Solkysten
AAEstates
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
Bolig-udland
SOLKYSTEN - September 2014
Sierra de las Nieves inviterer dig indenfor
Bjergenes små landsbyer har en turisme baseret på landets gamle traditioner og naturens store skuespil
Vest for Málaga finder du et bjerglandskab fuld af gode oplevelser, som både er naturen og menneskene.
Det ligger mellem Coín og Ronda, to halvstore byer, hvis udvikling blev favoriseret af placeringen på deres respektive landbrugssletter. Fra den ene slette til den anden er der en højdeforskel på 500 meter, og kravleturen derop er Sierra de las Nieves.
I disse bjerge høster man flere sten end brød, men man fik glæden af en flot og dramatisk natur, og man vænnede sig til at leve med dens udfordringer. De små hvide landsbyer kæmper ikke mod det vanskelige terræn, men glider stille på plads mellem bjergene, og den samme tålmodighed hviler over landbosamfundets dagligdag.
Ting ta’r tid, men man har den - også til fremmede, der kommer på besøg i nogle dage for at stresse af og tage ved lære.

Aktive feriedage
Sierra de las Nieves, der er beskyttet som et af Unescos biosfære-reservater, har udviklet en dejlig og prisbelønnet model for aktiv turisme.
Turismen er blevet en medspiller, der ikke truer det gamle samspil mellem menneske og natur, men tværtimod tilbyder det en overlevelseschance. Dørene åbnes for alle, der har lyst til at lære egnens traditioner at kende, og det kommer der både arbejdspladser og spændende oplevelser ud af.
I de kommende måneder skal der høstes oliven og mandler, druer og kastanier, og måske har du lyst til at give en hånd med på marken.
Du kan for eksempel komme med ud og høste oliven på den måde, man har gjort i årtusinder, ved at banke på grenene med en kæp, så de modne frugter falder ned på lærredet under træet. Bagefter besøger du en olivenmølle for at se, hvordan frugten bliver til olie, eller måske melder du dig til en workshop, hvor du skridt for skridt lærer processen selv, og til slut belønnes med en flaske af den mest velsmagende spiseolie, som du nogensinde har haft stående i køkkenet derhjemme.
Det er en af de aktiviteter med direkte tilknytning til de traditionelle erhverv, som egnens turistvirksomheder har specialiseret sig i.

De gamle lærer fra sig
Der er kurser i podning og økologisk havebrug, og kurser i fremstilling af naturlig sæbe, som man brugte på landet før den industrielle sæbe fuld af kemiske produkter dukkede op på købmandens hylder.
Der er pottemagerkurser i keramik, og kurvemagerne, som stadig kan træffes ved arbejdet i gadedøren, lærer også deres viden fra sig. Turisterhvervets organisation trækker på erfaringerne i den ældste generation, inden de går i glemmebogen.
Før køleskabets opfindelse måtte maden konserveres på andre måder. En af dem var soltørringen af køkkenhavens produkter, der bevarer næsten alle sine ernæringsmæssige kvaliteter, når det foretages på den rigtige måde. Medarbejderne på en lille lokal virksomhed viser dig hvordan, og på deres restaurant kan du konstatere, at det heller ikke går ud over smagen - men det vidste du måske i forvejen, fordi soltørrede produkter atter er kommet på mode i det moderne køkken.
Du kan trække i arbejdsdragten som biavler, eller du kan besøge gedehyrden, beundre hyrdehundens færdigheder, og lære at holde rovdyrene på afstand med stenslyngen, som siden oldtiden har været hyrdernes foretrukne våben. Hvert år arrangerer Monda stadig et mesterskab i denne disciplin.
Det er spændende og medrivende oplevelser i selskab med egnens beboere, og ind imellem er der tid til at nyde naturens fred og ro.
Efteråret byder på svampeture, og mens du lærer at kende de spiselige arter fra de uspiselige, kommer der også vilde asparges i kurven, samt krydderurter som timian, rosmarin og fennikel. Altsammen sætter smag på den gode landmad, som du tilbereder bagefter.
Men hvis du ”kun” er interesseret i naturoplevelsen, bliver Sierra de las Nieves heller ingen skuffelse.

Det grønne hjerte
De ni byer (i alfabetisk rækkefølge Alozaina, Casarabonela, El Burgo, Guaro, Istán, Monda, Ojén, Tolox og Yunquera) ligger alle i Unescos biosfære-reservat. Men Sierra de las Nieves er også navnet på en naturpark, bjergenes grønne hjerte midt i reservatets omgivende stødzone. I naturparken er der næsten ingen menneskelig beboelse eller erhvervsmæssig aktivitet. Du deler dette paradis med sumpbæveren nede ved de mange nyfødte floder, og kongeørnen over Málaga-provinsens højeste tinder.
Selv om regnen har været indstillet i sommermånederne, er der aldrig tørt i dalene, for resten af året falder nedbøren i rigelige mængder. Den friske atlanterhavsbrise trænger ned gennem Gibraltarstrædet, op over bjergenes barriere, hvor den afgiver sit vand. Omkring Pico Torrecilla, naturparkens tag i 1919 meters højde, falder der 1800 mm om året, hvilket næsten er tre gange så meget som provinsens gennemsnit. Derfor har flere små floder deres udspring i naturparken, og to af dem (Río Turón og Río Verde) er uundværlige i vores dagligdag. De munder ud i reservoirerne i Guadalhorcedalen og Istán, som er ansvarlige for at der er vand i hanerne i henholdsvis Málaga og Marbella.
Under flodbreddernes popler holder ornitologer udkig efter den sorte stork og skarven, og på stierne op mod Torrecilla er der en chance for at møde bjerggeden.
I løbet af nogle stejle kilometer kommer du forbi de sidste dyrkede marker. Højden kan aflæses af de skiftende afgrøder: Terrassebrugenes vin bliver til oliven, til kirsebær og til slut til kastanier. I 1200 meters højde starter pinsapo-skovene, som er Sierra de las Nieves’ stolthed.

Pinsapo-skovene
Disse skove har ligget der i tyve millioner år, men det er kun 150 år siden at botanikerne blev klar over at pinsapoen er en selvstændig art og ikke blot en variant af det almindelige fyrretræ.
Det er nu ikke så svært at se. Pinsapoen har en meget mere dybgrøn farve, og mens fyrren breder sig til siden, strækker den kegleformede pinsapo sig majestætisk i højden. De største kan blive 30 meter, selv om 20 meter er mere normalt. Tæt på ser du at nålene er kraftigere, lidt i stil med vores hjemlige ædelgran. Pinsapoens glatte kogler, som folkeviddet har døbt ”nabos de monjes” (munketissemænd), kan heller ikke forveksles med fyrrekogler.
For tyve millioner år siden var klimaet koldere og fugtigere end i dag, og pinsapoen overlever kun i nogle få zoner, hvor disse betingelser ikke har ændret sig for meget. Sierra Bermeja i Estepona har en lille bestand. Grazalema i Cádiz-provinsen byder på de flotteste eksemplarer, men Sierra de las Nieves har til gengæld de største skove. I Atlasbjergene i Marokko finder du i øvrigt også disse levende fossiler, og de er rester af den samme urskov, for dengang var Europa og Afrika endnu ikke skilt fra hinanden af  Gibraltarstrædet.
Tyve millioner år er lang tid.
Det er først og fremmest pinsapo-skovene, som tidligere i år fik autonomregeringen til at fremlægge planerne om at gøre den nuværende naturpark til nationalpark. Nationalparkerne er naturparkernes første division, og inden for Andalusiens grænser er der kun to i dag, Doñana og Sierra Nevada. Sierra de las Nieves vil komme i fint selskab, hvis centralregeringen går med på tanken.
Indtil oktober, sådan cirka, er der hængelås på gitterportene foran naturparkens markveje. Først når efterårsregnen begynder at falde, og brandfaren driver over, åbnes de for firehjulstrækkere. Under alle omstændigheder er de bedste ekskursioner dem til fods, til hest eller på mountain-bike - og de er tilladt hele året.

Fotos: AGDR Sierra de las Nieves m.fl.
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af

Landbrugets mekanisering er vanskelig i denne bjergegn, men charmen  
ved det gamle landbosamfund tiltrækker til gengæld turisterne.
Landbrugets mekanisering er vanskelig i denne bjergegn, men charmen ved det gamle landbosamfund tiltrækker til gengæld turisterne.
Fyrretræer, kastanietræer og kirsebærtræer fylder inden 
længe bjergene med alle efterårets farver.
Fyrretræer, kastanietræer og kirsebærtræer fylder inden længe bjergene med alle efterårets farver.
Pinsapo-skovene er 20 millioner år gamle. Tæt på er træerne nemme at genkende 
på deres karakteristiske kogler og de kraftige nåle.
Pinsapo-skovene er 20 millioner år gamle. Tæt på er træerne nemme at genkende på deres karakteristiske kogler og de kraftige nåle.
Turismen tilbyder de gamle 
erhverv en overlevelseschance.
Turismen tilbyder de gamle erhverv en overlevelseschance.
Selv efter de tørre sommermåneder 
er der vand i dalene.
Selv efter de tørre sommermåneder er der vand i dalene.
Gademiljøet i de små byer hører med til oplevelsen. Disse fotos er fra Tolox.
Gademiljøet i de små byer hører med til oplevelsen. Disse fotos er fra Tolox.
De bedste ekskursioner er dem til fods eller på cykel.
De bedste ekskursioner er dem til fods eller på cykel.
Kongeørnen hersker over højderne.
Kongeørnen hersker over højderne.
Bjerggeden er sky, men med lidt held får du øje på den i krattet.
Bjerggeden er sky, men med lidt held får du øje på den i krattet.
Ankomst
• Fra Fuengirola/Mijas området kører du til Coín, og derfra mod Ronda. På denne rute kommer du forbi syv af de ni byer i Sierra de las Nieves. Casarabonela ligger lidt afsides i forhold til de andre, og landevejen fra El Burgo er dårlig - men til gengæld områdets mest interessante.
• Fra Marbella kommer du ind på den samme rute ved at tage vejen til Ojén, og derfra til Monda og Guaro.
• Fra Marbella kan du også tage afstikkeren til det enligt beliggende Istán, hvor Río Verde munder ud i det store vandreservoir.
• På vejen fra San Pedro Alcántara til Ronda strejfer du et andet af naturparkens hjørner ud for Parauta.
Information
Udflugten til Sierra de las Nieves kan tilrettelægges ved hjælp af områdets hjemmeside, der også har en engelsk version. Du finder oplysninger om aktiv turisme, vandreruter og logi på hoteller og landhoteller.
www.sierranieves.com

Kaktus og ekskursioner
I Casarabonela finder du en af verdens største samlinger af kaktus. 2500 af de 10.000 kendte arter er repræsenteret i Jardín Botánico Cactus Mora i Bravard.
Ejerne samarbejder desuden med alle turistvirksomheder i Sierra de las Nieves om arrangementet af ekskursioner. For små og større grupper af engelsktalende turister kan det være en praktisk indgang til en lille ferie i området.
Jardín Botánico Cactus Mora i Bravard
Landevej A-7275 km 0,5
Casarabonela
Tlf. 952 45 60 53
info@cactuscasarabonela.es
www.cactuscasarabonela.es
Levende historie
Byerne i Sierra de las Nieves er også specialister i arrangementer, som gør historien levende for deltagerne. I september afvikles det største af disse arrangementer, festivalen Luna Mora, som var omtalt i Solkysten i sidste måned. Den finder sted i Guaro i dagene fredag-lørdag 5.-6. september, og fredag-lørdag 12.-13. september.
www.lunamoraguaro.es
www.turismo.guaro.es

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal