Solkysten
AAEstates
BoConcept Mijas
Læs Solkysten
Bolig-udland
SOLKYSTEN - September 2012
Dansk, spansk - eller international?
Nyborg Gymnasium er en af de skoler, som tilbyder en international studentereksamen
 På Nyborg Gymnasium har udlandsdanskeres børn mulighed for at gennemføre en international studentereksamen på dansk grund.

Den såkaldte IB (International Baccalaureate) blev startet i Schweiz efter et princip, som tillader elever fra hele verden at forberede sig til en videregående uddannelse på tværs af landegrænser.
Uddannelsesleder Helene Bendorss Kristensen har gode erfaringer med elever, der har gennemført en IB på Nyborg Gymnasium.

”Der er mange af vore elever, der siger: ”Det var rigtig rart at komme på universitetet og føle, at man var godt forberedt,” fortæller hun.

Siden 1999 har Nyborg Gymnasium udbudt den internationale uddannelse.
”Det er perfekt at kombinere det at bo og blive undervist i Danmark og samtidig lære den danske ungdomskultur at kende,” lyder det fra uddannelseslederen.

50 procent af  skolens elever stammer fra udlandsdanskere, som har sendt deres børn til Danmark for at få en studentereksamen. 30 procent er danske elever, der har et ønske om at studere i udlandet, og 20 procent af eleverne er børn af udlændinge, der arbejder i Danmark.

”Vi har især en stor søgning fra udlandet, fordi vi samtidig tilbyder eleverne at benytte sig af at kunne bo på vores kostskole,” siger Helene Bendorss Kristensen.

Men eleverne kommer ikke sovende til deres studenterhue. Skolen forventer et vist engagement – også uden for skoletiden. Eleverne lærer nogle ekstra færdigheder ved for eksempel at arbejde med skolebladet, fungere som matematik-tutorer eller deltage i ”Model United Nations,” hvor de indtager rollerne som FN-politikere og diskuterer i konferencer ved politiske debatarrangementer.
”Det er med til at give dem nogle helt specielle kompetencer, og langt de fleste af vores elever fortsætter på universiteter både i Danmark og rundt om i verden,” fortæller Helene Bendorss Kristensen.

Lisa foretrækker den danske skole
Lisa Maria Frending er en af de unge spaniendanskere, der er rejst til Danmark for at tage en uddannelse. Hendes mor er fra Georgien, mens faren er fra Danmark.
”Min far mente, det ville være godt at kunne flere sprog, så derfor startede jeg i 10. klasse på Sorø Akademi, da jeg var 15,” siger Lisa og forklarer, at hendes tipoldefar og hendes farbror også havde gået der.
Da hun startede, kunne hun ikke dansk, men det er hun for længst kommet efter.
”Jeg var sammen med nogle, der snakkede dansk hele tiden, så jeg lærte det hurtigt, og til eksamen fik jeg et syvtal i mundtlig dansk,” smiler hun.

Hun roser det danske skolevæsen for dens frisind.
”I Spanien er den offentlige skole mere streng, og der er mange regler. I Danmark har vi mere frihed og kan selv bestemme, hvordan vi vil arbejde i skolen,” siger hun.

Hun kom til at holde så meget af Danmark, at hun ikke ville hjem til Spanien efter det ene år i Sorø. Derfor tilmeldte hun sig Nyborg Gymnasiums etårige forstudie pre-IB, som svarer til den danske 1. g, og i fjorr blev hun optaget på selve IB.
Om et år kan hun tage studenterhuen på, og allerede nu ved hun, hvad der bagefter skal ske.
”Jeg vil gerne læse videre i Danmark. Mit største ønske er, at blive tandlæge, men det bliver svært at bestå optagelseskravet, så jeg vil tage et år på VUC (Voksenundervisningscenter) for at blive opgraderet i matematik og fysik,” siger den 18-årige spaniendansker.

Lisa har godt styr på sin studie­planlægning og forklarer det meget enkelt:
”Man er nødt til at planlægge sin uddannelse, hvis man vil have en karriere.”
Hun ser positivt på sine muligheder i det danske undervisningssystem.
”Hvis det går ligeså godt som hidtil, har jeg en god fornemmelse med at klare adgangskravet på tandlægeskolen i København,” siger hun. 

Når hun er er færdiguddannet, kan hun også godt forestille sig at blive i Danmark.
”Det er noget dyrere at bo her end i Spanien, men der er også mange fordele. Jeg ser Spanien mere som et varmt sted, og som et sted hvor jeg kan besøge mine forældre og holde ferie. Jeg er glad for, at mine forældre sendte mig til Danmark. Jeg har lært at klare mig selv og at tage et ansvar,” siger en smilende Lisa Maria Frending.

Kurt Rasmussen
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Fakta om IB

International Baccalaureate blev grundlagt i 1968 og er en non-profit uddannelses-organisation.
Der er fire forskellige programmer for studerende i alderen fra 3 til 19 år.
Uddannelsens mål er at bidrage til at udvikle de intellektuelle, personlige, følelsesmæssige og sociale færdigheder til at leve, lære og arbejde i en stadig mere globaliseret verden. Der er i dag 1.045.000 elever fordelt på 3462 skoler i 143 lande.
www.ibo.org
www.nyborg-gym.dk

Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal