top of page

Covid 19 og spansk skat

Lena Grøn og Heidi S. Andersen fra Grøn & Andersen Konsulentbureau

info@gron-andersen.es eller telefon 951910649 eller mobil 647911302Spanien er som alle ved hårdt ramt af Covid 19 epidemi som udover de sundhedsmæssige konsekvenser ligeledes har store økoniomiske konsekvenser. Specielt Costa del Sol lever af turisme, strand og udendørs aktiviteter.


Med lukning af restauranter, hoteller, butikker samt international trafik er aktiviteten i visse brancher helt ophørt og udgangsforbud har sat landet stort set helt i stilstand.


Myndighederne har udstedt adskillige hjælpepakker til virksomheder som er berørt af konsekvenserne af Alarmberedskabstilstanden i Spanien.


Virksomheder med ansatte kan bede om at sætte medarbejdernes ansættelse midlertidigt stand-by enten med nedsættelse af antal timer eller afskedigelse af medarbejderne i en periode (ERTE). Denne type regulering benyttes til midlertidige kriser grundet force majeure. I denne periode modtager medarbejderen bistandshjælp men det eksisterende ansættelsesforhold skal “genoptages” når krisen er ovre. Men i perioden krisen varer sparer virksomhederne omkostning til løn men skal dog stadig indbetale medarbejderens sociale bidrag til myndighederne.


Derudover har myndighederne vedtaget udsættelse af virksomhedernes betaling af skat for 1. Kvartal 2020 som skulle være afregnet 20. April 2020. Virksomheder afregner hvert kvartal IVA (spansk moms), a conto indkomstskat af kvartalets overskud, indbetaling af tilbageholdt skat i medarbejdere og professionelles løn m.m. afhængig af hver virksomheds situation. Med udgangsforbud medført af Alarmberedskabstilstanden blev udarbejdelse af regnskabet kompliceret og deadline for præsentation af skattemodellerne blev udvidet til 15. maj og opkrævning af skatten 20. maj 2020. Ligeledes er der mulighed for at søge gratis udsættelse yderligere 3 måneder hvis virksomheden ansøger om dette. Denne udsættelse har ligeledes betydning for de personer der ikke er fast bosat i Spanien men udlejer deres spanske feriebolig. Skat af overskud ved udlejning af Ikke Residenter afregnes ligeledes hvert kvartal og falder ind i denne udsatte deadline for præsentation. Så hvis du ikke er resident i Spanien men havde udlejet din spanske feriebolig i 1. kvartal 2020 kan du altså stadig nå at præsentere din skattemodel for udlejning rettidigt, indtil d. 15. maj.


Den i øjeblikket hårdt ramte økonomi, både for selvstændige erhvervsdrivende og medarbejdere, har ligeledes medført at de fleste kommuner har udsat deres opkrævninger af ejendomsskat (IBI), renovationsafgift (Basura), vægtafgift bil (IVTM) m.m.. De fleste kommuner opkræver disse betalinger over konto i forår og sommerperioden men har udskudt opkrævningerne til senere på året. Da hver kommune opkræver på forskellige tidspunkter skal man kontakte kommunen boligen er beliggende i, hvis man ønsker at vide hvornår skatterne bliver opkrævet over konto. Men som eksempel kan nævnes at Benalmádena kommune i stedet for at opkræve første kvote af IBI d. 5. maj først opkræver denne 5. juni.


Lad os inderligt håbe at der snart forefindes medicin og vaccine mod Covid 19 så vi kan få normale tilstande igen og nyde den dejlige natur og udeliv som findes på Costa del Sol.


Ønsker I yderligere information er I velkomne til at kontakte Lena Grøn og Heidi S. Andersen fra Grøn & Andersen Konsulentbureau på info@gron-andersen.es eller telefon 951910649 eller mobil 647911302.

230 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page