top of page

ANALYSE af efterspørgsel i 2019 og effekten af Coronavirus!

Christian Boesen - Indehaver af Bolig–udland.dk – Spanien Specialisten

bolig-udland.dk - Mail: christian@bolig-udland.dkSpanien kunne ikke tiltrække flere udenlandske købere sidste år efter otte års kontinuerlig vækst, men det betyder ikke, at en krise er rundt om hjørnet.


Udenlandske købere var involveret i 62.827 spanske boligkøb i 2019 ifølge den seneste markedsrapport fra Spaniens sammenslutning af jord registratorer, baseret på en stikprøve af registreret salg.


Dette resulterede i et fald på 4,1% år-til-år i 2019, det første fald i antallet af spanske boliger købt af udenlandske købere i dette årti.


Den lokale efterspørgsel faldt med 2,2% til 441.048 sidste år, hvilket betyder en samlet markedsnedgang på 2,5% til 503.875 spanske boliger solgt i 2019.


Efter nationalitet var briterne endnu en gang den største gruppe med 8.726 boligkøb (14% udenlandsk markedsandel), efterfulgt af franskmændene og tyskerne. Helt som det plejer at være.


Frankrig var det eneste store marked, der opnåede en stigning i købere sidste år, en stigning på 1,2%, mens Storbritannien var nede med 14,3%, og købere fra de relativt små markeder i Sverige (-25,7%) og Schweiz (-31,3%) gik helt kold på Spanien i 2019. Danmark steg hele 21%, og den danske efterspørgsel efter spanske ejendomme er nu den største i Skandinavien.


På trods af faldet i den udenlandske efterspørgsel sidste år forblev markedsandelen for købere fra udlandet stabil på 12,5% af markedet, da den lokale efterspørgsel også faldt sidste år.


Udenlandsk efterspørgsel efter spansk ejendom faldt i 2019: Hvorfor nu, og hvor skal vi hen?

Det udenlandske marked har haft en god periode med kontinuerlig vækst siden 2010, og det var uundgåeligt, at efterspørgslen på et tidspunkt skulle løbe tør for damp, som det sker på alle ejendomsmarkeder. Spørgsmålet er hvorfor nu, og hvad kan vi forvente fremadrettet.


Man skal være opmærksom på at faldet sidste år kun var på små 4%, ikke en stor nedgang som i 2008, så der er endnu ingen tegn på, at udenlandske købere er på vej væk fra det spanske ejendomsmarked. Slet ikke. Som jeg også tidligere har været inde på, ser det ud til, at den faldende efterspørgsel er bundet i Storbritannien og endda er begyndt at forbedre sig i de andre lande, herunder skal især nævnes Danmark.


Ikke desto mindre vil faldet i udenlandske købere sidste år og den nedadgående tendens, som vi nu kan se, udgøre en udfordring for alle de nye projekter, der i øjeblikket er til salg på Costa del Sol og Costa Blanca, hvoraf mange er rettet mod udenlandske købere.


Coronavirus fanger det spanske sommerhusmarked på et følsomt tidspunkt!

Det står nu klart, at Coronavirus vil gøre skade på salget af ferieboliger i Spanien i mindst et par måneder i løbet af den vigtigste periode på året – nemlig foråret hvor der traditionelt set, sælges mange boliger i Spanien. Dette kommer oveni den lette modvind der i forvejen er på markedet.


Alt hvad du hører om disse dage er Coronavirus COVID-19, og selvom livet ser ud til at gå som normalt, er tingene værre, end de ser ud. Lande som Italien forventes at miste mere end ti millioner turister i de næste tre måneder, verdens største mobile tech-messe Mobile World Congress i Barcelona er blevet annulleret i år, og Europas største regionale flyselskab Flybe samt det store skandinaviske flyselskab Norwegian air er ved at kollapse efter et fald i bookinger, der er knyttet direkte til coronavirus.


Når det gælder det spanske ejendomsmarked, er det historisk set altid årets første seks måneder der tegner sig for de fleste salg af fritidsboliger. Mere end 70% af salget finder sted i første halvår, især 2. kvartal perioden fra april til juni er den absolutte højsæson. Men nu ser det ud til, at Coronavirus vil forårsage en betydelig nedgang af europæiske flyrejser i løbet af de næste tre til seks måneder og det er ikke svært at forestille sig, at dette vil have en stor negativ indvirkning på det spanske salg af fritidsboliger, da potentielle købere går glip af vinduet og udsætter eller annullerer deres købs planer i år.


I så fald vil en Coronavirus-modvind fange det spanske ejendomsmarked på et følsomt tidspunkt, hvor der i forvejen er fald i både lokal og udenlandsk efterspørgsel efter boliger i Spanien. Forbrugertillid er altid nøglen til ejendomsmarkedets succes og sundhed og et faldende salg vil ikke ligefrem øge forbrugertilliden. Man kan håbe på situationen ændrer sig i løbet af et par måneder og at mange af de kunder, som ville være kommet i marts/april i stedet sætter sig på en flyver i maj/juni/juli. En ting er ganske vist – Coronavirus ender med at reducere salget af spanske sommerhuse i 2020.


Bolig-udland mener: De købere der alligevel kommer til Spanien i løbet af marts, april og maj for at købe en feriebolig, vil have et stort ”tag-selv-bord” af gode produkter til salg. Både gensalg og projektsalg markedet er fyldt godt op med spændende produkter og både bygherrer og private sælgere er til at forhandle med!


Man kan også sætte spørgsmålstegn ved hvor lang tid man bør vente med at investere! Aktiemarkedet falder og bankerne tilbyder minusrenter af ens indestående. Det gør, alt andet lige, investering i fast ejendom i Spanien til den absolut bedste investeringscase i markedet pt.


Bolig-udland.dk arbejder fra egne lokalkontorer langs hele den spanske middelhavskyst og hjælper med både køb, salg og udlejning i Spanien. Kontakt os på info@bolig-udland.dk for en snak om jeres muligheder.

44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page