top of page

Castellar de la Frontera

En lille middelalderby i naturparken Los Alcornocales


Denne by er enestående - med den gamle bymur, bytårne, cirka 50 byhuse, smalle gyder uden biltrafik, en lille typisk Posada, kunstgallerier med lokalt håndværk...Jeg besøgte for fem år siden Castellar de la Frontera til søndagsfrokost med nogle venner. Det er åbenbart et velkendt udflugtsmål blandt spaniere fra kystegnen, desværre var byen den søndag overbesøgt og det var svært at danne sig et indtryk af byen indenfor bymurene.


For et par måneder siden fik jeg igen byen anbefalet af en nær ven. Et barnebarn af en fælles bekendt havde fornyligt åbnet en Posada i byen, som efter sigende var et besøg værd. En Posada var i gamle dage et gæstgiveri, hvor man kunne overnatte og få sine trækdyr fodret og i stald. Denne Posada i Castillo de Castellar kan føres tilbage til sin oprindelse i 1648.


Jennie og Lew Hoad

Da jeg gerne ville have lidt baggrundsviden om denne Posada besøgte jeg stedets ejer Jennie Hoad. Jennie og hendes mand Lew Hoad - internationalt tennisikon i 50-70’erne - åbnede i slutningen af halvfjerdserne tennisklubben Lew Hoad på Mijasvejen, hvor Jennie stadig har sit hjem.


Ægteparret Hoad købte i 1978 et meget specielt byhus, som var en fuldstændig ruin, i middelalderbyen Castillo de Castellar. De brugte tolv år på at genopbygge og restaurere stedet og det har siden tjent som feriehus for hele familien.


Lew Hoad gik alt for tidligt bort i 1995, men Jennie beholdt byhuset og hun har brugt meget tid på at finde specielle og originale møbler, fliser, køkkenudstyr mm til deres hus, som faktisk er bygget ind i den oprindelige bymur med en uovertruffen udsigt over søen og naturparken samt Gibraltar sletten. Hun viste mig et album med fotos fra ombygningen, alt var ført ned til mindste detalje - det var nemt at fange hendes begejstring for huset og byen.


Jennie har i dag overgivet driften af La Posada til hendes barnebarn, Lucy Hoad, men kommer trods alderen stadig på besøg i hendes byhus.


La Posada

Da vi ankom til Castillo de Castellar fredag eftermiddag, var alle parkeringspladser allerede optaget. Byen er et yndet sted til at mødes til fredagsøl blandt de fastboende, lokale fra omegnen og gennemrejsende fra hele verden. Vi parkerede bilen lidt udenfor byen og gik ind af byporten og La Posada var det første vi fik øje på.


Vi blev venligt modtaget af Lucy Cassano Hoad, som gav os en lille rundtur i Posadaen. Den er virkelig blev restaureret med omhu og respekt for det originale samt med en god sans for hygge og romantik. De har stadig nogle projekter som skal udføres, blandt andet en stor udendørsterrasse med en enestående udsigt over søen og naturparken samt de omkransende bjerge.La Posada tilbyder overnatning, fuld forplejning, familiearrangementer, fødselsdage eller sammenkomster. Forplejningen omfatter spanske og internationale retter herunder sild og gravad laks samt en fiskesuppe, som kun vikinger kan lave den.

Bestil overnatning og spisning hos Lucy Tel. +34 625 533 642

Facebook La Posada-travellers Inn.


Asociación Sitio de Stevie Jameson

Efter vi var blevet installeret i værelserne, mødtes vi i Posadaens bar til en velkomst vin og lidt snak med de lokale om byen og området.


Vi var blevet anbefalet at spise hos Stevie, som for nogle år siden åbnede en Asociación/Peña, dvs en klub hvor man bliver indskrevet i en bog som medlem, inden man kan få serveret mad og drikkevarer. Det karakteristiske ved en Asociación er blandt andet, at man kun betaler for drikkevarerne, men for maden betaler man, hvad man selv synes er rimelig.


Stevie’s er om fredagen mødested for forskellige lokale musikere fra kl 20 til sent, og det kan virkelig anbefales at opleve.


Lidt historie om byen.

Landsbyens historie går helt tilbage til forhistorisk tid og bronzealderen, hvorefter stedet blev en middelalder fæstning. Den forhistoriske tilstedeværelse ses stadig i de mange huler omkring området, hvor entusiaster kan se de vidunderlige huletegninger som er et bevis på dens arv. Den spillede en vigtig rolle i krigene mellem spanierne og muslimerne. I en højt fordelagtig strategisk position ønskede folk fra mange kulturer at kontrollere dette stærke udsigtspunkt.


Landsbyen blev erobret og vundet tilbage mellem Fernando III, maurerne og derefter Juan II, der beskrev den som ”sådan en vidunderlig, stærk by”. Efter de mange middelalderlige slag, tog Teresa María Arias de Saavedra, grevinde af Castellar, i oktober 1650 besiddelse af byen og senere var den i hænderne på familien Medinaceli. I 1960’erne blev der bygget en ny by 7 km væk på en mere bekvem beliggenhed ved siden af ​​vejen og togstationen kendt som Almoraima. Den nye andalusiske by blev indviet i 1971.


To år senere erhvervede Rumasa-gruppen den gamle landsby, og i 1983 eksproprierede den spanske regering Castellar og erklærede den for et ’historisk og kunstnerisk monument’. På dette tidspunkt var stedet i en tilstand af forsømmelse og opgivelse, og rådhuset investerede ca. 150.000€ i restaurering til den gamle borg og landsby.


Meget af området i Castellar kommune er nu en del af Parque Natural Los Acornocales, og har en usædvanlig flora og fauna.


Hippie koloni

Efter at de resterende indbyggere i den gamle bydel fik tilbudt moderne faciliteter i Nuevo Castellar, blev den gamle bydel en hippie koloni. I dag bor der stadig nogle bohemer, som lever i hyggeligt samvær med de lokale spaniere. Efter investeringen fra kommunen og Junta de Andalucia er det faktisk blevet en turistby. Der er huse til leje og en række butikker, barer og restauranter. Ved indgangen til den indmurede by er der hver dag om sommeren et middelaldermarked. Du kan køre næsten hele vejen, men rådes til at parkere bilen i en af de foreskrevne parkeringspladser og gå de sidste hundrede meter til slotsportene.


Kørselsvejledninger

Den gamle landsby Castillo de Castellar ligger højt oppe på en bakketop i provinsen Cadiz med udsigt over Guadarranque reservoiret.


Landsbyen nås fra A-405-vejen, der forlader kysten ved San Roque, og forgrener sig til Castellar på (CA-P-5131) efter blot 10 kilometer.


Eller via afkørslen ved Valderrama på N340 i Guadiaro afkørsel mod Valderrama/Castellar de la Frontera, følg A2100 mod Castellar de la Frontera, drej ind på A405 mod Castellar og ved første rundkørsel følg CA-P-5131 mod Castillo de Castellar.


Aktiviteter

De fleste kommer til området for at vandre i den utrolig smukke natur på de mange afmærkede ruter, men stedet er osse meget yndet blandt ornitologer.


Derudover tilbydes udlejning af heste med lokal guide, guidet tur i klosteret, diverse workshops i silkemaling, smykkefremstilling, korkartikler mv.


På det lille turistkontor overfor indgangen til byen kan man få brochurer og information.


Rigtig god tur!

45 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page