Solkysten
Bolig-udland
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
AAEstates
SOLKYSTEN - November 2010
Fem milliarder fugle skal sydpå
I oktober skrev jeg om de store trækfugle, der stort set trækker ud to steder i Europa: Tarifa i vest og Bosporus i øst. Det er op mod 40 millioner rovfugle og 700.000 storke.
Små sangfugle, svaler m.m. trækker også ud i enorme mængder. Man regner med, at det ialt er fem milliarder fugle der trækker til Afrika, men de små ses ikke så ofte. Mange flyver om natten, og folk tænker nok ikke over at det er et træk, der foregår, når de en lys nat ser dem mod månen eller hører deres kald.

De mindre fugle kan ikke udnytte opvinde og svæve. De må bruge vingerne hele tiden, så de trækker ud på hele strækningen fra øst til vest over Middelhavet. Mange har en strækning på 1000 km over vand, hvortil kommer 1500 km over Sahara, før de kommer til områder, hvor de kan raste og tage føde til sig. For at foretage disse lange flyvninger må trækfuglene oplagre fedtreserver. Fedt er en god energikilde, fordi det producerer mere energi pr. gram end protein og kulhydrat. Desuden er et af fedtets biprodukter vand. For en trækfugl, der er på vingerne i to eller tre dage i store højder, kan dette være afgørende. Sivsangeren, der normalt vejer 10-12 gram, fordobler sin vægt pga. fedtet, som sætter den i stand til at flyve i 115 timer.

Fugle tog flyet
Vind og vejr har selvfølgelig stor betydning for fuglenes træk, og stærk modvind eller kulde kan være et stort problem. Da de mindre fugle flyver direkte mod syd, og ikke som rovfugle og  storke følger kysterne, skal mange af dem over de store europæiske bjergkæder. Sætter det ind med tidlig vinter og snefald, kan det blive katastrofalt. Man har eksempler på svaler i stort antal, der ikke kunne komme over Alperne. Man forsøgte at fange dem og flyve dem over i flyvemaskiner.
Jeg har tidligere skrevet om de enorme afstande, fuglene flyver. Man kan til dels forstå det, når det drejer sig om de store fugle, der kan flyve lange stræk uden at bruge vingerne. De er simpelthen mestre i at finde opvinde og glide frem til målet uden de store anstrengelser. Men det er uforståeligt, det kan lade sig gøre for en lille fugl, der skal bruge vingerne hvert eneste sekund for ikke at falde til jorden.

Syn for sagn
Det er som sagt sjældent, man ser dem, men den første søndag i oktober kom der flere hold af småfugle over min have. Hvilke arter var ikke til at afgøre, lyset var imod, men det var også ligegyldigt – det var et herligt syn. Der blæste en strid vind, og fuglene blev kastet fra side til side som blade i efterårsstormen, men retningen blev holdt.
De holdt sig langs med kysten, for selv om mange flyver direkte mod syd, er der trods alt flere som følger land så længe som muligt. Udover Gibraltarstrædet er der et stort antal, der går over ved Bosporus. Andre flyver ned gennem Italien eller gør stop på nogle af Middelhavets øer for at undgå den lange non-stop tur over havet.
Jeg oplevede engang et træk af bogfinker ned gennem Tyskland. Det så ud som om de styrede efter motorvejen. Det var nu nok et tilfælde, men det var fantastisk at følge efter fuglene der fløj i få meters højde. Selv om man ser det på tv mange gange, er det den personlige oplevelse der aldrig glemmes.

Skilteskoven
For fuglene, der flyver langs med kysten, er boliger en lang række af klippeblokke. De skelner nok ikke mellem det menneskeskabte og det naturlige.

Nu er det jo de færreste fugle, der kan tale, så de kan ikke sige deres mening om de rædselsfulde skilte, de møder langs den spanske kyst og specielt mellem Fuengirola og Marbella.
Er det ikke utroligt at en nation, der i vidt omfang lever

af turismen og gerne vil opleves som et naturland, tillader disse rædsler? Ikke alene er skiltene grimme, de er også fyldt med lange tekster, adresser og telefonnumre, som ingen har mulighed for at opfatte i farten. Og det er farligt at forsøge det, når man samtidig skal passe rattet.

For nogle år siden var der en analyse i National Geographic over verdens turiststeder. Costa del Sol kom på en 143. plads - sidst af alle, og ingen gør noget for at rette op på det. Andalusiens turistminister udtalte i foråret, at det er nemt at ride på en hest der vinder. Den eneste årsag til at denne hest vinder er solen.

Nå, der er trods alt også noget at glæde sig over, men det er naturens skyld, ikke politikernes.
Hold øje med fuglene, de er stadig på vej sydover, og snart vender de tilbage. Naturen går heldigvis sin gang. 

Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal