Coronavirus: Alt om udviklingen, symptomer og behandling
Af Frederik Avenstrup
Her får du overblik over udbruddet af den nye virus COVID-19.
Artiklen opdateres løbende om smittede, døde, udbredelse,
symptomer, behandling og ny forskning.
Her er de nyeste tal om virussen (20. februar 2020):
• 2.129 er døde
• Over 75.700 er bekræftet smittede - det reelle tal kan dog være højere, da ikke alle smittede opsøger lægehjælp.
• 16.526 er blevet raske igen

Tallene bygger på data fra WHO, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Den Kinesiske Sundhedsstyrelse (NHC) og siden ncov.dxy.cn.
Her har den nye coronavirus spredt sig til
Kilder: WHO, CDC, ECDC, NHC og DXY / Senest opdateret 20. februar
Smittede i Europa: Belgien: 1, Finland: 1, Frankrig: 12, Italien: 3, Rusland: 2, Spanien: 2, Storbritannien: 9, Sverige 1, Tyskland: 16
Smittede i Asien: Cambodia: 1, Filippinerne: 3, Hongkong: 65, Indien: 3, Japan: 84, Kina 74.578, Macao: 10, Malaysia: 22, Nepal: 1, Singapore: 84, Sydkorea: 82, Sri Lanka: 1, Taiwan: 24, Thailand: 35, Vietnam: 16
Andre lande: Australien: 15, Canada: 8, De Forenede Arabiske Emirater: 9, Egypten: 1, USA: 15 (Krydstogtskibet ‘Diamond Princess’ ud fra Japans kyst: 454)
Hvad er coronavirus?
Den nye virus er en såkaldt coronavirus, der dækker over en stor familie af forskellige typer virusser, der varierer en smule.
Både SARS- og MERS-virusserne er også en del af coronavirus-familien, og den nye coronavirus - COVID-19 - er en slags fætter til SARS, som den er 79 procent genetisk identisk med.
SARS- og MERS-virussen
SARS og MERS går begge i luftvejene, tilhører begge coronavirus-familien og er begge udbrudt som epidemier.
SARS-epidemien opstod i Kina i 2002 og spredte sig til Sydøastasien, Europa og hele vejen til USA og Canada. Den dræbte 775 mennesker - primært i Sydøstasien men også 44 i Canada.
I 2014 udbrød en MERS-epidemi i Saudi Arabien og i 2015 skete det i Sydkorea. Siden 2012 er 282 døde af MERS.
I sjældne tilfælde spredes coronavirussen fra pattedyr eller fugle til mennesker, og det er ofte her, vi oplever, at de bliver farlige.Det var tilfældet med SARS og MERS, der spredtes fra henholdsvis flagermus og kameler, og det kan også være tilfældet med den nye COVID-19.
Hvor farlig er coronavirussen?
WHO understreger også, at man stadig mangler forståelse af virussen.
De kan dog fortælle, at de fleste smittetilfælde har været milde, og det ser ud til at være omkring 20 procent, der oplever alvorlig sygdom ved smitte.
I et studie, der blev publiceret i det videnskabelige lægetidsskrift The Lancet 31. januar, viste det sig, at 11 ud af en kontrolgruppe på 99 patienter i Wuhan døde af den nye coronavirus.
Det indikerer altså, at dødeligheden kunne være helt oppe på 11 procent. Til sammenligning havde SARS en dødelighed på 9,5 procent. Men det nye studie i The Lancet skal tages med et gran salt. Det er meget typisk i begyndelsen af en ny epidemi og hvor den er på sit højeste.
Symptomer på coronavirus og COVID-19
Coronavirus helt generelt giver typisk forkølelses- eller influenzasymptomer i de øvre luftveje.
Det kan være snottet næse, hoste, ondt i halsen, vejrtrækningsbesvær, hovedpine og feber. Det er de samme symptomer, der indtil videre er beskrevet ved COVID-19.
For folk med et svagere immunforsvar, kan virussen ramme de nedre luftveje og give lungebetændelse eller bronkitis.
Grunden til, at COVID-19 ser ud til at være farligere end de mere udbredte coronavirus, der kan give forkølelser, er, at den nye virus - ligesom SARS og MERS - angriber de nedre luftveje.
Ligesom influenza er coronavirus en RNA-virus, hvilket vil sige, at den har evnen til at mutere og tilpasse sig, så den lettere smitter. Derfor kan den også sagtens have udviklet sig til at smitte mellem mennesker, som de kinesiske myndigheder meddeler.
Virussen ser ud til at smitte mest gennem nys og host eller gennem indirekte kontakt. Der er stadig tvivl om, hvordan den nye coronavirus præcis smitter.
Hvordan er coronavirussen opstået?
Meget tyder på, at COVID-19 har spredt sig til mennesker, på samme måde som SARS.
Lige nu taler man om, at COVID-19 har spredt sig fra et fiskemarked og dyremarked i Wuhan i Kina, hvor man med al sandsynlighed har fået smitten fra en flagermus. Generelt opstår virusudbrud, som det, der opleves i Kina nu, på steder, hvor der er meget tæt kontakt mellem vilde dyr og mennesker. Men det vil tage noget tid inden der vil komme et endeligt svar på hvor kilden til denne virus stammer fra.
Hvordan behandles coronavirussen?
Der er endnu ingen medicin eller vaccine, der kan behandle den nye coronavirus.
Som udgangspunkt sættes folk i isolation, hvis de er smittede, så man undgår, at de smitter andre.
Dog har man fundet ud af at en blanding af medicin mod hiv og influenza har forbedret tilstanden hos en kinesisk patient. Fra at have være testet positiv i ti dage blev patienten testet negativ 48 timer efter behandlingen.

»Der er ikke nok beviser til at kunne underbygge effektiviteten endnu. Men vi deler vores resultater som et bidrag til det globale medicinske samfund. Resultaterne ser gode ud ind til videre,« siger Somkiat Lalitwongsa, direktør på Rajavithi Hospital i Bangkok, hvor behandlingen er foregået.
WHO: UDBRUDDET AF CORONAVIRUS ER EN MEGET ALVORLIG TRUSSEL
Generaldirektøren for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Udbruddet af coronavirus i Kina udgør en “meget alvorlig trussel mod resten af verden”.
Det siger WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på det todages møde i Genève omkring krisen. Over 400 læger og forskere deltog i det særlige forum.
- Det vigtigste er, at vi får stoppet udbruddet og redder liv. Med jeres støtte vil det være muligt for os at gøre det sammen, siger Tedros.
I sin indledende tale opfordrer Ghebreyesus, verdens lande til at udveksle data og vise “solidaritet” i bekæmpelsen af udbruddet.
- For at kunne bekæmpe dette udbrud, så er vi nødt til at have en åben udveksling på lige vilkår. Vi håber, at et af resultaterne ved dette forum vil være enighed om en overordnet plan for den videre forskning.
Vaccine mod Coronavirus
Der kan formentlig gå op til 18 måneder, før en vaccine mod coronavirus er klar.
Det oplyser generaldirektøren for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde.
- Den første vaccine kan være klar om 18 måneder, så vi er nødt til at bruge alle tilgængelige våben for at bekæmpe virussen, siger han.
I mellemtiden er det vigtigt, at verdensamfundet tager truslen alvorligt, og lande bør være “så aggressive som muligt” i bekæmpelsen af virussen, siger generaldirektøren.
- Hvis verden ikke vil åbne øjnene og betragte denne virus som den største trussel, så tror jeg ikke, at vi vil lære af vores fejl, siger han ifølge Reuters.
Ghebreyesus sagde forud for konferencen, at smittetilfælde blandt personer, der ikke har været i Kina, skaber bekymring.
- Det lille antal tilfælde, vi har set, kan være den gnist, der bliver til en større brand. Men for nu er det kun en gnist. Vi opfordrer alle til at bruge de muligheder, de har, for at forhindre en større brand, sagde Ghebreyesus.
Adskillige selskaber og institutter i Australien, Kina, Frankrig, Tyskland og USA kæmper for at udvikle en vaccine, hvilket er en proces som normalt varer adskillige år.
- 99 procent af de rapporterede tilfælde er i Kina, og de fleste tilfælde er milde. Cirka to procent af tilfældene er dødelige, hvilket naturligvis stadig er for mange, sagde Ghebreyesus på pressemødet mandag.
Den 28. januar mødtes direktøren fra WHO, Tedros Adhanom Ghebreyessus, og den kinesiske præsident, Xi Jinping, for at udveksle den nyeste information om coronavirussen.

Til mødet blev det også aftalt, at WHO kunne sende internationale eksperter til Kina for at samarbejde med det lokale beredskab og derigennem få en bedre forståelse for virus-udbruddet. »At stoppe spredelsen af virussen i Kina og globalt er WHO’s højeste prioritet,« sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus ifølge en pressemeddelelse fra WHO.
Forskere vil udvikle vaccine på rekordtid
Forskere fra USA’s Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme (NIH) har meddelt, at de kan have en vaccine klar allerede om tre måneder.
Aldrig tidligere er det lykkedes at udvikle en vaccine så hurtigt, så hvis tidsplanen holder, er der tale om en ny verdensrekord.
Den hidtidige rekord blev sat, da forskere på ni måneder udviklede en vaccine m od den meget dødelige ebola-virus.
Det er slet ikke urealistisk, at det denne gang lykkes på tre måneder, vurderer den danske vaccine-forsker Anders Fomsgaard, der er overlæge på Statens Serum Institut.
Wuhan lukkes, alle flyvninger aflyst
Togstationer, lufthavne, busser, metroer og færger er lukket i Wuhan fra 23. januar har de kinesiske myndigheder meddelt.
Wuhan, der huser 11 millioner indbyggere, er kilden og centrum for smitten, så man forbyder byens indbyggere at forlade byen for at holde smitten på et minimum.
Også flere flyselskaber har indstillet alle deres flyvninger, som SAS, British Airways, KLM, Swiss Airlines, Austria Airways, Canada Airlines og Lufthansa.