top of page

Hvad er det der sker, hvad er det der får folk, inklusive politikere, til at miste hovedet i den akt

Af Bo Rosenkilde, speciallæge i alm kirurgi · www.docrosenkilde.comNyhedskanalerne vælter sig i død og ødelæggelse og viser billeder, hvor militærkøretøjer kører lig ud af en lille italiensk by, som ikke længere kan klare den akutte situation. Vi ser billeder fra Kina (“the Chinese virus”), hvor patienter bliver tvangsindlagt / behandlet.


Alt sammen noget der understøtter vores fordomme og frygt. Guf for medierne - seerne vender tilbage om 28 - 29 -30 minutter for mere sensation.

Dette blandet op med myndighedernes mangel på klare svar på, hvad vi står over for. Det eneste de kan sige er at “vi står over for den værste sundheds katastrofe i nyere tid”….


Gør vi nu også det? En god gammel influenza øger overdødeligheden med ca. 2.000 om året i DK og 15-16.000 om året i ES og omkring en halv million på verdensplan. Der er intet der tyder på at vi kommer op på disse tal hverken i DK eller ES endsige på verdensplan. Der er således hverken en omgang “spansk syge” eller “den sorte pest” som vi så for 100 år siden (17mio. mennesker døde) hhv. 700 år siden (hver tredje døde).


Men der er nyheder i at set dødstal, der udvikler sig EXPONENTIELT (3 - 8 - 21 - 34 i DK i skrivende stund - og noget hurtigere i ES). Helt kontant er det ca. 4-5 % af de diagnosticerede der dør lige meget, hvor svimlende tallene ser ud for ikke matematisk kyndige - ikke meget anderledes end dødsraten for en influenza.


Det at Covid-19 er en NY virus gør at forskerne ikke har kunnet give nogle konkrete (og måske beroligende) svar. Og så tager fanden ved medierne, der udbasunere den mindste usikkerhed som noget frygteligt og farligt. Og hvis der er noget politikerne er bange for så er det medierne. Adskillige er de politikere som har fået lirket op en lille usikkerhed / usandhed og skabt overskrifter. Det skal de ikke nyde noget af.


Helt konkret er det de er bange for, at deres sundhedssystemer bryder sammen.


Sundhedssystemet er nemlig ikke designet sådan at man har brug for et og kun et hjælpemiddel - respiratorer. Selv om at det kun en lille del (1-2 %) af de syge der har brug for respirator-hjælp er 500-1000 respiratorpatienter mange for et lille land som DK, og tilsvarende 4-8.000 i ES. Og så er der stor forskel på hvor mange respiratorer man har i de forskellige lande - USA har således mange respiratorer totalt, men kun halvt så mange per 100.000 indbyggere, så de kommer hurtigere “på den” end vi gør i for eksempel DK.


Nå, hvad gør man så når man har set at smitten kan brede sig hurtigt (store mængder) selv om selve virus ikke er så aggressiv i sig selv (lille procentdel der ender i respirator)? Man forsøger at trække belastningen ud, dvs. man vil hellere have 500 patienter i respirator per uge i to uger end 1000 patienter i respirator på en gang i en uge.


Men betyder der at der bliver færre smittede? Nej, for vi skal alle exponeres / udsættes for Corona på et eller andet tidspunkt før samfundet har lagt sygdommen bag sig.


Ligesom man skal vaccinere mere end 95% af befolkningen for at samfundet kan blive fri at en sygdom (f.ex. mæslinger), skal også godt 90% af befolkningen have været udsat for Corona for at tilstrækkeligt mange har dannet antistoffer mod virusset.


Så det man prøver nu er at forhindre at der kommer for mange smittede i den første bølge (og lægger sygehusvæsenet ned). I DK har man illustreret det med den RØDE kurve som skal laves om til den GRØNNE kurve - men så kommer der en anden bølge til de patienter der ikke fik det i første omgang, fordi man kan IKKE udrydde Corona. Man kan nedsætte antallet af smittede her og nu (resultatet kan dog først ses med 2 ugers forsinkelse) ved at bryde smittekæderne i første omgang - det er det der sker i øjeblikket. Der vil stadig være nogle få der er smittede efter den røde eller den grønne kurve er “overstået” og de går så igang med at smitte dem der ikke har været gennem møllen i første omgang (anden bølge). Den gode nyhed er selvfølgelig at rigtig mange (formentligt de fleste) får ikke symptomer men danner bare antistoffet mod virussen, så de kan ikke være med til at indgå i næste bølge af smitten (det er hvad man i pressen med et tilpas skrækindjagende ord kalder “mørketallet”, som jo i virkeligheden er godt, idet de er smittede men ikke syge - de er selvfølgelig også raske bærere af sygdommen i et par uger - deraf det “mørke tal”).


Der store spørgsmål er selvfølgelig om det er de mange milliarder af Euro / DKK værd at forhindre landets sygehusvæsen at bryde sammen. Man er igang med at spenderer 100 - 300 milliarder DKK i DK for at redde måske 500 eller 1000 (?) patienters liv, dvs. flere hundrede millioner DKK per reddet patient. Det er helt ude af proportioner i forhold til hvad vi kan spendere i den almindelig (oh så dyre) klinik til hverdag. Hvad er det der gør de aktuelle Corona patienter så meget vigtigere end de patienter vi har at gøre med til hverdag? Nej, sandheden er at vi ikke kan tåle at se et sygehusvæsen bryde sammen.


I Sverige er man mere cool end de fleste lande fordi de har tiltro til at de har et sygehusvæsen, der er så stærkt at de kan klare presset når det topper (hvad end kurven er rød eller grøn) - det er de ret sikre på at de kan. De kunne ikke i Kina, de kunne ikke i Italien og vi venter spændt på at se hvad der sker i ES (og Frankrig) for det går hurtigt nu, og derfor ser det skrækkeligt ud, men brudt sammen er de ikke endnu.


Og, som sagt går det ikke ud over flere mennesker end det plejer under en influenzapandemi - det er bare ikke så hot at skrive om influenza vel........


18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page