EU prøver på at redde økonomien og sommerferien
Af Frederik Avenstrup
EU-Kommissionen præsenterede den 13. maj sin turismepakke,
der skal sparke gang i den europæiske turisme.

Margrethe Vestager tør ikke selv at sætte penge på, hvornår folk igen kan rejse frit rundt i Europa.
Men ifølge EU’s konkurrencekommissær er der brug for, at de mange landegrænser, der er blevet lukket som følge af coronakrisen, snart bliver åbnet igen. Derfor er det kun positivt, at Tyskland nu er klar til at genåbne grænserne til Frankrig, Schweiz og Østrig – og til Danmark, hvis den danske regering også er klar til det.
- Jeg var meget glad for at se den tyske position, for det er en meget fundamental ting, at vi kan bevæge os frit. Selvfølgelig skal vi blive ved med at foretage os alt det, vi har lært - altså holde afstand, vaske hænder og i nogle sammenhænge bære maske. Men grænserne bør åbnes, så vi igen kan bevæge os, siger den danske EU-kommissær og ledende næstformand, der i dag har været med til at præsentere Europa-Kommissionens nye turismepakke.
Den skal netop være med til at sikre, at EU-borgerne igen kan rejse frit og tage på ferie hos hinanden. Og her anbefaler kommissionen blandt andet, at lande eller regioner, der har et nogenlunde ens smittetryk, kan begynde at åbne for hinanden.
Så stor en andel af økonomien udgør turismen
Indtægterne fra turisme udgør cirka 10 procent af EU’s samlede bruttonationalproduktet (BNP). Det er især de sydeuropæiske lande, hvor turismen udgør den største andel af bruttonationalproduktet:
Italien: 13,2 procent
Grækenland: 20,6 procent
Spanien: 14,6 procent
Portugal: 19,1 procent
Kroatien: 24,9 procent
Frankrig: 9,5 procent
Danmark: 8,1 procent
Kilde. European Data Journalism
Rejs ikke, hvis du er syg
Dagens turismepakke er en større samling af anbefalinger og retningslinjer, som medlemslandene kan bruge som rettesnore til at genåbne samfundet.
Ifølge Europa-Kommissionen udgør turismesektoren godt 10% af EU-landenes samlede økonomi, og flere end 27 millioner job, ikke mindst i den sydlige del af kontinentet, er enten direkte eller indirekte afhængige af, at folk kan tage på ferie. Derfor er det også vigtigt, at turismesektoren hurtigst muligt kan komme op i omdrejninger igen efter coronakrisen, mener kommissionen.
Så stor en andel af befolkningen arbejder med turisme
Mere end hver fjerde græker er ansat inden for turismesektoren, mens knap hver tiende dansker er det.

Kilde: Eurostat. Tallene er fra 2017. Tallene for Estland, Frankrig, Luxembourg, Malta, Holland, Portugal og Slovenien er ikke tilgængelige
Udover grænse-anbefalingerne er Europa-Kommissionen også kommet med råd om alt fra transport og hotelindretning til nye måder at holde øje med smitteudviklingen på.
Som tommelfingerregel bør man ikke rejse, hvis man er syg eller har corona-symptomer, understreger kommissionen. Beslutter man sig for at rejse, bør man tjekke ind online, så man undgår direkte kontakt med de ansatte ved indtjekningsskranken, og flyselskaberne bør ikke længere servere mad ombord.
Derudover bør der lukkes færre passagerer ombord på fly, busser eller færger, og folk skal have adgang til håndsprit, når de rejser.
- Og passagerer, som ikke kommer fra samme husstand, bør sidde væk fra hinanden, lyder det fra kommissionen.
De katastrofale følger af den manglende turisme kan allerede mærkes
Et af de lande er Frankrig, der venter spændt på EU-forhandlingerne og hvor turisterhvervet er hårdt ramt af coronakrisen. Der skulle nu afholdes Cannes filmfestival, som er en stor turist begivenhed med fyldte hoteller og masser af folk på gaderne. Men lige nu ligger Cannes øde hen.
Italien var epicenter for det europæiske udbrud og har derfor været lukket ned, siden coronavirussen for alvor brød ud i landet i februar og marts.
Her længes man også efter at få gang i turismen igen.
4. maj lempede Italien for første gang på de skrappe coronarestriktioner, som landets borgere har været pålagt. Lempelserne betyder blandt andet, at italienerne får lov til at rejse til andre regioner i Italien, men kun hvis de kan bevise, at de har en god grund til det.
I Spanien udgør turismen 14 procent af BNP. Så her er regeringen også meget interesseret i at få åbnet grænserne, så turisterne igen kan spytte nogle penge i statskassen. Men Spanien er i et meget tidligt stadie af genåbningen, da de fleste provinser med flest turisttilstrømning i sommerperioderne først nu er kommet ind i de første faser for en genåbning og man ønsker ikke at sætte sikkerheden over styr med en ny smittebølge.
Lære at leve med virus
Når det kommer til eksempelvis hoteller, vandrehjem eller campingpladser, skal der også sikres god plads, og de ansatte skal undervises i, hvordan man sikrer sig mod coronasmitten.
Her er det ifølge kommissionen også vigtigt, at der er en ”solid overvågning og kontrol” med smitten i lokalområdet. Samtidig er det afgørende, at det lokale sundhedssystem er gearet til, at der pludselig kan komme et nyt smitteudbrud.
Derudover arbejder kommissionen også med at udvikle et interaktivt europakort, hvor folk selv kan følge med i, hvordan situationen udvikler sig i de enkelte regioner og byer. Dertil er den kommet med guidelines, der skal sikre, at alle corona-apps til smartphones kan bruges i hele unionen, så folk ikke behøver at downloade flere forskellige, når de rejser.
For selvom den kommende sommerferie vil blive påvirket af coronakrisen, så understreger kommissionen, at den ikke er blevet helt aflyst. Men det kræver ifølge konkurrencekommissæren, at vi i fællesskab får genopbygget tilliden til, at vi godt kan begynde at rejse igen.
- Indtil vi har en vaccine og en kur, skal vi finde ud af, hvordan vi kan leve med coronavirus. Derfor kommer vi med alle vejledningerne til, hvordan man gør det. Hvordan kommer man afsted på en sikker måde, og hvordan giver vi nok information, så vi hver især kan træffe vores egen beslutninger, så vi kan komme i gang, siger Margrethe Vestager og tilføjer:
- Der er virkelig mange, der har et job i rejsebranchen. Og der er også rigtig mange mennesker, som gerne vil på ferie.
WHO-akutchef: Måske forsvinder virussen aldrig
Chef for WHO’s akutberedskab advarer om, at udvikling af en vaccine ikke vil garantere en sejr over covid-19.
Verden har “meget, meget langt igen”, før pandemien med coronavirus er bragt under kontrol, siger WHO’s chef for akutberedskab, Mike Ryan.
- Selv om mange lande er begyndt at tage skridt frem mod en normalisering, er der fortsat farer og mange risici ved covid-19 på nationalt, regionalt og globalt niveau, siger Mike Ryan.
- Det, som vi alle frygter, er en ond cirkel med katastrofale udviklinger i den offentlige sundhed og økonomiske tilbageslag, hvis de indførte restriktioner lempes og ny smitteudbredelse ikke opdages, pointerer Ryan, som onsdag holdt et onlinepressemøde om krisen.
Han understreger, at en “meget betydelig kontrol” af virusset er påkrævet, hvis de nuværende risikovurderinger skal bringes ned.
Regeringer verden over kæmper for at finde frem til en balance, hvor de kan genåbne deres samfund og samtidig holde coronasmitten under kontrol.
Der er på globalt plan registreret 4,29 millioner mennesker med coronavirus ifølge en opgørelse foretaget af nyhedsbureauet Reuters. Der er registreret over 291.000 dødsfald.
Vaccine ikke en sikker sejr
Ryan advarer også om, at udviklingen af en vaccine ikke vil garantere en sejr over covid-19.
Han siger, at den nye virus kan blive ved med at være i cirkulation til en vis grad snarere end at blive udryddet.
- Måske forsvinder virussen aldrig, siger han.
Ryan pointerer videre, at virus og sygdom kan holdes under kontrol - endda uden vaccine, som det er tilfældet med hiv.
- Vi har i forhold til hiv fundet behandlinger, og vi har fundet metoder til forebyggelse. Folk er ikke så bange for det, som de var tidligere, siger han.
Om planlagte åbninger af grænser i Europa, siger Ryan, at det ikke udgør nogen stor risiko, hvis grænserne krydses. Han siger, at det er en langt mere kompleks udfordring at få genstartet lufttrafikken.
Tyskere, nordmænd og islændinge må krydse grænsen fra 15. juni
Tyskere, islændinge og nordmænd kan fra den 15. juni igen krydse grænsen til Danmark. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen på et fælles pressemøde med sundhedsministeren, udenrigsministeren og justistsministeren.
Det kommer dog til at foregå med visse restriktioner.
- Turister skal dokumentere, at de har booket et ophold uden for København, mindst seks overnatninger på hotel, campingplads eller lignende, siger Mette Frederiksen.
København er det sted i landet, hvor der er flest smittede. Derfor vil regeringen ikke tillade, at turister overnatter i hovedstaden - eller på Frederiksberg.
- Man må gerne tage til København og gå en tur og spise på restaurant, men man skal overnatte et andet sted, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.
Øvrige lande må vente
Regeringen vil åbne for udlandet gradvist. Først efter sommeren vil regeringen se på at åbne for yderligere lande.
Når turister kommer til Danmark
* Turister, der kommer til Danmark vil blive opfordret til at blive testet for coronavirus ved grænseovergangene.
* Der vil blive opstillet mobile teststationer i sommerlandet på “hotspots”, så personale i butikker, restauranter og forlystelser kan blive testet.
* Det bliver ikke et krav, at man bliver testet ved indrejse i Danmark.
* Hvis en turist bliver testet positiv for coronavirus, vil vedkommende være omfattet af Sundhedsstyrelsens anbefalinger bl.a. om selvisolation.
* Har en turist tydeligt synlige symptomer som hoste eller feber ved indrejse, vil vedkommende blive afvist ved grænsen.
* Politiet vil stå for kontrollen af indrejserne.
Kilde: Regeringen
- På den anden side af sommeren forventer vi at åbne for øvrige Schengenlande og Storbritannien, siger statsminister Mette Frederiksen.
Særligt grænsen til Sverige har været omdrejningpunkt i debatten om grænseåbningen, men de svenske turister må vente lidt endnu.
- Danmark og Sverige har et tæt forhold, og det vil vi også have i fremtiden. Danskere og svenskere har familie, kærester og sommerhuse på tværs af grænsen, siger statsministeren.
Der er endnu ikke meldt noget ud om, hvornår svenskere igen må komme til Danmark.
- Der er endnu ikke lavet en aftale. Vi har fra den danske regeringes side et stærkt ønske om at finde en løsning med vores svenske naboer. Det kan for eksempel være en regional løsning, siger hun.
Gradvis, kontrolleret grænseåbning
Statsministeren holder fast i, at det ikke må gå for hurtigt med at åbne grænserne. Hun nævner situationen i Sydkorea som et eksempel på et land, der har måtte lukke ned igen, fordi smitten blussede op igen.
- Hvis det sker i Danmark, kan vi være nødsaget til at genindføre nogle af de restriktioner, vi har løftet som samfund, siger hun.
- Vi vil holde fast på, at vi åbner Danmark kontrolleret skridt for skridt, så vi kan følge udviklingen.
Grænserne har været lukkede siden 14. marts, hvor de blev lukket for at mindske spredning af coronavirus.
Rejsevejledning ændres for danskerne
Mens turisterne fra Norge, Island og Tyskland kan rejse ind i Danmark, kan danskere også rejse til de samme lande. Derfor er rejsevejledningen for netop de lande også ændret.
- Vi fraråder fra den 15. juni ikke længere rejser til Island, Tyskland og Norge. Men undgå storbyer og sæt jer ind i hver enkel lands vejledninger, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
- Alle andre steder frarådes rejser til og med 31. august, siger han.
Udenrigsministeren opfordrer danskere, der, på trods af anbefalingerne fra udenrigsministeriet, rejser til de øvrige lande, til at gå i 14 dages karantæne, når de kommer hjem.