top of page

COVID-19 positive effekt på klimaet og dyrelivet

Hvis covid-19-krisen har været godt for noget, er det miljøet. Og når det kommer til luftkvalitet i de store spanske byområder, er tallene klare.


En gruppe forskere fra det polytekniske universitet i Valencia har offentliggjort en undersøgelse, der viser et fald på 64% i gennemsnit i niveauerne af kvælstofdioxid (NO2) i de største byer, siden isolationsperioden startede.


Her ses det tydelige fald på mængden af forurening fra den ene dag til den anden.


Undersøgelsen, der blev udført af et team fra UPVs fysiske forskningscenter, viser, at tallene i de tre store spanske byer er faldet dramatisk: 83% i Barcelona, 73% i Madrid og 64% i Valencia.


I alt har UPV-forskere analyseret et dusin byer, og undtagen for Sevilla, hvor NO2 er blevet reduceret med 36%, har reduktionen i alle været større end 50%. Specifikt har procentdelen været 76% i Castellón, 68% i Alicante, 66% i Bilbao, 65% i Gijón, 55% i Málaga og 52% i Zaragoza.

En ræv spadserer rundt i London.


Nedlukkede byer lokker vilde dyr frem

Under coronakrisen nyder en række forskellige dyr godt af mindre trafik og mere ro.


Når man lukker samfund ned på grund af coronakrisen, varer det ikke længe, før naturen begynder at gøre sin entré.


Rundt omkring i verden dukker både fugle og firbenede væsener frem af metropolernes randområder for at indtage noget af den plads, menneskene har frigjort ved at bevæge sig mindre i det offentlige rum og holde sig mere inden døre end ellers.


Madrid før og under coronakrisen.


Aber, hjorte, kalkuner, pingviner, ræve, delfiner, sjakaler og vildsvin er alle eksempler på, at når menneskene trækker sig tilbage til deres “huler”, så kommer dyrene frem.


Det er ikke unormalt at der lever vilde dyr i verdens storbyer, dog er det begrænsede arter og disse betegnes som byernes spøgelser, da de er utrolig sky og lever i det skjulte.


De apokalyptiske billeder – af væsner fra naturen, der strejfer ubekymret rundt i storbyen-, en genopretning eller generobring af dyrelivet af deres gamle territorium hvorfra mennesket for længst havde overtaget i den reneste film stil som Twelve Monkeys eller I Am Legend. Denne sanitetskrise har en positiv indvirkning på miljøet og har ført til en genoptagelse af naturen.


Vildsvin og bjerggeder i de spanske byer.


Vi har set bjerggeder i Madrid centrum, hjorte i El Alcazar i Segovia, vildsvin i Las Ramblas i Barcelona, delfiner på strandene i Barcelona eller i Venedig, sjakaler i Tel Aviv, i New Delhi i Indien er aber i stort tal rykket ind i byen, ræve i Torremolinos og mange flere eksempler...


Vilde kaniner har også fundet ind til byerne.


Trafikken går også den anden vej

Selv om der i byerne bliver lidt mere plads til at udfolde sig på for dyrene, er der dog også eksempler på, at trafikken kan blive modsatrettet som følge af coronakrisen. Altså at menneskene vader ind på dyrenes habitat.


Det har man set eksempler på i Belgien, hvor flere borgere under nedlukningen har fundet tid til at smutte i vandrestøvlerne for at studere dyrelivet. Og forstyrre naturens orden.


For eksempel er der fundet forladte reder hos den truede kobbersneppe, som er blevet forstyrret under udrugningen.


Det er dog positivt, at byfuglene har fået lettere ved at kommunikere og finde en mage, fordi trafikken midt i en parringstid er faldet markant.


60 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page