Solkysten
AAEstates
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
Bolig-udland
SOLKYSTEN - November 2010
Livet går videre
Dansk seniorhotel giver ældre en tryg og aktiv alderdom
Johnny Erik er 84 år og tidligere dansk mester i svømning. På sjette år er han indlogeret på det danske seniorhotel Casa Klein, og han må bruge kørestol for at komme rundt, for fysikken er ikke hvad den har været.
Undtagen når han kommer i poolen – så vender hans bevægelser tilbage for fuld styrke, og det er fantastisk at være vidne til.
81-årige norske Eva kunne knap gå eller blot kravle, da hun ankom for nogle måneder siden. Nu vandrer hun rundt på området uden hjælp.
Livet går videre, selv om tempoet er sat ned. Det er den glæde, grundlæggeren og ejeren af kystens eneste danske ældrecenter har af sit daglige arbejde.
”Mange ældre når et punkt i tilværelsen, hvor det bare handler om at få tiden til at gå, og så begynder det hele langtsomt at smuldre. De er blevet livstrætte. Når de så kommer herop i trygge omgivelser og samtidig får en ordentlig kost, blomstrer de hurtigt op,” siger Joan Klein.

Ideen kom udefra
Casa Klein ligger flot på en høj skråning uden for Vélez-Málaga med udsigt til by, bjerge og hav. At villaen skulle ende som et såkaldt seniorhotel var ikke planlagt.
Joan Klein, som er tidligere ejendomsmægler, havde bygget et nyt hus ikke langt borte, da en spansk kvinde henvendte sig for at høre, om Casa Klein var til salg. Kvinden havde i forvejen et sted for ældre i Sevilla, men ville gerne åbne et mere luksusriøst sted, og dette virkede velegnet.
Det var i 2001. Joan Klein ville dog ikke sælge og forslog at de kunne gå sammen om projektet. Men uden at gå i detaljer, så blev partneren smidt ud efter tre måneder, fordi hun ”ikke var ren i kanten,” som Joan Klein udtrykker det.
”Men jeg ville nok aldrig have fået ideen, hvis det ikke var for hende,” erkender hun.
Herefter gik det slag i slag med at opbygge Casa Klein, og Joan Klein trak bl.a. på de erfaringer, hun havde gjort som frivillig tolk for danske patienter på et hospital i Málaga. I dag er der foruden hende selv ti ansatte, hvoraf halvdelen er danske.
”Vi er et sted for hovedsageligt danske og skandinaviske gæster, og det er vigtigt at de kan kommunikere ordentligt på deres eget sprog,” begrunder Joan Klein.
 
Alle problemer løses

Casa Klein har 16 værelser, som egentlig er små lejligheder. De fleste beboere er faste, men nogle ældre kommer blot for en uge eller to, helt fra Danmark. På den måde fungerer Casa Klein også som et regulært feriested.
”Det er typisk ældre, som er bange for at noget skal tilstøde dem under ferien. Her føler de sig sikre, fordi vi kan tilbyde al den nødvendige hjælp,” forklarer Joan Klein. Hjælpen ydes både af stedets egne plejere og sygeplejersker samt eksterne læger.
”Hvis nogen kommer med et problem, vi ikke har oplevet før, så finder vi altid en løsning,” forsikrer hun.
Casa Klein er også et sted, hvor folk kan have et privatliv, hvis de ønsker det. Der er rigelig plads til det i den 7.000 kvm store have, hvis rige udbud af botaniske vækster Joan Klein selv var med til at planlægge. 
I villaen er der en stor fælles opholdsstue, og ønsker man noget bestemt at spise, laver Casa Klein det gerne.
”Det hele handler om tryghed, og her har folk mulighed for at passe sig selv, velvidende at de har mulighed for hjælp i alle døgnets timer,” siger Joan Klein.
Af og til arrangerer Casa Klein også ture for gæsterne, og det kan hurtigt blive et større følge, fordi der skal være en medhjælper pr. gæst, hvadenten turen går helt til Madrid eller blot ned til stranden.
”Vi er som regel fire, fem stykker plus medhjælperne, og det starter altid med at vi bliver hentet her i taxa,” siger Joan Klein, der er i fuld gang med at forberede efterårets store udflugt til Córdoba.

Ingen planer om at stoppe
Økonomisk går det godt, og stod det til Joan Klein, skulle det gerne udmønte sig i en udvidelse af den nuværende kapicitet. Desværre ser det ikke ud til kommunen er lige så ivrig som hende efter at komme i gang.
”Vi sendte vores udvidelsesplaner til kommunen for halvandet år siden, og har stadig ikke fået en godkendelse - det er træls, at sådan noget skal tage så lang tid,” siger hun med en vis frustation i stemmen.
Joan Klein er selv 68 år, men har absolut ingen planer om at stoppe.
”Jeg holder så meget af det, at jeg ser alle menneskerne her som en lille familie. Næste år kan Casa Klein fejre ti års jubilæum, men vi skal ikke se tilbage. Jeg bliver ved, så længe jeg er frisk og rask, og når jeg ikke kan mere, er Casa Klein så etableret, at det uden tvivl vil køre videre,” siger hun.

snr.


Afstemning
****
3 stemmer afgivet
Navarrete
Advokat Thykier & Rahbek
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal