Solkysten
BoConcept Mijas
AAEstates
Læs Solkysten
Bolig-udland
SOLKYSTEN - Marts 2011
Folkepensionen reddet, men der skal arbejdes mere for mindre
Pensionsalderen hæves fra 65 til 67. Samtidig falder pensionens værdi med ti pct.
Den spanske folkepension er reddet, men fremtidens pensionister kommer til at betale en pris for trygheden. Det berører selvfølgelig også danskerne, som er aktive på det spanske arbejdsmarked.

For det første hæves pensionsalderen gradvis fra 65 til 67 år. For det andet vil gennemsnit-pensionens værdi falde med ti pct, skønnes det efter forliget mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen.

Pensionsreformen var en bitter pille for fagforeningslederne, men de slugte den få timer før udløbet af regeringens frist. Da arbejdsgiverne også bakkede op bag reformen, er den kommet til verden med en bred social støtte, som har stor betydning for saneringen af spansk økonomi.

En tikkende bombe
Antallet af ældre vil fordobles frem til århundredets midte, og denne udvikling var en tikkende bombe under folkepensionen.
Den offentlige pensionskasse (Seguridad Social) fungerer på den måde, at de erhvervsaktives indbetalinger skal dække udbetalingerne til pensionisterne. Allerede om tre år ville pensionskassen have fået underskud, siger tidligere arbejdsminister Jesús Caldera, som nu er formand for socialistpartiet PSOE’s ”tænketank”.

De nuværende pensionsudbetalinger kunne ganske vist være fortsat i mange år endnu, fordi pensionskassen kan bruge af sit tidligere overskud, men det hastede med at gennemføre reformen, fordi dens virkninger også er mange år om at slå igennem.

67 år med mange undtagelser
Udskydelsen af pensionsalderen fra 65 til 67 år var det punkt, som udløste den hårdeste modstand hos fagforeningslederne. Til slut blev forliget muligt, fordi der kom så mange undtagelser, at de omfatter mere end halvdelen af den arbejdende befolkning.

Fremover vil det stadig være muligt at få fuld pension som 65-årig, hvis man på dette tidspunkt har været erhvervsaktiv i 38 et halvt år. Dette er en generel undtagelse. Desuden bevares den nuværende pensionsalder for medarbejderne i en række fysisk hårde erhverv.

I øvrigt bliver der en lang overgangsperiode, inden de andres pensionsalder når op på 67. I perioden fra 2013 til 2018 skal folk hvert år arbejde en måned længere end i dag. Derefter øges det til to måneder årligt indtil 2027.

Nyt beregningsgrundlag
Reformens virkning på pensionernes størrelse kræver nogle forklaringer, fordi det spanske pensionssystem er så forskelligt fra det danske.

Værdien af en fuld folkepension svinger mellem 600 og 2500 euro om måneden, afhængig af hvem man er.
Jo højere lønnen var, jo større var bidraget til pensionskassen, og jo større bliver pensionen. Det er princippet.
I dag beregnes pensionens størrelse på grundlag af de bidrag, man har betalt til pensionskassen i de sidste 15 år som erhvervsaktiv. Med reformen ændres beregningsgrundlaget til de sidste 25 år. Da lønnen og pensionsbidraget normalt var meget lavere for 25 år siden, er resultatet en lavere pension.

Det ny beregningsgrundlag træder dog heller ikke i kraft fra dag til anden. Der sker en glidende overgang i perioden 2013-2022.

Sværere at få fuld pension
Pensionens størrelse berøres også af en anden faktor.
Det er langt fra alle, der får fuld folkepension, dvs. 100 pct. af de førnævnte 600-2500 euro om måneden. Man får udbetalt en procentdel, der afhænger af årene, man var erhvervsaktiv og bidragyder til pensionskassen.
I dag får man 50 pct. af pensionen efter 15 år. Det ændres der ikke ved. Men i fremtiden vil det tage to år ekstra, 37 år ialt, at nå op på 100 pct. af pensionen. Overgangsperioden løber fra 2013 til 2022.

Samtidig kommer der dog nogle lettelser for folk, som er under uddannelse eller midlertidigt ude af arbejdsmarkedet. Universitetsstuderende med stipendium og mødre kan få godskrevet op til to år på den konto.

Plus for ekstra år
Alderen for at lade sig førtidspensionere hæves fra 61 til 63 år. For hvert år, man fremskynder pensionstidspunktet, vil man blive straffet med et fradrag på 7,5 pct. i pensionen.
På den anden side gøres det attraktivt at fortsætte på arbejdsmarkedet efter at være fyldt 67, fordi det præmieres med et plus ved beregningen af pensionens størrelse.

Alt i alt bidrager pensionsreformen knap så meget til Spaniens økonomiske genopretning, som regeringen og især de internationale økonomiske organisationer havde håbet. Besparelserne reduceres betydeligt pga. indrømmelserne til fagforeningerne. Det anslås dog, at reformen er tilstrækkelig til at garantere folkepensionen indtil 2040, på den betingelse at der atter kommer en fornuftig økonomisk vækst.

LÆS OGSÅ:
Marts 2010: Pensionsalderen hæves med to år
(Tidligere artikler findes på www.solkysten.eu)

Relaterede artikler
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af

Navarrete
Advokat Thykier & Rahbek
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal