Solkysten
AAEstates
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
Bolig-udland
SOLKYSTEN - September 2012
Moderne skumbehandling af åreknuder
Har du gennem sommeren været generet af tunge, hævede ben og måske ikke ville gå på standen p.g.a. grimme åreknuder, så er det her til efteråret du skal se at få gjort noget ved det.
Da tilbageløbsårene, hvori åreknuderne sidder, netop fører blodet tilbage fra benet og samtidig virker som radiator (afgiver varme fra den solophedede krop), er åreknuder specielt generende om sommeren. Også når radiatorfunktionen ikke længere er så nødvendig kan åreknuderne være en pestilens. Ud over de tunge ben er der folk, der klager over rastløse ben, smerter, kløe og kramper forskellige steder i underben og lår. En sjælden gang er der ligefrem blodstyrtning og sårudvikling p.g.a. det voldsomme tryk, åreknuderne øver på den overliggende hud.

Årsag
Årsagen er utætte klapper i tilbageløbsårene, hvilket skal forstås på følgende måde: Blodet pumpes via pulsårerne ned i benet, og derefter skal det ekspederes tilbage gennem nogle dybtliggende årer, der er forsynet med klapper. Disse klappers funktion er at forhindre blodet i at løbe baglæns (nedad) igen, når musklerne har presset blodet opad.

Den største og mest udsatte klap sidder i lysken, lige inden blodet løber ind i bughulen på vej op mod hjertet. Hvis en eller flere af disse klapper ikke er tætte, løber blodet ikke blot nedad igen, men også ud i de overfladiske årer under huden. Det er dem, du herefter ser som åreknuder.

Ofte begynder sygdommen i forbindelse med en graviditet, hvor trykket i bughulen er væsentligt forøget på grund af livmoderens trykken på den store centrale tilbageløbsåre. Trykket forplanter sig nedad til den store klap i lysken, og når denne ødelægges, øges trykket længere nede i benet, indtil næste klap bukker under. Også klapperne, der kontrollerer blodstrømmen mellem den store centrale åre og de overfladiske årer, ødelægges p.g.a. trykket.

Sådan kan det blive ved hele vejen ned gennem benet, indtil man kommer ud for de ekstreme tilfælde af tommefingertykke åreknuder helt nede på underbenet. I værste fald punkterer de, så der kommer en styrtblødning.

Diagnose og behandling
Hvis man ikke ønsker altid at gå med støttestrømper (der er den simpleste behandling), må man til en kirurg, der har ultralydsudstyr til en såkaldt Doppler-scanning. Den kan vise, hvilken vej blodet løber og dermed afsløre, om klapperne forskellige steder på benet kan holde tæt. Det baner vej for en meget mere detailieret behandlingsplan end tidligere, hvor hele blodåren bare blev hevet ud (drabeligt men sandt).

Vejledt af ultralyd indlægges en række små kanyler på underbenet og måske en lidt større på indersiden af låret. Dette kan gøres uden bedøvelse og er mindre smertefuldt end at få taget en blodprøve eller få lagt en lokalbedøvelse. Ultralydsteknikken sikrer, at man kan indlægge små kanyler i helt små blodårer og de rigtige steder i forhold til de oplysninger, man har fra Doppler-scanningen. Man kan samtidig se eventuelle nerver, så disse kan skånes, hvilket man ikke kan med de klassiske metoder.

Behandlingen starter længst nede på benet - hvor man tidligere måtte “plukke” årene ud kirurgisk (hvadenten man havde behandlet med ”stripning” eller laser) med ar til følge. Skummet, som bliver produceret lige før behandlingen, er et velkendt medicinsk produkt, som bliver blandet med luft så det skummer. Ved hjælp af ultralyden følger man skummets vej op gennem årene på benet. Man kan således  styre behandlingen område for område. Således får man behandlet flere blodkar, end hvis man blot lukker den store overfladiske blodåre på låret, som man gør med laser og kirurgisk stripning.
Den store åre på låret kan man dog blive nødt til at lukke med en større portion skum gennem et lidt større indstik på indersiden af låret, et stik som svare til at få taget en blodprøve.

Efter behandlingen
Ved denne nye skum-metode er der forbløffende få bivirkninger, og disse søges elimineret ved at få blodet i de dybtliggende blodårer i hurtig cirkulation igen, så overskudsskummet bliver opløst/fortyndet. Derfor skal man gå rundt på klinikken ca. et kvarters tid, efter at benet er blevet bundet ind fra tå til lyske. Bandagen skal blive siddende i 24 timer, hvorefter man skal anvende støttestrømper en uges tid.
Man kan og bør optage almindelig gangfunktion dagen efter behandlingen og behøver således kun at tage den med ro på selve behandlingsdagen.

Kontraindikationer
Eneste reelle kontraindikation er indtagelse af blodfortyndende medicin.
Ganske få patienter er overfølsomme over for skummet - det er sjældnere end penicillin-allergi. Endelig kan man  være så uheldig at have aflukket hovedtilbageløbsåre i benet, men det afklares allerede ved første Doppler-scanning.
Alt i alt er det ikke blot en mere præcis, men også en mere skånsom metode til behandling af åreknuder end de gammelkendte.

Den er samtidig velegnet til at få udført, medens man er på ferie hernede, idet der ikke er nogle langtidsbivirkninger, udover brugen af støttestrømper en enkelt uge.
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af
Bo Rosenkilde
Bo Rosenkilde
Speciallæge kirurgi

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal