Sixt Cars
Solkysten
Copenhagen Car Rental
BoConcept Mijas
Bolig-udland
Læs Solkysten
AAEstates
SOLKYSTEN - Maj 2013
Bed & Breakfast i et maurisk hjørne
Tina Scheftelowitz og Lasse Thielfoldt købte drømmeboligen i Frigiliana
Der skjuler sig mange overraskelser bag ved de enkle hvidkalkede facader i det gamle Frigilianas krogede gader. Når du træder ind gennem døren til Casa Doña Ángela finder du ikke blot et beskedent byhus, men en lille verden for sig selv, et etagebyggeri forbundet med indendørs og udendørs trapper, nogle intime gårdhaver til sol og skygge, og frie udsigter til Axarquías subtropiske dal som pludselig er kommet til syne på den anden side af huset.

Her i et af den mauriske gadelabyrints velbevarede hjørner tager ejerne Tina Scheftelowitz og Lasse Thielfoldt imod. Det lyder forslidt at tale om drømmeboligen under sydens sol, men i dette tilfælde har den gjort sig fortjent til titlen, for i mange år kom Tina og Lasse som gæster hos Doña Ángela, en engelsk dame, mens de ledte efter noget lige så perfekt til sig selv. Det eksisterede ikke, så da Doña Ángela døde og hendes Bed & Breakfast blev sat til salg, var de næsten nødt til at slå til, selv om det medførte nogle omvæltninger på hjemmefronten.

Ferieboligen er blevet til et erhvervsprojekt, og bortset fra den marokkanske husholderske Latifa er Lasse alene om det, fordi Tina af familiemæssige årsager er nødt til at blive boende i Danmark i nogle år endnu. Hun kommer dog på besøg hver måned, og i april havde hun et hold gæster med til sit madkursus i Frigiliana.
Tina Scheftelowitz - ja, det er hende med 20 kogebøger der tilsammen er udkommet i en million eksemplarer. Og udover madkurserne planlægges der andre spændende aktiviteter i Doña Ángelas gamle B&B.

Et livsstilprojekt
De nye ejere er iværksætter-typen, der jævnligt får behov for at tage andre udfordringer op. De startede Floras Kaffebar i København med friskmalet kaffe på stempelkande og en fornem salatbar som vartegn. Succesen blev solgt, og de åbnede Amokka Café og Kaffefirma, hvor det var egenimporten af grønne kaffebønner og ristningen på stedet som fangede opmærksomheden. Men Amokka blev også solgt. Siden har Tina koncentreret sig om kogebøgerne, mens Lasse valgte at blive hjemmegående husfar i Gevninge ved Roskilde. Børnene havde ikke set meget til forældrene i de foregående år.
I Frigiliana er den livgivende fornemmelse af en ny udfordring atter dukket op, mens Lasse gik rundt og satte tingene i stand sammen med lokale håndværkere, som ved samme lejlighed hjalp ham med at udvide det spanske ordforråd.
”Jeg har været meget heldig med dette, for jeg ville få pip af at gå rundt og holde ferie hele tiden. Det er ikke mig, og her har jeg fået indholdet i min nye tilværelse serveret på et sølvfad,” siger Lasse.
Samtidig kan han med alderen og den økonomiske uafhængighed også tillade sig en lidt anden indfaldsvinkel til tingene end dengang han skulle holde styr på 75 medarbejdere i det hastigt voksende Amokka:
”Casa Doña Ángela bliver lige så meget et livsstilprojekt som en forretning. Det her skal være sjovt både for gæsterne og for mig selv.”

Bus til ekskursioner
Lasse er ivrig jæger, men i Andalusien har der endnu ikke været lejlighed til at finde geværet frem, skønt naturparken Sierra Tejada-Almijara lige bag ved Frigiliana lokker med vildt som stenhøns og bjerggeder. Til efteråret planlægger han det første jagtarrangement på Casa Doña Ángela, og udflugten kan udmærket gå endnu længere bort.
Han har købt en nimands-bus til ekskursioner, og der er løse planer om arrangementer med andre temaer som Marokko eller tyrefægtning. På den lille luksuøse B&B er det nemt engang imellem at samle en gruppe med en fælles interesse som det nyligt afholdte køkken- og nydelseskursus, der for øvrigt gentages til september. Store familieferier og små virksomhedsarrangementer til teambuilding og lignende er andre muligheder, som Lasse  allerede er i gang med, og er der behov for et par ekstra sengepladser, kan han altid skaffe dem ude i byen.

Selv råder han over fire dobbeltværelser, der ligesom badeværelserne er unikt indrettet i en spansk-maurisk stil. Ángela havde kælet for alle detaljer, så den væsentligste forbedring har været installationen af aircondition og varme, hvortil kommer renoveringen af det udendørs svømmebassin. Gæsterne råder desuden over eget køkken og opholdslokale. I den anden ende af huset ligger privatboligen, hvor Lasse bor - og Tina, når hun kan slippe hjemmefra. Nu er det hendes tur til at være husmor i Gevninge, hvor det yngste barn er 16 år og hjemmeboende.

Paradiset er en femårsplan
Tinas første bog var Suveræne Salater fra 1997, skrevet sammen med Floras Kaffebars køkkenchef Sonja Bock.  Siden er hun igen og igen vendt tilbage til det grønne i sine populære kogebøger.
”Jeg spiser både kød og fisk, men grønsagerne er udgangspunktet og omdrejningspunktet for min mad. Jeg elsker farverigdommen, og jeg er fascineret af alle de smagsnuancer, du kan få frem. Derimod snakker jeg bevidst ikke så meget om sundhed i mine bøger. For mig er det interessant at finde punktet, hvor sundhed og velsmag mødes, for det er uden tvivl velsmagen, som tænder folk,” siger Tina.

For hende er råvarerne i Andalusiens middelhavskøkken selvfølgelig paradiset, men det er bogstavelig talt en femårsplan at flytte herned. Og det er ikke fordi hun og Lasse står på randen af en skilsmisse, kan vi hilse og sige. Mange har nemlig spurgt.
”Efter 30 års samliv kan en adskillelse også være en saltvandsindsprøjning for et forhold. Nogen finder stor tryghed i at gå op og ned ad hinanden, men vi har valgt en anden vej, at udfordre os selv og hinanden en gang til. Kan man ikke sige det på den måde?” spørger Lasse.
Tina: ”Jo, det giver ny energi at se hinanden i nye roller, og i dag er der hundrede måder at leve sammen på, hvad der ikke var tidligere.”
Lasse: ”Det er et overskudsfænomen - økonomisk og mentalt.”
Tina: ”I dag er jeg sikker på, at her skal jeg bo engang. Jeg er næsten ikke ude af huset og haven, når jeg kommer, så forelsket er jeg i det.”
Lasse: ”Hanen galer, geden bræger, solen skinner over landet, her på stedet passer man sig selv...”
Tina: ”Og så er jeg blevet nyforelsket i min mand.”

i www.casadonaangela.dk
www.suveraen.dk

Fotos: Colombus Leth

Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Om et par år kommer bogen om spansk køkken

Tina Scheftelowitz er efter syv års intens skribentvirksomhed ved at have udtømt ideerne. ”Jeg er færdig med kogebøger,” siger hun. Til trøst for lokale fans kan vi dog tilføje, at der mindst kommer en til, for det skylder hun jo det spanske køkken. ”Giv mig et par år, så jeg får tid til at suge til mig og eksperimentere. Måske bliver det også en bog om huset, Frigiliana og regionen,” siger hun.

Tina er naturligvis ikke færdig med madlavning, og under det nylige køkkenkursus i Casa Doña Ángela underviste hun både i traditionelt spansk køkken og i sine egne ideer, som går ud på at tviste klassiske opskrifter på den ”suveræne” måde. Fra sidstnævnte gruppe kommer følgende tapas-op-skrift beregnet til otte personer:

Suveræne stegte padronpeberfrugter med skinke, græskarkerner og krydderurt.

35 g græskarkerner
400 g padronpeberfrugter
olivenolie
salt
50 g serranoskinke i skiver
evt. 5 kumquats
krydderurt – salvie, timian, rosmarin…
 
Rist græskarkernerne på en tør, varm pande, til de er gyldne. Skær evt. kumquats i tynde skiver (kasser kerner) og steg dem i olie ved middel varme, til de er gyldne.
Steg peberfrugterne i ét lag (evt. ad flere omgange) i godt med olie ved høj varme, til de er brune og falder sammen. Vend i dem undervejs, men ikke hele tiden.

Tilsæt lidt grofthakkede/pillede krydderurter til sidst under stegningen og hold lidt igen med saltet.
Anret peberfrugterne på en tallerken og læg straks iturevne skinke-skiver over, mens de er varme. Pynt med kumquats, græskarkerner og stegte krydderurter.
Server lun eller koldt. Man spiser ikke stilken - men det ved I jo godt.


Solkysten club
Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal