Solkysten
Bolig-udland
AAEstates
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
SOLKYSTEN - Marts 2011
Angela Merkel og Zapatero har aldrig haft nemt ved at forstå hinanden. Her ses de ved et tidligere møde.
Angela Merkel og Zapatero har aldrig haft nemt ved at forstå hinanden. Her ses de ved et tidligere møde.
Zapatero op i tysk
De sidste reformer blev hastet igennem før Angela Merkels besøg
Officielt var det et spansk-tysk topmøde, men José Luis Rodríguez Zapatero mindede mere om rekrutten som står ret ved siden af den opredte køje under oberstens inspektion. Det var bundeskansler Angela Merkel, som den 3. februar kom på besøg i Madrid sammen med et følge af seks ministre for at vurdere resultaterne af Spaniens økonomiske genopretning.
Dagen forinden havde den spanske statsminister i sidste øjeblik underskrevet en ny trepartsaftale med fagforeninger og arbejdsgivere. Selv om aftalens rækkevidde var knap så historisk, som den socialistiske regering forsøgte at give udtryk for, var den dog et vigtigt skridt fremad, og det anerkendtes af Merkel:

”Spanien har lavet sit hjemmearbejde og er slået ind på den rette vej. Finansmarkederne har taget det til efterretning og er tilfredse,” erklærede bundeskansleren.

Under pressemødet svarede Merkel dog ikke direkte på spørgsmålet, om Spanien nu er ude af risikozonen:
”Det er aldrig positivt med spekulationer,” sagde hun – lidt perfidt. I juni i fjor var det netop Merkels spekulationer, som udløste en af stormene mod de spanske statsgældsbeviser, da hun antydede at Spanien kunne få brug for en redningsplan ligesom Grækenland.

Satte skub i tingene
Sandsynligvis havde Merkels gamle spekulationer trods alt en positiv effekt, fordi de accelererede de nødvendige reformer.
I juni i fjor havde Zapatero netop lagt sin første store krisepakke frem. De offentligt ansatte var blevet skåret fem pct. ned i løn, og pensionerne fastfrosset.

Men det var ikke nok. Samme måned, som Merkel puffede på, skar Zapatero derfor igennem og reformerede det ufleksible og overbeskyttede spanske arbejdsmarked. Statsministeren løb fra sit højtidelige løfte til fagforeningerne om, at det aldrig skulle blive nemmere og billigere at fyre de ansatte.

Fagforeningslederne indkaldte en generalstrejke, men den halvhjertede og modløse opbakning har formodentlig overbevist dem om, at de gjorde klogere i at slå ind på forhandlingsvejen.
Det var baggrunden for, at Zapatero lige op til bundeskanslerens frygtede besøg kunne fremlægge den ny treparts-aftale i et klima af relativ ro. Statsministerens popularitet er påny styrtdykket, men op til kommunalvalget er det kun venstrefløjs-koalitionen IU, som vil forsøge at slå politisk mønt af modstanden mod treparts-aftalens indhold.

Vigtige nyheder
Treparts-aftalen har flere elementer, hvoraf pensionsreformen er langt det vigtigste.
Sammen med treparts-aftalen kunne Zapatero præsentere Angela Merkel for et dugfrisk indgreb mod sparekasserne, hvis situation har været med til at øge uroen om spansk økonomi generelt.

Det er vigtigt at stå sig godt med Merkel, som er sikkerhedsnettet under eurolandene med problemer. Zapatero stritter dog stadig imod bundeskanslerens mest radikale ideer, som at knytte lønudviklingen til produktivitet og overskud i stedet for inflation, og at den offentlige gældsætning forbydes i grundloven. I marts kommer der et afgørende møde mellem euro-landene om disse spørgsmål.


LÆS OGSÅ:
Juni 2010: Spanien spænder livremmen ind
Juli 2010: Reformen skal sætte gang i hjulene
(Tidligere artikler findes på www.solkysten.eu)

Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af

Navarrete
Advokat Thykier & Rahbek
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal