top of page

En skjult skat for naturfolk

AF PIA BRUNN · FOTOS: DANIEL BLANCO


Måske har du hørt om de søde vine fra Los Montes de Málaga eller spist frokost på en af de gamle charmerende landevejskroer, der ligger på rad og række langs den snoede landevej op gennem bjergene bag Málaga.

Men har du været inde i Los Montes de Málaga?

Bjergområdet er på mere end 5.000 hektar fyrreskov og spækket med cykel og vandrestier der strækker sig fra få meters højde over havet til op på toppen af bjergene i mere 800 meters højde.


Ukendt perle

De fleste tænker på søde vine og en hyggelig frokost på en af de mange ”venta’er”, når snakken falder på Los Montes de Málaga.

Det tager ikke lang til at køre fra Málaga op i bjergene og vejene er ret fine. Men lad være med at træde for meget på speederen.


Maden er traditionel ”husmandskost” til fornuftige priser: Migas – stegte krummer i svinefedt med et stykke velhængt kød, chorizo-pølser, stegte peberfrugter og et spejlæg.

Her til et glas lokal vin, eller måske en af de søde Málaga-vine, som gennem hundrede år gjorde byen berømt i den store vide verden.


Hertil kan du også få en forrygende udsigt over kysten eller et lille bord foran pejsen i stuen på et af de gamle populære spisesteder.


Men Los Montes de Málaga er meget mere end gastronomi og panorama.


Inde i naturparken - bare fem kilometer nord for travle Málaga - finder vi paradoksalt nok et af de mest uspolerede skovområder på Costa del Sol.


Cykel- og vandreture

Selv om Los Montes de Málaga ikke er nogen imponerende stor naturpark, så er der masser af muligheder for at være aktiv, eller det modsatte: slappe helt af.


Tag cyklen eller vandrestøvlerne på og nyd et par dage langt væk fra det hektiske Costa del Sol.


Stierne i naturparken har en længde på mellem 0,7 og 6,7 kilometer, mens cykelruterne er på mellem ni og 36 kilometer.


Nogle af stierne er velegnet til cykling, mens andre bedst kan bruges til fods. Hovedparten af cykelruterne kan tilbagelægges på en almindelig mountain-bike.


Der er ti ruter, et utal af stier, og et par unikke overnatningsmuligheder midt inde i den dybe skov.


Skoven er ret ung og det er der en forklaring på. Den består af 60 til 70 år gamle korkege, pinje- og fyrretræer.



Kamp mod oversvømmelser

Denne imponerende ”grønne lunge” har en ganske speciel historie.


Naturparken som vi kender den i dag, er resultatet af en imponerende skovbeplantning, som fandt sted i perioden fra 1930 til midten af 1950-erne.


Formålet var at forhindre de hyppige oversvømmelser af Málaga, som fandt sted, efter at området var blevet ryddet for sin naturlige bevoksning.


Frem til de katolske kongers sejr og maurernes fordrivelse i 1487 var bjergområdet bag Málaga et typisk Middelhavs-skovområde – et vildnis af træer og buske.


Men efter de katolske kongers sejr og et løfte om fordeling af jorden blandt de vindende parter blev der fældet tusindvis af træer.


Men fældningen af den gamle Middelhavs-skov skabte problemer.

Málaga var jævnligt plaget af oversvømmelser fra regn, der skyllede ned langs skrænter og bjergskråninger så floderne gik over deres bredder. Ved de voldsomme oversvømmelser i begyndelsen af 1900-tallet druknede flere hundrede indbyggere, og bygninger og marker blev ødelagt.



Gigantisk projekt

Efter flere forgæves forsøg på at dæmme op for vandet, besluttede myndighederne så at genbeplante området.


Projektet startede den 13. september 1930 og varede frem til midten af 1950-erne. I den periode blev der plantet mellem 800 og 5.000 træer per hektar.


Hovedparten af træerne er pinje-træer, El Pino Piñonero, Pino Resinero og Pino Carrasco, der er særdeles velegnede til at holde på eroderet jord.


Projektet viste sig at være en stor succes. Selv om det var mange år undervejs, og delvist blev forpurret af borgerkrig og skiftende regeringer, så lykkedes det at stoppe de kraftige oversvømmelser ved naturens egen kraft.


Genindfører vinproduktion

Efter at Málaga overgik til de nye katolske ejere blev der i stedet for skov plantet vinstokke, mandel- og oliventræer.


I de efterfølgende århundreder blev der produceret vin til den store guldmedalje. Mange hævder, at Málaga blev kendt på grund af sine velsmagende søde vine, der blev eksporteret til store dele af verden.


Det fortælles at Málaga vinens berømmelse var så stor, at den nåede helt frem til den russiske kejserinde, Katarina II af Rusland, som i 1791 havde fået overrakt en gaveæske af den spanske ambassadør i Moskva.


Kejserinden blev så begejstret at hun befalede at de skulle fritages for told og skat.


Men glæden varede ikke evigt. I 1878 blev vinstokkene langs hele Costa del Sol inficeret af et skadedyr – La Filoxera – og i løbet af få år blev vinproduktionen indstillet og området blev lagt øde.


Der gik flere årtier inden man fik bekæmpet plagen, og til sidst var der kun cirka to procent af de oprindelige vinmarker tilbage.


I dag er der igen plantet vinstokke i bjergområderne nord for Costa del Sol. Druehøsten bruges både til vin, rosiner og som friske druer.


Mest kendte er de søde Moscatel de Alexandria og Pedro Ximénez-druer, og man kan ikke slutte et besøg i Montes de Málaga uden at have prøvet en af de lokale vine. Men pas på: Det er hedvine, og det gælder om at holde hovedet klart, hvis man skal videre i bil.


Øverst og i midten: Ecomuseo Lagar de Torrijos.

Til højre: Hotel Humaina, en oase af fred i skovens dyb.


Ruiner vidner om storhedstid

Under et besøg i Los Montes de Málaga kan man ikke undgå at se de mange ruiner fra fortidens ”guldalder”. Da vinproduktionen var på sit højeste, blev der årligt eksporteret 25 millioner kilo vin og druer.


Málaga virkede som en magnet for driftige forretningsmænd, der kom valfartende til for at tage del i den hastigt stigende velstand.


I 1876 – inden Filoxera tog livet af den blomstrende vin eksport, var der registreret 867 ”lagares” - det vil sige vingårde – med i alt 12.500 beboere i Los Montes de Málaga. I dag er der kun syv velbevarede bygninger tilbage. Resten er gået tabt og ligger som et levn fra en svunden tid.


De største vingårde – som var på mere end 1.000 kvadratmeter, havde både vinpresse og olivenmølle, mens man på de mindre gårde brugte én og samme presse til begge dele.


Gårdene fungerede ofte som beværtning og overnatningssted for diligencer og rejsende mellem Málaga og den øvrige del af landet.


På muren til en af de allerstørste gårde i Los Montes de Málaga, ‘Lagar el Jotrón’, står der malet: ”La Carretera a Bailén” - Landevejen til Bailén, som ligger i Jaén provinsen.


Bygningen ligger i ruiner og støder i dag op til en skovsti, som kun de færreste kender. Men den var for 250 år siden hovedvej for rejsende mellem syd og nord.



Nyd det for dig selv

Der er kun et par overnatningsmuligheder inde i selve naturparken, og de er vidt forskellige:


Vandrehjemmet Aula de la Naturaleza, Las Contadoras, der ligger på landevejen Carretera Colmenar. Her findes værelser med to eller flere sengepladser, fælles spisesal, gårdhave, pool og forskellige aktivitetsmuligheder.


www.contadoras.org

Telefon: +34 952 11 05 29


Hvis du ønsker mere komfort, kan vi anbefale Hotel Humaina, som også ligger på Carretera de Colmenar. Her koster et dobbeltværelse ca. 60 euro.


www.hotelhumaina.es

Teléfon:+34 952 64 10 25


Hvis du er interesseret i en vandretur og frokost på en af de gamle landevejskroer i Montes de Málaga så kontakt artiklens forfatter Pia Bruun: pia.bruun@gmail.com

63 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page