Solkysten
AAEstates
Bolig-udland
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
SOLKYSTEN - Juni 2013
Knogleskørhed – osteoporose
Navnet på denne sygdom er meget sigende.
I folkemunde kaldes den ”skøre knogler” og på lægelatin betyder osteo knogle og poros betyder porøs. Osteoporose skyldes nedsat knoglemængde og nedsat knoglestyrke.
Man har ingen symptomer på porøse knogler, idet osteoporose ikke forårsager smerter eller andet ubehag, så længe der ikke er opstået brud.
Knoglebrud på grund af osteoporose rammer hyppigst håndled, ryghvirvler og lårbenshalsen. Men en person, der har osteoporose får også lettere brud andre steder end personer uden osteoporose.
Man har osteoporose, hvis man har brud på ryghvirvlerne eller har haft brud af lårbenshalsen og disse brud er opstået efter mindre uheld eller ved almindelig daglig aktivitet eller hvis mængden af knoglevæv i ryg eller hofte er nedsat med mere end ca. 25 pct. i forhold til det normale (knoglescanning).

Risikofaktorer for udvikling af osteoporose:
• Arvelig disposition (osteoporose hos forældre, søskende eller børn)
• Lav kropsvægt
• Tidligere brud ved mindre uheld eller spontant
• Overgangsalder før 45 år
• Lav fysisk aktivitet
• Lav indtagelse af kalcium og D-vitamin
• Rygning
• Stort alkoholforbrug
• Behandling med Prednison eller lignende præparat som tablet (mere end 5 mg dagligt i tre mdr. eller længere)
• Osteogenesis Imperfecta
• Andre sygdomme, der øger risikoen for osteoporose: forhøjet stofskifte, øget biskjoldbruskkirtel funktion, nyresygdomme, anorexia nervosa og visse bindevævs- og blodsygdomme
Den medicinske forebyggelse og behandling af osteoporose består af et tilskud af kalcium og D-vitamin alene eller i kombination med medicin, der øger knoglevævets styrke og evne til at modstå brud ved enten at hæmme knoglenedbrydningen, styrke knoglenydannelsen eller en kombination af disse to mekanismer.

Forebyggelse og behandling
Det vigtigste er, at du har en knoglevenlig livsstil livet igennem. Det kan du få ved at:

Dyrke motion
Daglig motion begrænser det aldersbetingede knogletab, så der er al mulig grund til at være fysisk aktiv hver dag. Det kan være alle former for idræt, såsom løb, tennis, golf, svømning eller dans, men det kan også være traveturen eller cykelturen til og fra arbejde, trapperne på arbejdet osv. Det at bruge sin krop hver dag er et must! Fysisk aktivitet livet igennem nedsætter risikoen for osteoporose, idet knoglerne påvirkes og stimuleres og muskler og led styrkes, hvorved risikoen for fald mindskes.

Spise varieret
Det er vigtigt at indtage en alsidig kost, og til forebyggelse af osteoporose er det især vigtigt at se på, om man får tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin. Til en voksen person anbefaler man 800 milligram kalcium om dagen. Mange forskere i knogleskørhed anbefaler helt op til 1.500 mg om dagen efter overgangsalderen. For at opnå dette er et kalktilskud nødvendigt hos de fleste. Kalcium er en vigtig byggesten for knoglevævet.
D-vitamin er nødvendig for at kalcium kan optages i tarmen. D-vitamin findes især i meget fed fisk, som er den største kilde til D-vitamin. Den anden kilde, vi har, er solen, men i vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin, da solen er sparsom og vi dækker huden til.
Nyere tids forskning peger på K-vitamin som en vigtig brik i kroppens knogleopbygning.
Det ret oversete vitamin sikrer, at kalcium bindes til de transportproteiner, som flytter det ud i det relevante knoglevæv. Samtidig har K-vitamin betydning for produktionen af proteinvævet osteocalcin, som får kalcium til at binde sig til skelettet.

Undgå rygning
Hvert sjette hoftebrud kan forklares med rygning. Det skyldes at rygere, er slankere, kommer tidligere i overgangsalderen og har et lavere niveau af østrogen i blodet end ikke-rygere.

Begræns alkoholforbruget
En moderat alkoholindtagelse medfører ingen risiko for knogleskørhed. Et større alkoholforbrug er forbundet med en øget risiko for osteoporose.

Undgå store mængder kaffe
Kaffe virker vanddrivende og bevirker samtidig et forøget tab af kalcium fra nyrerne. Nogle undersøgelser har derfor vist, at personer, der drikker meget kaffe (mere end otte kopper dagligt) har en større risiko for osteoporose. Derfor anbefales det at undgå indtagelse af store mængder kaffe eller at øge indtagelsen af kalcium tilsvarende.
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af
Rikke Markussen
Rikke Markussen
Fysioterapeut, Centro Sanum

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal