top of page

Golf-ryg!

af fysioterapeut Rikke Markussen, Centro SanumHer i klinikken kommer en del, som er meget kede af, at de har måttet ophøre med deres golfspil pga. alvorlige rygsmerter. Her er et par gode råd, hvis du vil undgå dette og særligt, hvis du allerede har tendens til rygsmerter.


Når du spiller golf, og særligt når du slår, skal musklerne i ryggen arbejde for at holde ryggens led på plads. Det er store kræfter, der er på spil og de kræver, at du ikke bøjer eller vrider for meget – Dvs. at musklerne ikke skal udsættes for mere end de har styrke til at holde leddene på plads ved. Dvs. at din ryg skal være meget stærk både til at holde stabiliteten i rygsøjlen men også stærk til at lave selve bevægelsen.


Ved rygsmerter relateret til golf kan man skelne mellem mindre muskelsmerter, som er helt normale og som oftest fortager sig efter nogle dage og led-/sene-/ligament-smerter, som ikke nødvendigvis fortager sig lige med det samme. Disse skader giver hævelse og irritation. Man kan altid bruge is ved en hævelse, men inden spillet optages igen, bør man konsultere en fysioterapeut, læge eller kiropraktor. Da ryggen er et kompliceret sammensat system, er det vigtigt at tage sig sine forholdsregler, da en lille skade kan være det, der udvikler sig til en stor skade, med mindre man kommer i behandling.


Når man har fået en rygskade, er genoptræningen det vigtigste, da det er det, der skal forebygge, at man får den samme skade igen. I nogle tilfælde er det længere tids træning, der skal til, og et intensivt forløb hos en fysioterapeut kan være en god ide efter en indledende behandling hos fysioterapeuten.


De 2 hyppigste årsager til at få rygskader under golfspillet er dårlig teknik og manglende opvarmning! Men husk at det ikke kun er nybegynderen, der har behov for opvarmning, da det som tidligere nævnt primært er musklerne, der skal stabilisere ryggen under slagene. Så selvom der er tale om en professionel golfspiller, så kan et korrekt udført slag medføre en rygskade, hvis musklerne ikke formåede at stabilisere leddene. Et mere interessant faktum er, at opvarmningen faktisk også gør dig til en bedre golfspiller. Når musklerne er varme og bevægelige, så er de også bedre rustet til at koordinere dit slag. Med andre ord, der er større chance for, at du rammer der, hvor du sigter og du slipper for at bruge de første par huller på at blive varm.


Nogle gode og vigtige opvarmningsøvelser er henholdsvis rotationen og bøj/stræk.


Golfjernet holdes ud fra brystet mens du roterer overkroppen. Pas på du ikke roterer underkroppen for meget, sørg for at holde bækkenet i en meget lille rotation. Du kan også tage golfjernet bag nakken, fat i hver en ende og så rotere. I denne stilling kan du også vippe stille og roligt til siden. Vigtigt at du står med ret ryg.


Bøj/stræk udføres ved at føre golfjernet op over hovedet og ned mod underbenet. Sørg for at starte med et lille bevægeudslag og efter nogle gentagelser begynde at strække og bøje mere og mere.


Desuden start med mange prøveslag inden du spiller rigtigt. Og lav prøveslag med både højre og venstre side.


Lyt til din krop – måske du kun skal tage 9 huller eller slet ingen i dag – og måske du lige skal have kigget på de der rygsmerter inden de udvikler sig til noget mere alvorligt.

135 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page