Solkysten
Bolig-udland
AAEstates
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
SOLKYSTEN - Juni 2013
Sov sødt og sundt
En dame i midten af 60’erne kom i klinikken og klagede over træthed.
Hun sov 8-10 timer om natten og gerne en lang siesta på to-tre timer. Så dagen fik hurtigt ben at gå på. Hun snorkede, sagde husbonden, og nogle gange gik vejrtrækningen nærmest i stå. Hun fik medicin for depression, højt blodtryk og kolesterol – det var hun også træt af. Hun havde sukkersyge, som hun balancerede med kost og motion.

Toppen af isbjerget
Træthed er ofte et symptom på dybereliggende forhold. Toppen af isbjerget, symptomet, svarer til den tiendedel, der er synligt. Resten svarer til de dybereliggende forhold. Straks dykkede vi ned efter årsager til vor klients træthed. Vi gennemgik medicinen, talte om stress og bekymringer, om kost, kaffe, te, stimulanser, blodsukker, sovevaner, vitaminer m.m. Trætheden var uafhængig af, hvor hun sov. Alligevel ville hun undersøge evt. forstyrrende vandårer eller jordstråler i soveværelset.  Hendes levende blod afslørede mange affaldsstoffer, for lidt ilt og væskeindtag.

Sund søvn
Den normale sunde søvn indeholder forskellige etaper og faser. Først er der indslumringsfasen, hvor vi slapper gradvist mere og mere af, og som går over i den dybe regenerative søvn, hvor hjernebølgerne svinger langsommere, kropstemperatur puls, og stofskifte falder og musklerne afslappes. Vi sover dybest ca. halvanden-to timer efter vi er faldet i søvn. Herefter svinger vi op til doverfladen igen i REM (Rapid Eye Movement)-søvnen, hvor hjernebølgerne er næsten som når vi er vågne, men kroppen er afslappet. Det er her vi dømmer. Der er fire-fem REM-perioder i løbet af natten.  Børn sover mere end ældre, og det er naturligt at sove mindre med alderen. Alligevel er en god dyb søvn afgørende for vort helbred, så selv om ikke søvnen er så lang, så er det vigtigt, at den er god.

Snorken og søvnapnøe
Når vi falder i søvn slapper musklerne i svælget af. Snorken er lyden, der kommer ved, at det bløde væv i svælget vibrerer ved vejrtrækning. Vi snorker mest i den dybe søvn. Det kan være en højlydt affære, der runger i soveværelset. Snorken i sig selv er ikke skadelig, som regel er det ægtefællen, der generes. Men hvis snorken er afbrudt af længere vejrtrækningspauser kan der være tale om søvnapnøe, hvor vejrtrækningen stopper kortvarigt, typisk 10-60 sekunder. Nogle gange kan der gå længere tid. Den højlydte snorken kan pludselig afbrydes, når luftvejene spærres under søvnen, og vi vågner ved, at vi gisper efter vejret. Det giver en dårlig søvnkvalitet og træthed og sløvhed næste dag.

Lille plaster - stor virkning
Produktionen af melatonin og andre søvnfremkaldende hormoner spiller en meget vigtig rolle i søvncyklussen. Melatonin er det hormon, der er ansvarligt for kroppens foryngelse og reparation i løbet af natten.
Mens vi satte igang med at klarlægge de forskellige biokemiske forhold i hendes krop, fik hun plaster med sig hjem til at sætte på udvalgte akupunkturpunkter inden sengetid. Plastrene fungerer som ”akupunktur uden nåle”, og sender signaler til hjernen om at producere bl.a. mere melatonin.  Ugen efter kom hun glad og smilende og fortalte, at hun havde sovet som en baby. En måned efter så hun helt anderledes ud - ikke blot glad, men også med en frisk kulør og overskud til at sy tøj og brodere igen. Husbonden sagde, at hun ikke snorkede mere. “Jeg sover meget bedre og er mere vågen i “vågen tilstand””, siger hun. Det ikke er alle, der reagerer lige så hurtigt og godt på plastrene. Det er om at finde det, der virker for den enkelte. Derfor arbejder jeg altid på at finde ind til kernen. I skrivende stund er hun ved at få taget diverse blodprøver for at se, hvordan mineraler, og særligt B 12 og D 3 vitaminer ligger. Fortsætter hun med at sove godt, kan vi aflyse undersøgelsen for søvnapnøe. Det ser vi, når jeg møder hende i klinikken igen.

Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Forberedelse til en god søvn
Sørg for at bevæg dig – så der kommer en naturlig træthed.
Varme bade eller tag sokker på til natten.
Gå ikke sulten i seng, giv maven lidt at arbejde med gerne noget fedt – et lille stykke laks eller ost – ikke noget sødt.
Ingen kaffe eller opkvikkende stimulanser efter kl 16
Hold soveværelset til at sove i – ingen TV, computere eller arbejde.
Få frisk luft i lungerne. Luft ud i soveværelset, eller sov med åbent vindue
Undgå at se skrækfilm, læse krimier eller have sindsoprivende diskussioner
Træk vejret dybt, drik afslappende teer, lyt til afslappende musik.
Bedste dybeste søvn mellem kl 22  og 2 – så få mere ud af det ved at gå tidligt  seng og stå tidligt op.

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal