Solkysten
AAEstates
Læs Solkysten
Bolig-udland
BoConcept Mijas
SOLKYSTEN - September 2014
Venskabsdagen starter med afsløringen af Danmarks  keramiktavle i Mural de las Naciones.
Venskabsdagen starter med afsløringen af Danmarks keramiktavle i Mural de las Naciones.
Mijas sætter Danmark på kortet
Den 4. oktober fejrer kommunen en venskabsdag med masser af aktiviteter
Ved siden af turistkontoret i Mijas Pueblo er der en vægrelief kaldet Mural de las Naciones, et keramisk verdenskort sammensat af små symboler, som for Danmarks vedkommende er en havfrue.
Der sidder også nogle større keramiktavler for at mindes kommunens internationale venskabsdage, som startede i oktober 2012 med et svensk arrangement. Siden har der været en ”Día de la amistad” med Tyskland, Irland, Finland og England, og i næste måned kommer Danmark op på væggen.

Lørdag den 4. oktober klokken 12 mødes borgmester Ángel Nozal med Danmarks ambassadør i Madrid, Lone Dencker Wisborg, for at afsløre den nye tavle. Der læses et par udvalgte tekster af H.C. Andersen på spansk og dansk, og der er fællessang under ledelse af Margrethekirkens kor: ”I Danmark er jeg født...”
Dermed er den danske venskabsdag officielt indviet.

Musik og mad, messe og malerier
Frem til klokken 18 foregår underholdningen herefter på Plaza Virgen de la Peña foran turistkontoret og rådhuset.
På torvets scene veksler kystens danske grupper med hinanden. Jonas Molbechs jazzband ”Sonora Coast Trio” spiller, Jens Malling og Trine Lorentzen tager over, og afløses selv af Sandie Ann Nielsen (kendt fra Sanne Salomonsen koncerten) og hendes band ”Auralyn Waves”. En dansk zumba-gruppe yder sit bidrag til festen, og endnu flere kommer måske til i løbet af september. Programmet er ikke lukket endnu.

Mellem klokken 12 og 18 er der åbent i torvets danske boder, hvor gæsterne blandt andet finder mad og drikke. Restaurant Casa Danesa serverer røde pølser med kartoffelsalat, mere dansk kan det ikke blive, mens der er kaffe og kage og håndmadder i Margrethekirkens stand, og æbleskiver hos soroptimisterne.

Blandt de andre deltagere kan man nævne Lego, der har en stærk tilknytning til lokalområdet. Lego Foundation har flere gange hjulpet Mijas’ forening af hjerneskadede børn Adimi med blandt andet computere, og til gengæld er børnene nu i gang med at samle 2000 klodser til en Starwar-figur, som skal udstilles i det danske firmas stand. Til jul vil Lego i øvrigt fordele tusind æsker legetøj mellem kommunens dårligst stillede børnefamilier, ligesom det skete forrige jul. Legetøjsgiganten kunne ikke mangle på venskabsdagen, hvor Lego har en legestue med opsyn af børnene, mens forældrene i ro og mag besøger resten af denne friluftsmesse for kystens danske forenings- og forretningsliv.
Foreløbig er en snes boder besat. Det er gratis for foreninger, og billigt for erhvervsdrivende, og interesserede kan stadig nå at tilmelde sig.

”Der er sendt invitationer til hele kysten, for selv om venskabsdagene afvikles i Mijas, har de aldrig været lukkede arrangementer. Tværtimod vil vi gerne have så mange udefra med som muligt,” understreger Anette Skou fra udlændingeafdelingen i Mijas kommune. 
Det er udlændingeafdelingen, som i samarbejde med den danske ambassade har tilrettelagt den danske venskabsdag. Når boderne lukker, er der stadig et vigtigt arrangement tilbage. Klokken 19 inviterer den danske maler Lars Physant til fernisering af sin udstilling i kunstmuseet CAC Mijas.

Udstillingen ”Multiversal realisme, Vindens geometrier” er sponsoreret af Nykredit og omfatter nogle og tyve friske værker fra Physants atelier i Barcelona. Udstillingen er i øvrigt åben fra formiddagen den 4. oktober, så venskabsdagens gæster kan komme forbi inden ferniseringen for at studere værkerne i fred og ro. Bagefter bliver de hængende på væggene frem til den 31. oktober. CAC Mijas ligger på adressen c/ Málaga nr. 28.

Tyvstart på Ciomijas
Allerede fredag den 3. oktober tyvstarter den danske venskabsdag med et arrangement på hotelskolen Ciomijas i La Cala de Mijas, sponsoreret af Loft & Roomers.

Det begynder kl. 18.30 med fremvisning af kortfilmen ”La Cañada de los Ingleses”, som havde premiere på årets filmfestival i Málaga. Filmen af den spanske instruktør Víctor Matellano er på engelsk med spanske undertekster, så alle kan følge med i handlingen uden besvær. Udgangspunktet er  historisk: H.C. Andersens besøg i Málaga i 1862, hvor eventyrdigteren blandt andet besøgte den engelske kirkegård og blev betaget af dens stemning. Herefter tager filmen en fantastisk drejning, idet instruktøren leger med ideen om at Andersen fandt inspiration til eventyret om Den lille Havfrue på kirkegården, hvad han sandt at sige ikke gjorde - det var skrevet et kvart århundrede tidligere. I en rolle i filmen ser man den danske skuespiller Lone Fleming, der i 1970’erne skabte sig et navn i Spanien efter sin medvirken i flere skrækfilm.

Efter film og drink er Ciomijas derpå vært for en fusionsmiddag kreeret af hotelskolens kok José Antonio Plaza sammen med den danske kok Jacob Ingemann, som driver Eatmosfeare i Odense. Under middagen forklarer Jacob Ingemann, hvordan arbejdet med at kombinere to forskellige traditioner til noget nyt og velsmagende foregår.
Dette arrangent er mod betaling (60 €), og tilmelding skal ske på forhånd på udlændingeafdelingen i Mijas, tlf. 952 58 90 10, e-mail skou@mijas.es.
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Lars Physant, den kendte danske maler med bopæl i Barcelona, møder op til ferniseringen af sin nye udstilling.
Lars Physant, den kendte danske maler med bopæl i Barcelona, møder op til ferniseringen af sin nye udstilling.
Den danske kok Jacob Ingemann er med til at kreere fusionsmenuen på hotelskolen Ciomijas.
Den danske kok Jacob Ingemann er med til at kreere fusionsmenuen på hotelskolen Ciomijas.
Venskabsdagene i Mijas følger et fast mønster, og stemningen på Danmarks Dag vil ikke være meget forskellig fra den man fandt under 
tidligere arrangementer.
Venskabsdagene i Mijas følger et fast mønster, og stemningen på Danmarks Dag vil ikke være meget forskellig fra den man fandt under tidligere arrangementer.

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal