Solkysten
AAEstates
BoConcept Mijas
Læs Solkysten
Bolig-udland
SOLKYSTEN - Juni 2013
Prøv selv at gætte, hvad Vagn Krogsøe står med i hånden. Siger det dig noget?
Prøv selv at gætte, hvad Vagn Krogsøe står med i hånden. Siger det dig noget?
De gode ting er atter penge værd
Har du en vase af Axel Salto i hjemmet? Så vil det interessere dig at høre, at for nylig fik en af dem hammerslag på 1,2 millioner kr. i Bruun Rasmussen Kunstauktioner.
”Netop nu er der massiv efterspørgsel på Salto-keramik, og selv de små vaser på 30-40 cm går for sekscifrede beløb. Amerikanerne er vilde med dem,” fortæller Vagn Krogsøe, der arbejder som senior vurderingssagkyndig for Skandinaviens store auktionshus.

Siden årsskiftet har han kunnet kontaktes på Costa del Sol, hvis der er noget som du gerne vil have vurderet. En gang om måneden kommer han på besøg som led i auktionshusets opsøgende arbejde.
”Vi er altid på udkig efter effekter, som vi kalder dem, og mit indtryk er at der ligger meget på Costa del Sol,” siger Vagn Krogsøe.

Engang imellem er han dog også nødt til at skuffe forventningerne hos folk, der ikke er så velhavende som de troede. I 2008 var markedet ude i en krise, hvor priserne faldt kraftigt, og selv om de atter er på vej op, er der store forskelle. Resultatet er at mange faktisk ikke kender værdien af deres indbo på dagens marked, fortæller vurderingseksperten.

For at tage de gode nyheder først, så er der for øjeblikket særlig efterspørgsel på ure: armbåndsure, lommeure af guld og kaminure. Smykker af guld, diamanter og andre ædelstene er også i vælten, men ligesom med urene er nøgleordet kvalitet.
Sølvtøjet fra Georg Jensen og andre kendte mærker er en sikker vinder, både når det gælder bestik og korpussølv som fade og tallerkener. Broncefigurer er populære, især fra Art Deco perioden 1900-1920.

”Desuden er russiske og kinesiske ting af den bedste kvalitet generelt uhyre efterspurgt, fordi de nyrige er begyndt at købe ting hjem, som tidligere forsvandt ud af deres respektive lande,” siger Vagn Krogsøe.
Som verdens tiendestørste auktionshus har Bruun Rasmussen 100.000 effekter under hammeren hvert år, og kunderne følger overalt i verden med på de ugentlige netauktioner. De kostbareste genstande sælges dog normalt på de ”fine” auktioner i Bredgade, som fire gange årligt afholdes under lige så stor international opmærksomhed.

Men der er altså også eksempler på effekter, som ikke er kommet over krisen for fem år siden:
”Der er meget lav efterspørgsel på den fine stues klenodier såsom chatollet. Almindelig porcelæn såsom juleplatter er næsten intet værd i dag, bortset fra de første platter fra Bing & Grøndahl samt Den Kgl. Porcelænsfabrik, som kom i henholdsvis 1895 og 1908. Markedet for ægte tæpper har branchen selv ødelagt med overproduktion. Et tæppe, der kostede 30.000 kr i 1970’erne, sælges måske for 6-8.000 kr i dag. I nogle tilfælde må jeg råde kunden til ikke at sælge i dette øjeblik, for det indgår også i Bruun & Rasmussens gode købmandsskab,” siger Vagn Krogsøe.

Vil man have en gratis forhåndsvurdering af en effekt, kan man sende ham en email med beskrivelse og et vellignende foto. Et personligt besøg er også gratis, hvis det udløser en aftale om at sætte effekten på auktion. Det er ikke nødvendigvis tilfældet, fordi folk også har andre motiver (testamente, arv og forsikring) til at indhente en sagkyndig vurdering.
Vagn Krogsøe har et kvart århundredes erfaring med vurdering af kunst, antikviteter og indbo. I adskillige år var han den øverst ansvarlige for vurdering og personale i Bruun & Rasmussen, som i dag har 125 medarbejdere. Med den baggrund kan han selv foretage de fleste værdifastsættelser, men gennem firmaet kan han også trække på et halvt hundrede fageksperters viden, når det bliver nødvendigt.

Efter vurderingen er der en mindre udgift til at få en effekt opført på kataloget for Bruun & Rasmussens næste auktion. De små effekter tager Vagn Krogsøe selv med hjem, mens transportudgiften til større effekter normalt deles mellem kunden og auktionshuset, som har indgået en aftale med Silkeborg Flytteforretning.
Herefter er sælgerens eneste udgift 16 pct. af hammerslagsprisen. Det er  auktionshusets fortjeneste, inklusive fire pct. til skattevæsenet - og netop den udgift må gerne være så høj som muligt!
Bruun Rasmussen har i øvrigt en anden repræsentant på Costa del Sol - Karin Frijs i Marbella - men deres opgaver overlapper ikke hinanden. Karin Frijs foretager ikke vurderinger, men yder service specielt til køberne, som der også er mange af på kysten. Kundekartoteket rummer mere end tusind navne.

www.bruun-rasmussen.dk / vek@bruun-rasmussen.dk
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Det er et hovedvandsæg med vellugtende vand, som de fine damer måtte have frem, når de var ved at dåne. Har du den slags effekter liggende derhjemme, kan de være mange penge værd.
Det er et hovedvandsæg med vellugtende vand, som de fine damer måtte have frem, når de var ved at dåne. Har du den slags effekter liggende derhjemme, kan de være mange penge værd.
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal