets appelkomite at acceptere Contadors teori om, at clenbuterolen stammede fra en forurenet entrecot.

Cykelrytterens karantæne blev ophævet, og han tog straks til Portugal for at køre Algarves etapeløb sammen med sit ny hold, det danske Saxo Bank.

Contadors sportslige fremtid er dog stadig uvis, fordi både det internationale cyklistforbund og World Anti-Doping Agency kan indbringe det spanske cyklistforbunds afgørelse for den internationale sportsdomstol Court of Arbitration for Sport.
”Intet som kommer fra Spanien er længere i stand til at overraske mig. For dem er opbakningen bag sportsudøverne vigtigere end beviserne,” siger formanden for det internationale cyklistforbund, ireren Patrick McQuaid.

Ræven der vogter gæs
I udlandet er troen på Contadors uskyld langt fra så klippefast som i Spanien, men det var specielt den politiske indblanding, som generede.

I Frankrig skrev L’Équipe, at statsministerens indgriben betingede den endelige afgørelse i et cyklistforbund, som i forvejen var utilbøjelig til at dømme et idol for strengt.

”Dopingkulturen har dybe rødder i Spanien,” supplerede den kendte sportsdirektør Cyril Guimard (exchef for Hinaults og Fignons hold).

Spanierne modtog fra alle sider: ”Det klassiske eksempel på ræven som vogter gæs. Man har på fornemmelsen at det drejer sig om at beskytte en national helt,” sagde direktøren for USA’s Anti-Doping Agency, Travis Tygart. I Italien mindede La Gazzetta dello Sport om de tidligere skandaler: ”Spanierne snakker om et udenlandsk komplot mod deres sportslige guldalder, men de skiller sig ikke af med en figur som Eufemiano Fuentes, de beskytter mod vind og vejr den skyldige Alejandro Valverde, og nu tager de Contador til deres favn.” I Tyskland kaldte en tv-station Contador-sagen for ”en farce” og ”dødsdommen over spansk sports troværdighed.”

I hjemlandet var det ikke blot Zapatero, som gik i brechen for Contadors uskyld. Den konservative oppositionsleder Mariano Rajoy gjorde det samme, og i sit første interview efter frifindelsen glemte Contador ikke at takke dem begge for støtten.

Støtte fra OL-komite
Han takkede også formanden for Spaniens olympiske komite, Alejandro Blanco, der fejrede frifindelsen som ”en meget positiv nyhed, der vil markere et før og efter i dopingdebatten.”

I frifindelsen af Contador foreslår det spanske cyklistforbunds appelkomite at ændre de internationale regler, så ubetydelige mængder af forbudte stoffer ikke længere udløser en automatisk sanktion. Kun tre laboratorier i verden har så fine målemetoder, at de kunne have fundet clenbuterolen i Contadors blod.

Alle erkender, at mængden var for lille til at forbedre Contadors præstationer. Spekulationerne er mere gået på, at Tour de France vinderen har foretaget en transfusion af sit eget blod (hvilket også er ulovligt), hvorved resterne af en tidligere doping med clenbuterol er dukket op.
 
Må leve med tvivlen
Teorien om den forurenede entrecot er statistisk ret usandsynlig. World Anti-Doping Agency oplyser, at i 2008 blev der foretaget 286.748 analyser af kødet i Europa, og kun i et enkelt tilfælde – i Italien – fandt dyrlægerne spor af clenbuterol. Stoffet får dyrene til at tage hurtigere på i vægt, og derfor har det også en ulovlig anvendelse i landbruget.
Alberto Contador er selv klar over, at han kommer til at leve videre med tvivlen resten af sit liv.

”Mange vil sige at min frikendelse skyldes, jeg er et nationalt idol. Men det har ikke været et spørgsmål om patriotisme. Det har kun været nogle juridiske og videnskabelige spørgsmål,” siger Contador.


LÆS OGSÅ:
Januar 2011: Ny dopingsag ryster spansk sport
(Tidligere artikler kan læses på www.solkysten.eu)


Relaterede artikler
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af

Navarrete
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal