Solkysten
Læs Solkysten
AAEstates
BoConcept Mijas
Bolig-udland
SOLKYSTEN - September 2014
Glucosamin behandler slidgigt
En gruppe førende europæiske eksperter anbefaler det naturlige stof glucosamin som den mest oplagte behandlingsform mod slidgigt, eftersom det er både effektivt og uden nævneværdige bivirkninger
Det naturlige stof glucosamin, som udvindes af skaldyr, er ikke blot populært hos folk med slidgigtsmerter men får nu tilmed tommelfingeren opad fra en gruppe førende europæiske eksperter. I en ny rapport anbefaler eksperterne glucosamin som primært valg af behandlingsform mod slidgigt. Ekspertgruppen, som er non-profit og består af reumatologer, kliniske epidemiologer og forskere, har udarbejdet et nyt sæt retningslinier for behandlinger mod slidgigt, og det er i denne rapport, at glucosamin får en så fornem placering. Retningslinierne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Seminars in Arthritis and Rheumatism og er baseret på en grundig og udtømmende gennemgang af al tilgængelig forskning indenfor området.

Kun glucosaminsulfat
Der findes flere former for glucosamin, men ifølge ekspertgruppen er det udelukkende glucosaminsulfat, som egner sig til slidgigtbehandling, eftersom netop denne form af glucosamin har vist sig at være mere effektiv end andre former, herunder glucosamin-hydroklorid. Faktisk har resultaterne af undersøgelser, hvor man har anvendt hydroklorid-formen, været minimale og i nogle tilfælde ligefrem negative.

Slidgigt i knæ
Gennem adskillige undersøgelser, hvor man har anvendt glucosaminsulfat mod slidgigt i knæene, har behandlingen vist at kunne lindre smerter mindst ligeså effektivt som inflammationshæmmende lægemidler (NSAID) og smertestillende lægemidler. Det, som gør glucosaminsulfat særlig attraktivt som behandlingsform, er at der stort set ikke er bivirkninger. 


Kilde:
A systematic review of recommendations and guidelines for the management of osteoarthritis: The Chronic Osteoarthritis Management Initiative of the U.S. Bone and Joint Initiative
Seminars in Arthritis and Rheumatism
Volume 43, Issue 6, Pages 701–712, June 2014

 


Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Billedtekst: Glucosamin udvindes af rejeskaller og er en effektiv behandling mod slidgigt. Det skal dog være glucosaminsulfat, konkluderer en gruppe førende europæiske eksperter i en ny rapport.
Billedtekst: Glucosamin udvindes af rejeskaller og er en effektiv behandling mod slidgigt. Det skal dog være glucosaminsulfat, konkluderer en gruppe førende europæiske eksperter i en ny rapport.
Hvad er glucosamin?
Glucosamin er et lille vandopløseligt molekyle (sukkermolekyle), som kroppen selv kan fremstille. Glucosamin indgår som en byggesten i foreningen af glycosaminoglykan og hyaluronsyre, som begge er nødvendige for opbygningen af ledbrusk. I forsøg har stoffet vist at kunne bremse nedbrydning af brusk, sandsynligvis ved at hæmme de enzymer der er involveret i nedbrydning af ledbrusk. Glucosamin er dog et langsomtvirkende stof, og derfor kan man først forvente en effekt efter flere uger. Man siger, at der skal gå 8-12 uger, før virkningen indtræffer. Dette kan dog variere.

Hvad er slidgigt?
Slidgigt er en sygdom, hvor ledbrusk nedbrydes af forskellige årsager, som ikke nødvendigvis har noget med slid at gøre. Derfor er navnet på sin vis en misvisende betegnelse. Faktisk er regelmæssig motion og korrekt anvendelse af leddene med til at vedligeholde brusken.
I et sundt og raskt knæled er brusken intakt og vedligeholdes løbende, men med tiden kan der opstå en nedbrydningsproces, som gør, at brusken langsomt forsvinder, og knogleenderne skurer mod hinanden. Der hvor brusken forsvinder, kompenserer knoglevævet ved at vokse ud og danne såkaldte sporer (osteofytter), hvilket giver smerter og/eller nedsat bevægelighed.
Slidgigt kan eksempelvis skyldes: alder, overvægt, genetiske forhold (arv), forkert belastning af leddene eller monotone og dårlige arbejdsstillinger. Som eksempler kan nævnes fabriksarbejdere, landmænd, renovationsarbejdere, og bibliotekarer m.v. Visse idrætsgrene medfører ligeledes en øget risiko for slidgigt. Dette gælder blandt andet balletdansere og fodboldspillere.

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal