top of page

EN RESTAURANT MED ANDET END MADKULTUR

Vino Mío i Málagas historiske centrum har avantgardekunst på væggene, ægte flamenco på gulvet og god mad fra hele verden på bordet

I denne måned åbner Helene Mostertman døren til sit hjem, Restaurante Vino Mío, for Solkysten. Restauranten er nemlig hendes sande hjem. Her tilbringer hun næsten hele dagen, her tager hendes drømme og interesser form, og hun deler rundhåndet ud af venlige smil. Hendes liv er restauranten, og man mærker straks at hun er lykkelig i den.


Alt sammen begyndte for år tilbage, da hun var 16 og begyndte at weekendjobbe i en restaurant i fødelandet Holland. Snart blev hun bevidst om at dette var hende, og efter at have lært restaurationsfaget og studeret vin begav hun sig ud på en lang rejse gennem flere lande for at udvide sine faglige kundskaber og lære sprog – hun taler fem i dag, og er p.t. i gang med russisk! Samtidig holdt hun udkig efter det helt rigtige sted at åbne sin egen restaurant, og til sidst endte hun i Málaga hvor Vino Mío fødtes. Nu er det 12 år siden, og de er passeret utroligt hurtigt, synes  hun.

På torvet med det kendte Teatro Cervantes har hun skabt et spisested der ligner hende selv: international, med en solid kulturel bagage, dynamisk, solidarisk, mangesproget og forelsket i landet. Inden for dørene står man på pinde for at imødekomme kundens ønsker. Sådan er Helene, og sådan er Víno Mío.

Kulturel smeltedigel Spisekortet med de mange multikulturelle retter afspejler Helenes brede gastronomiske horisont, og hun former en perfekt tandem med sin køkkenchef Simon Robson, hvis internationale specialiteter med et lokalt pift er med til at give restauranten karakter. Nogle af opskrifterne findes i øvrigt i hans kogebog ”Cocinando en el Mediterráneo”.

Butterdej med birkes, mousse af gedeost og rød peberfrugt, tortitas Thai, kuskus salat eller knasende lækre Bolsitas Crujientes med rejer og tomatmarmelade får os allerede under forretten til at huske på den rejselystne Helenes mange erfaringer. Man bør også fremhæve Ensalada Vino Mío med bacon, solsikkefrø, agurk og æble, hvortil kommer en dressing af sennep og honning. Resultatet er en frisk og let salat til sommerens høje temperaturer.

Hovedretterne bringer os atter fra det ene kontinent til det andet, fra Afrikas lammekødboller (Kefta Bouzbika) til Australiens Canguro Sydney. Asien er repræsenteret med et spyd af marineret kylling med jordnøddesauce (Saté Bali), og vores eget kontinent bidrager med en udsøgt Bacalao ”a l’orange”, bestående af en overordentlig saftig torskekam kogt i en sauce af appelsin og stødt anis, akkompagneret af små kartofler og friske grønsager. Virkelig velsmagende!

Et alternativ som vi også anbefaler til sommeraftenen på grund af saften og friskheden er rejespydet med kuskus, fristende selv for dem som normalt går udenom disse retter. Det er en nyfortolkning som giver Marokkos traditionelle ret ekstra smag og farve.

Blandt desserterne rager en langt op over alle de andre, og ingen bør forsømme lejligheden til at prøve den. Det er Tarta Guinness tilberedt med den berømte sorte øl, cacao og et overtræk af ostecreme. Konsistensen er luftig, smagen blød og akkurat så sød at det er den perfekte afslutning på en vellykket middag.Dynamisk og skiftende Et af Helenes dristige tiltag er den månedlige ændring af restaurantens udsmykning. Ja, sådan er det - hver måned udvælger hun personligt en kunstner og dennes maleriske eller skulpturelle værk til udsmykningen, og gæsterne som sammen med ejeren nyder de vekslende omgivelser har også mulighed for at købe værkerne. Helene overrumpler en gang imellem med nogle virkelig risikable satsninger, og det forvandler Vino Mío til et dynamisk sted hvor avantgardismen trives – meget passende for beliggenheden i Teatro Cervantes’ naboskab.

I juli er der fernisering af Irene Grants udstilling La Luz fredag den 3. klokken 17.30.

Åben hele året Et aspekt som er værd at fremhæve ved Vino Mío er at stedet aldrig lukker. Der er åbent alle årets dage fra klokken 13.

Dagens menu til 12,50 € (eksklusive drikkevarer) består af forret, hovedret og dessert. Der er tre valgmuligheder i hver kategori, og alle retter stammer fra spisekortets a la carte afdeling. Således er det for eksempel muligt at prøve en Pate Pompidou eller en Ensalada Cervantes (meget komplet med tomat, gouda-ost, cashew-nødder og majs), for at fortsætte med Bacalao ”a l’orange”, sauteret pasta med marineret kylling eller iberisk mørbrad, og slutte af med en brownie eller den berømmelige Tarta Guinness. Altsammen til en særdeles fornuftig pris.

Der er også en børnemenu til 6,50 € med for eksempel kroketter af kalveragout eller hollandske pølser. Begge dele serveres med pomfritter eller ris.

Dagligt flamencoshow En ekstra attraktion er flamencoshowet som starter klokken 20 hver aften. De skiftende artister er alle medlemmer af et lokalt flamencokompagni, og underholdningen med sang og dans kulminerer når selv restaurantens personale lader sig rive med. Forestillingen indhyller alle i en behagelig atmosfære fuld af den embrujo, fortryllelse, som er flamencoens kendetegn.Nogle af disse sangere har fejret triumfer i hele Europa, nogle af danserinderne har fra den yngste barndom lært i den lokale peña og siden på konservatoriet, men alle repræsenterer den autentiske kunst. Det skal understreges, fordi vi i turistzonerne ofte spises af med et af disse flove shows tiltænkt et publikum der alligevel ikke kan skelne den ægte vare fra den falske...

Alt det andet Tror nogen, at nu er det hele sagt, tager de fejl – Helene bliver ved med at opfinde noget nyt hver dag for at udvikle sig professionelt, og som menneske.

Et initiativ som viser hendes mest altruistiske side er den solidariske frokost én gang om måneden til gavn for Casa de Ronald McDonald. Gæsterne deler bord med en lokal berømthed, og en del af omsætningen går til fondens bestræbelser for at hjælpe syge børn og disses familier.

Et andet initiativ, som har taget meget af Helenes tid det sidste år, er starten af Asociación Barrio Picasso. Hun er formand for denne forening, hvis formål er at forskønne zonen og tiltrække nye aktiviteter til gavn for handlende og restauratører. Efter det første år og et hav af forskellige arrangementer (blandt andet udstillinger, malekonkurrencer og koncerter) kan man konkludere at det har været en succes. Zonen er blevet renere, og forretningerne virker mere velholdte, så vi slutter af med at ønske den nye forening til lykke med fødselsdagen.

Restaurante Vino Mío Plaza Jerónimo Cuervo, 2 Málaga Tlf. 952 60 90 93 www.restaurantevinomio.com reservas@restaurantevinomio.com

Åbent alle dage fra kl. 13 Flamencoshow hver aften kl. 20-21.3023 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page