Solkysten
Bolig-udland
AAEstates
BoConcept Mijas
Læs Solkysten
SOLKYSTEN - Marts 2011
Tålmodigheden med sparekasserne er sluppet op
Kan de ikke selv skaffe frisk kapital, bliver de delvis nationaliseret
Sparekasserne har fået frist indtil den 30. september med at skaffe frisk kapital. Kan de ikke klare det, vil de få tilført offentlig kapital, eller med andre ord: De vil blive delvis nationaliseret. Samtidig vil de blive lavet om til banker.

Regeringen har valgt en ny syndebuk for den fortsatte uro om Spanien på finansmarkederne. Sparekasserne er meget hårdere ramt af murstenskrisen end bankerne, og tilsammen har de næsten 100 mia. euro i klemme på usikre engagementer, fremgår det af deres egne tal, som Banco de España (nationalbanken) har tvunget dem til at lægge på bordet.
Det er baggrunden for det kongelige dekret, som den 19. februar skar de nye spilleregler ud i pap. Vil sparekasserne fortsætte som sparekasser, skal de overholde Europas skrappeste krav til egenkapitalen: 10 pct.

Alternativet er først og fremmest at de frivilligt laver sig selv om til børsnoterede banker. Kravet til bankernes egenkapital bliver ganske vist også øget, men ”kun” til 8 pct, som er mere overkommeligt. Desuden får sparekasse-bankerne frist indtil marts næste år med at finde den nødvendige kapital på børsen.

Landets største sparekasser (Caja Madrid-Bancaja og La Caixa) var de første til at meddele, at de vil forsøge denne udvej. Efter en delvis nationalisering vil regeringen bl.a. benytte sin indflydelse til at styre deres kreditpolitik, og det ønsker alle pengeinstitutterne at undgå.
 
Bankerne tilfredse
Bankerne – specielt storbankerne – har modtaget indgrebet mod sparekasserne med grum tilfredshed.
Direktøren for BBVA, Francisco González, beskylder sparekasserne for tre ting: de har dumpet markedet med lave priser, de har udviklet sig til en hindring for den økonomiske udvikling, og de fordyrer statens og bankernes låntagning på de internationale finansmarkeder.

”Det er nødvendigt med en hurtig restrukturering af spare­kasserne for at eliminere en usikkerhed, som koster os penge hver dag,” sagde Francisco González.

Restruktureringen af spare­kasse­­sektoren var trukket ud i to år. I fjor lykkedes det omsider at reducere sparekassernes antal fra 45 til 17 med en række fusioner, der udløste offentlig kredit til de nødvendige rationaliseringer. Den vigtigste del af saneringen - tilførslen af frisk kapital – blev derimod aldrig til noget. Blot et halvt år efter den seneste sparekasse-reform bøjede regeringen sig derfor for ledelsen i Banco de España, som hele tiden har været tilhænger af en hårdere kurs over for sparekasserne.

Banco de España ønskede at tvinge alle sparekasser til at blive banker. Så vidt er regeringen ikke gået, selv om de nye krav til egenkapitalen sikkert vil tvinge de fleste til at slå ind på denne vej.

Saneret Unicaja
En af undtagelserne er Málaga-sparekassen Unicaja, hvis egenkapital på mere end 13 pct. er den højeste af alle spanske pengeinstitutters, bankerne inklusive.

Det dygtigt ledede Unicaja modstod fristelsen til at satse vildt og ensidigt på byggeboomet, der blev så mange andre sparekassers ulykker. Under forrige års fusionsforhandlinger forhindrede snæversynede lokalpolitiske interesser alligevel at den kapitalstærke Málaga-kasse kom til at stå i spidsen for en andalusisk storfusion. Det er et godt eksempel på de vanskeligheder, som har gjort det umuligt for sparekasse-sektoren at gennemføre en fornuftig restrukturering på egen hånd.

Strengere end i resten af verden
Den lange usikkerhed om spare­kassernes situation har til slut tvunget regeringen til at sende et nyt signal til finansmarkederne i form af de skærpede krav til alle pengeinstitutters egenkapital, såvel sparekassernes som bankernes.
I udlandet øges kravene til egenkapital generelt fra 2013 og frem til 2019, men Spanien har været nødt til at komme de andre i forkøbet.

Forsinkelsen hvormed Spaniens regering gik til angreb på ondets rod – sparekassernes strukturelle svaghed – har gjort nye indgreb nødvendigt. Læren er at det er vigtigt at reagere øjeblikkeligt på anbefalingerne fra Den internationale Valutafond, lyder en besk kommentar fra Financial Stability Board i G-20 gruppen.

Økonomiminister Elena Salgado mener, at sparekassernes sanering kræver tilførsel af 20 mia. euro. Andre og mere skeptiske kilder snakker om et fire gange så stort beløb, mens sparekassernes egen samarbejdsorganisation CECA mener at de 20 mia. er overdrevet.

LÆS OGSÅ:
Juli 2010: Fusionsbølge blandt sparekasser
(Tidligere artikler findes på www.solkysten.eu)

Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af

Advokat Thykier & Rahbek

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal