top of page

Breast Health - sunde bryster

I denne måned handler det om medicinsk thermografi af bryst, og hvorfor det er vigtigt samtidigt at undersøge, scanne hele kroppen.

PERNILLE KNUDTZON, SPECIALLÆGE I ALMEN MEDICIN, VITAFAKTA HEALTH CLINIC


Medicinsk thermografi viser ikke kun et øjebliksbillede, men en trend. I vore dage er der mere og mere fokus på forebyggelse. Mange er interesserede i aktivt at yde en forebyggende sundhedsindsats i kontrast til udelukkende at behandle og agere ud fra sygdom. Medicinsk termografi er et supplerende værktøj til tidlig opdagelse af inflammation, nydannelse af blodkar, åreforkalkning, cirkulationsbesvær, nerveforstyrrelser og skjulte skader.


Når vi snakker om sunde bryster er netop en tidlig opdagelse alfa og omega. Jo tidligere vi opdager forandringer i brystvævet, desto hurtigere kan vi gøre noget ved det.


Her i klinikken har vi flere gange fundet thermografiske billeder med mistanke om brystkræft. Klienten blev sendt videre til ultralyd og evt. biopsi, for at af- eller bekræfte det. Mistanken viser sig i form af asymmetri, altså det ene bryst er varmere end det andet, der er tegn på nydannelse af blodkar eller tegn på forskellig kirtelaktivitet.


På billedet ses mistænkelig asymmetri. I højre bryst er varmemønsteret udpræget anderledes end i venstre, hvilket afspejler dannelse af nye blodkar, som sker når en kræftknude har brug for næring. Vi sendte hende straks til ultralydsundersøgelse, der bekræftede knuden. Hun fik en hurtig tid hos kirurgen og fik fjernet knuden i samme uge. Heldigvis var den opdaget tidligt, så der var ingen spredning af kræften.


Hvid farve er varmest, dernæst rød, orange, gul, grøn og blå som det koldeste, der er 8 grader forskel fra den hvide farve til den mørkeblå.En helkropsscanning med specialbilleder af bryst består af to scanninger; Den første på dag 0. Den anden efter minimum 90 dage. På denne måde får vi en basislinie. Kræftceller har det med at fordoble sig på ca. 90 dage – alt efter hvor aggressive kræftcellerne er. Vi kan således holde øje i dette 90 dages vindue om der er forandringer. Er der ikke, har vi således en basislinie, og anbefalingen vil typisk være re-scanning efter 6-12 måneder, alt efter situationen. Er der forandring scanner vi igen efter 3 måneder, eller sender klienten videre til udredning.


Med medicinsk thermografi fanger vi ofte forandringer i væv, ikke kun i brystvæv, tidligere sammenlignet med mammografi, røntgen og MR scanninger. Forklaringen findes i at thermografi måler temperaturen i vævet. Den stiger – eller falder – alt efter de fysiologiske forandringer, fx øget blodgennemstrømning ved inflammation eller nydannelse af blodkar, skader mm. Røntgen billeder, CT scanninger, mammografi og MR scanninger afbilleder form og struktur, dvs. anatomiske forandringer, fx knuder. Forud for anatomiske forandringer ligger i de fleste tilfælde forandringer i cellefunktioner, fx mere varme ved nydannelse af blodkar. Det er derfor vores erfaring at thermografi er et godt supplement til mammografi og ultralyd, når det drejer sig om bryst sundhed.


Ingen screenings former eller scanninger er 100 % korrekte. Derfor er det en god ide at kombinere forskellige metoder. Anvendes fx mammografi alene har undersøgelser vist at der er en del falsk positive resultater, dvs der findes knuder, som ikke er kræftknuder, og en del negative resultater, dvs kræftknuderne opdages ikke. Derfor anbefales typisk supplerende ultralydsundersøgelse. Mange kvinder foretrækker at supplere med medicinsk thermografi, der er uden stråler, kompression, berøring eller smerter sammen med ultralyd, når det drejer sig om bryst sundhed.


Flere med brystkræft vælger at følge udviklingen i et behandlingsforløb med thermografi.


En anden klient fik påvist brystkræft. Lægerne anbefalede akut operation, hvilket hun ikke kunne overskue og derfor valgte at udskyde. Hun henvendte sig til os, og vi begyndte et intensivt forløb med basedannende kost, motion, udrensning både fysisk og psykisk. Hun var blandt andet med på vores intensive retreat ”Rejsen til dit indre” som handler om udrensning på flere planer. Se mere på www.vitafakta.esHver måned tog vi thermoscanning af hele kroppen og specielle brystbilleder, for at følge knuden i brystet og den generelle inflammation i hele kroppen. Faktisk aftog inflammationen i vævet, bihuler, muskler, ben og tarme før vi kunne spore ændringerne i selve brystet. Efter tre måneder var hun til kontrol med ultralyd, mammografi og MR scanning som viste en kraftig reduktion af knudens størrelse. Lægerne gav hende en ny tid 3 måneder efter, og vi fulgte hende med hyppige termografier af hele kroppen og bryst for at følge det generelle inflammations niveau, som har så stor betydning for kroppens sundhed og er en indikator for syre-basebalancen og kroppens evne til at opretholde et sundt miljø. Derfor er det vigtigt at scanne hele kroppen sammen med specialbilleder af brystet. Ved scanningen 3 måneder efter kunne lægerne ikke finde knuden mere! Vi er så glade og taknemlige for at have hjulpet hende hertil og videre frem!


NB: Det er vigtigt i denne forbindelse at nævne, at hver klient har sine personlige udfordringer og valg, som afgør, hvilke behandlings- og sundhedstiltag, klienten vælger. Hvad der er godt for een, gælder måske anderledes for en anden.


Hvis du ikke har læst vores andre artikler om thermografi kan du finde den på vores blog på www.vitafakta.es


Dr. Pernille Knudtzon, Kathy Jenkins, David Lopez, Dr. Eudoxia LopezMedicinsk Thermografi tilbydes på Biomedic Clinic & Budwigcenter, hvor Dr. Lopez, Kathy Jenkins og David Lopez er klar til at servicere dig. Tlf: 952368146, 686336310, mail: recepcion@biomedicenter.net. Her tales engelsk, fransk og spansk.


Det er også muligt at få taget billederne i Malaga og få dem tolket hos mig i Vitafakta Health Clinic, www.vitafakta.es, vitafakta@vitafakta.es, 678253510.


60 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page