top of page

Ejendoms Markedsrapport november 2019

Christian Boesen - Indehaver af Bolig–udland.dk – Spanien Specialisten

bolig-udland.dk - Mail: christian@bolig-udland.dk

Der er grund til fortsat bekymring i den professionelle del af markedet pga. den faldende efterspørgsel. Men ligesom med antallet af mæglere er der nu så mange projekter og gensalgs boliger at vælge imellem, at alle parter skal tilbyde noget ekstra for at tiltrække de bedste købere og sælgere. Mange mæglere vil få det svært i årene fremover pga. øget udbud samt konkurrence og fald i efterspørgslen.


Brexit

Da dette skrives, ved vi stadig ikke, om der vil være en aftale eller ej. Behandlingen af britiske statsborgere i Spanien vil afspejle behandlingen af spaniere bosiddende i Storbritannien. Men UK-borgere kan stadig blive straffet for at gå ud af EU... kun tiden vil vise hvad det egentlige resultat bliver af Brexit.


Catalonien

Situationen er tilspidset med domfældelsen af de politikere, der førte den forfatningsmæssige afstemning. Barcelona har en historie med anarki, og der er stadig en stærk indflydelse fra højt niveau. Alt sammen til skade for Spaniens nationale økonomi.


Spansk centralregeringspolitik

Politikernes egoer gør at de ikke kan arbejde sammen.

Søndag den 10. november blev det fjerde valg afholdt med det krævede samarbejde og kompromis derefter. Politikere fra alle regioner har ikke vist sig klar til at få tingene i den rigtige retning. Ejendomshandlen vil blive påvirket, uanset hvilken vej det går.


Kontrol med korttidsudlejning i de store byer - hvorfor er det nødvendigt?

Hotellobbyister har presset på for begrænsninger i privat udlejning. Naboer er imidlertid rasende over, at turister opfører sig vildt, støjende og ofte stødende. Et hold gæster forlader boligen, og så ankommer næste hold gæster for at starte igen. Det er gode penge for ejeren, men det reducerer antallet af tilgængelige ejendomme til langtidsudlejning, som er det, som de, der arbejder i området, har brug for. Det vil føre til en affolkning af lokale spaniere i turistområderne, da ingen har råd til eller ønsker at bo der.


Kommunal kontrol med udlejning

Mange andre boligejendomme købes med udlejning for øje, mens de ikke bruges af ejeren. Dette betaler omkostningerne ved at eje boligen.

Højesteret har dog afsagt, at lokale myndigheder kan:

• Begrænse hyppigheden af turist udlejning og forhindrer det i at være året rundt.

• Kræve et identifikationsskilt ved indgangen.

• Ejendommen skal overholde minimumsstandarder.

• Der skal være en 24-timers hjælpelinje.

• Ejere skal udlevere leje rapporter på forlangende.


Projektsalgsboliger boomer

Der bygges så meget at det siger sig selv at udbuddet overstiger efterspørgslen. De bedste lokationer tiltrækker altid købere, men der har været en betydelig udvikling i sekundære lokationer, da tilladelser var vanskelige at få andre steder.

Nu er der en gradvis anerkendelse fra mange promotores side af at der skal noget ekstra til for at få solgt deres projekt og tiltrække købere. Desperation ses flere steder ved at agenternes provision på flere byggerier er steget til 10% plus 5.000€ euro til den person, der introducerer køberen.

Nogle bygherrer har travlt, da entreprenøren ønsker færdiggørelse, før finansieringen stopper. Andre bremser mere op, hvor finansiering er knyttet til salget.


Viva España

På trods af økonomisk usikkerhed og manglende evne og vilje hos politikere, skinner solen stadig i Spanien. Det er klimaet og livsstilen, der for altid vil trække mange boligkøbere til Spanien. Verden forandrer sig politisk og økonomisk, men Spanien, spanierne og os der lever, af disse boligkøbere vil håndtere problemerne, som de opstår og fortsætte med at ”leve livet”.

106 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page