Solkysten
BoConcept Mijas
AAEstates
Læs Solkysten
Bolig-udland
SOLKYSTEN - Juni 2013
Skønne hvide dråber
Snart er sommeren for alvor over os, og jo varmere det bli’r, jo mere hvidvin kommer der på bordet
I gamle dage sagde spanierne, at rødvin skal være fra Rioja, rosévin fra Navarra og hvidvin fra Penedès, og der har uden tvivl været noget om snakken, men udviklingen har i nogen grad overhalet den gamle “tommelfingerregel”. Det er stadig rigtigt, at nogle af de bedste roséer kommer fra Navarra, men i dag er Ribera del Duero mindst lige så populær som Rioja, og efter min mening skal man til Rueda og Rias Baixas for at finde de bedste hvidvine.

Rueda
Distriktet ligger i Castilla León, syd for Valladolid, vest for Segovia og nord for Ávila. Det er så udpræget et hvidvinsområde, at rødvine og roséer først blev omfattet af D.O.’et i 2008.
Verdejo-druen er den mest udbredte og mest kendte. Mózaraberne havde den med fra Nordafrika og dykede den først i det sydlige Spanien, men var så fornuftige at tage den med på deres vej nordover. Druen giver en meget karakteristisk frugtsmag til vinen, og dens popularitet har bevirket at den stille og roligt breder sig til andre distrikter, hvor man ganske vist får gode resultater – men det mærkes, at den befinder sig bedst i Rueda.
Ud over Verdejo er det også tilladt at dyrke Sauvigon Blanc, Viura (andre steder kaldet Macabeo) og Palomino Fino i distriktet, og mange producenter har haft stort held med disse druer – især Sauvignon Blanc’en.
En af de mest betydningsfulde bodegaer i Rueda er Palacio de Bornos, der blev stiftet i 1870 af familien Sanz, der styrede vinhuset gennem seks generationer, inden det blev solgt. De nye ejere fører huset videre i familiens ånd, og det kommer der mange pragtfulde vine ud af, bl.a. en Verdejo og en Sauvignon Blanc.
Hos et af de andre store vinhuse, Grupo Yllera, har vi fundet en ret interessant hvidvin, der er sammensat af 60 pct. Verdejo, 30 pct. Viura og 10 pct. Sauvignon Blanc. Vinen hedder Tierra Buena, og den har en behagelig, glycerinagtig konsistens, Verdejo’ens typiske smag af grønne æbler, blandet med Viuraens blomster og Sauvignon’ens fersken.
Mere end 20 pct. af Ruedas samlede produktion kommer fra Bodega Quatro Rayas, og det gør den til D.O.’ets største producent. Hovedvægten er lagt på Verdejo-druen, som er basis for den meget velsmagende og delikate Poema, husets mest kendte vin. I et af de andre produkter, Bascarlón Rueda, er Verdejoen tilsat 25 pct. Viura, en blanding, der ikke ses uden for Castilla León. De to druer klæder hinanden godt, og resutatet er en let og meget frugtholdig vin.

Rias Baixas
Vi bevæger os op til Galicien, Spaniens “grønne hjørne”, som er en af landets smukkeste egne. Her regner det i gennemsnit flere dage om året end i Danmark, og 2011 var ikke nogen undtagelse. Et meget vådt forår betød, at mange planter blev angrebet af meldug. Selv om sygdommen hurtigt blev slået ned, blev høsten mindre – til gengæld var kvaliteten helt i top. 2012 blev derimod et rigtig godt år med otte pct. større udbytte og en stigning i eksporten. Af de godt 18 mio. liter, der produceredes har mere end fire mio. taget turen ud i verden.
Der dyrkes næsten udelukkende Albariño, selv om andre, lokale druer tillades. De plantes på terrasser og sættes op i espalier. Forholdene vanskeliggør høsten, som kun kan foretages manuelt, og det smitter naturligvis af på priserne. Også her har krisen sat sine spor, så der kun har været meget få prisstigninger de sidste par år. Det kan stadig lade sig gøre at finde en Albariño, der ikke slår bunden helt ud af budgettet, og  vi giver hermed et bud på nogle ”gode køb”.
Hvis man er til ikke alt for tørre vine, skal det være Marieta fra Martin Codax – den første til at producere en halvtør Albariño.
Fra Bodegas As Laxas kommer en vin, der ganske givet vil være en gammel kending for en hel del læsere, da den gennem mange år var i La Cuenta Vinos’ sortiment.
Bodegas Coto Redondo er et af de få huse i Rias Baixas, der har en rødvinsproduktion, der er værd at tale om, men de fremstiller også en 100 pct. Albariño, Señorio de Rubios.
Den flotte blå flaske kommer fra Bodegas Mar de Frades og ligger i den lidt dyrere ende, men den er hver en centimo værd.
For dem alle gælder, at de har Albariño’ens rene, klare farve og en smag, der mest af alt minder om fersken og abrikos. De kan nydes som en aperitif på terrassen, men vinder ved at blive serveret til fisk og skaldyr.

Birte Attenburg

Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Bodegas Palacio de Bornos
Bodegas Palacio de Bornos
Bodegas Palacio de Bornos
Bodegas Palacio de Bornos
Grupo  Yllera
Grupo Yllera
Bodega Quatro Rayas
Bodega Quatro Rayas
Bodega Quatro Rayas
Bodega Quatro Rayas
Martin Codax
Martin Codax
Bodega AsLaxas
Bodega AsLaxas
Bodegas Coto Redondo
Bodegas Coto Redondo
Bodegas Mar de Frades
Bodegas Mar de Frades
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal