Solkysten
AAEstates
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
Bolig-udland
SOLKYSTEN - Juni 2013
Planen er at forvandle Puerto de la Bajadilla til Marbellas vartegn fra søsiden.
Planen er at forvandle Puerto de la Bajadilla til Marbellas vartegn fra søsiden.
Sheikens kæmpehavn er kuldsejlet
Málaga-arkitekten José Seguí kæmper for at redde sit store projekt, som er ombygningen af Puerto de la Bajadilla - Marbellas fiskerihavn - til en af Middelhavets bedste lystbådehavne.
I starten af 2011 bad fodboldklubben Málaga CF’s ejer, sheik Abdullah al Thani, ham om at udarbejde projektet. Alting tegnede lyst, da et joint-venture af sheiken og Marbella kommune december samme år vandt en offentlig licitation om byggeriet og driften af den nye havn. Men ligesom fodboldklubben har arkitekten og havnemyndighederne opdaget, at samarbejdet med rige og lunefulde oliesheiker kan være vanskeligt. Sheiken viser sig næsten aldrig på Costa del Sol, og han svarer ikke på henvendelser. Han opfylder ingen af sine økonomiske forpligtelser, siger havnemyndighederne (det offentlige selskab APPA under Junta de Andalucía). På den anden side ulejligheder han sig heller ikke med at opkræve leje af de eksisterende havnepladser! Han synes at have mistet enhver interesse for sagen, og i lyset af at projektet er helt lammet et år efter den forventede byggestart, har APPA i maj startet en sag om at trække hans koncession tilbage.
Sheiken har en kort frist til at komme på bedre tanker, men José Seguí (som selv har 3,8 millioner € til gode hos ham) har åbenbart mistet troen på at det sker. Straks efter APPA’s beslutning meddelte Segui, at han har fundet en ny investor med den fornødne seriøsitet og økonomiske solvens til at finansiere det planlagte havneprojekt. Den pågældende er parat til at overtage de 97 procent i sheikens joint-venture med Marbella kommune, siger Segui. Det er en af de løsninger, som Andalusiens havnemyndigheder nu skal overveje, hvis sheiken fortsætter med at lege skjul.
Abdullah al Thanis manglende overholdelse af sine økonomiske forpligtelser har også kostet Málaga FC dyrt. Klubben har fået et års karantæne fra de europæiske turneringer som følge af forsinkede betalinger til blandt andet spillerne. Klubben er dog atter ajour med sine forpligtelser, og den håber at en appel til den internationale sportsdomstol kan ændre sanktionen.
For Marbellas borgmester Ángeles Muñoz er Puerto de la Bajadilla strategisk vigtigt for kommunens økonomiske udvikling. Første fase af sheikens og kommunens vinderprojekt omfatter byggeriet af en spektakulær, cirkelformet ydermole med en diameter på 700 meter. Inden for den er der 858 anløbspladser til lystbåde i størrelsen fra seks op til 125 meter. Dertil kommer en anløbsplads for middelstore krydstogtskibe, hvis passagerer skal skabe omsætning i havnen og i det historiske centrum.
Den indledende investering på 100 millioner € kan løbe op i 400 millioner inden havnen står fuldt udbygget med hoteller og kommercielle zoner. Til den tid skønner man, at Puerto de la Bajadilla vil have skabt 4500 arbejdspladser, fordelt på 1500 direkte og 3000 afledte jobs.
Det hele afhænger blot af den sidste detalje: finansieringen.

Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Miljøet i den nye havn ifølge arkitektens oplæg.
Miljøet i den nye havn ifølge arkitektens oplæg.
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal