Solkysten
AAEstates
Læs Solkysten
Bolig-udland
BoConcept Mijas
SOLKYSTEN - September 2014
Av min albue!
Mange oplever smerter i albuen en gang i mellem og som oftest går de væk igen af sig selv.
Hvis smerterne ikke går væk i løbet af kort tid, dage, så er det vigtigt at man opsøger hjælp, da der er risiko for at udvikle en kronisk skade.
Som oftest er der smerter på enten indersiden eller ydersiden af knoglefremspringet på albuen. Det er her at underarmens muskler hæfter og den ene gruppe har til opgave at bøje i håndleddet og fingrene og den anden har til opgave at strække. Diagnosen er epicondylitis medialis eller epicondylitis lateralis, ofte kaldet golfalbue eller tennisalbue. Der kan dog sagtens være mange andre årsager til disse skader.
Smerterne skyldes små bristninger i vævet pga. overbelastning og deraf følgende inflammation. Ved nyopstået skade og opblussen af skade, kan du med fordel behandle med is og kompression af området. Is i ca. 20 min og derefter kompression med et kompressionsbind eller en decideret albuebandage. Hold pause med de aktiviteter, som udløser smerte og undgå bevægelser, som forværrer smerten.
Lav en masse udspænding af albuens forside og bagside: stræk albuen og bøj hånden bagover i min 30 sek. Derefter strakt albuen og bøj hånden den modsatte vej og igen hold strækket i 30 sekunder. Uanset om du har golf- eller tennisalbue, så er det en god idé at strække begge sider. Du må også gerne massere området enten med en bold, fx en gammel tennisbold eller en massagebold med dupper eller bare med fingrene. Bagefter kan du med fordel lægge varme på området, fx varmepude, varmecreme eller andet.
Har du stadig smerter efter 1 uge så kontakt en sundhedsfaglig person, som kan hjælpe dig. Ofte er det selve muskelfascien, som er meget stram og ofte kan korrektion og løsning af denne tynde muskelhinde være nok. Dette kan gøres ved hjælp af manuel behandling og kinesiotape. Desuden vil let ledmobilisering og dyb tværmassage være nødvendigt. Behandlingen kan med fordel kombineres med akupunktur og/eller energiplastre.
Derefter er det vigtigt, at du får trænet din albue op igen. Dette gøres ved at udføre et træningsprogram for albuen i nogle uger efterfølgende. Fx med et par små håndvægte hvor du bevæger håndleddet op/ned og på højkant op/ned samt rotation af underarmen. Ved alle disse øvelser skal underarmen lægge og slappe af på et underlag fx et bord og hånden skal være ud over kanten. Kun selve hånden bevæger sig!
Udspændingsøvelserne fortsætter du med dagligt og i sær efter fx tennis, golf eller anden albuebelastende aktivitet.
Hvis du er meget aktiv med fx golf eller tennis kan du med fordel bruge en albuebandage til at aflaste området, men kun når du kan mærke smerter eller ubehag.
Somme tider kan der med fordel injiceres med binyrebarkhormon og lokalbedøvende. Hvis der ikke er effekt af disse de første 2 gange, er der ingen grund til at få flere!
I sjældne tilfælde kan operation komme på tale, men ovenstående bør være forsøgt inden.
Hvis din albueskade er udløst pga. dit arbejde, så husk at anmelde den som en arbejdsbetinget skade.
 
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af
Rikke Markussen
Rikke Markussen
Fysioterapeut, Centro Sanum
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal