top of page

I disse corona tider……

PERNILLE KNUDTZON, SPECIALLÆGE I ALMEN MEDICIN, VITAFAKTA HEALTH CLINICI skrivende stund er jeg i hi i min hule. Det kom ganske hurtigt og voldsomt her i Spanien, hvor alvorsbølgerne fik regeringen til at ordinere husarrest. Aldrig har hele verden lukket ned på denne måde. Frygten for det ukendte og ikke at have kontrol er mega stressende. Frygten har mange ansigter, og vi reagerer forskelligt. Frygten får os til at vågne og tage ansvar og gribe til handling. Det er vigtigt at tale sammen og være der for hinanden. Det er i den grad helende at opleve sammenholdet i familierne, naboer, politikere på tværs, ja, hele landet. Her bliver der hver dag klappet i gaderne af alle, der er med i beredskab og sundhed. Fællessangen runger fra balkonerne.


Vi følger de håndgribelige retningslinjer med at blive hjemme, holde afstand når vi er ude, vaske hænder og hoste/nyse i ærmet. Vejledninger om, hvordan vi kan være i dette her følelsesmæssigt og mentalt, er der heldigvis mange, der byder ind med. Det allervigtigste er at bevæge os ud af frygt og stress så den ikke vedvarende gnaver i os, for det påvirker vort immunforsvar. Når vi er bange og stressede, går kroppen i kamp/flugt mode for at overleve. Der frigives kemiske stoffer, som stopper cellernes vækst og lukker vedligeholdelsen af kroppen ned for at spare på energien. Dette medfører svækket immunforsvar og på længere sigt sygdom. Dette har Dr. Bruce Lipton beskrevet i sine bøger og i videoen ” The Chemistry of Love”, Kærlighedens Kemi, som findes bl.a. på YouTube. Det handler om at bevæge os fra frygt/stress over i kærlighed, ro, overskud og balance. Det er lettere sagt end gjort, og det er ingen skam at blive ramt. Her er det om ikke at negligere frygten, men favne den, som vi gør med et barn, der er bange, med masser af tålmodighed, medfølelse og kærlighed.


Fokus må ligge på at finde roen og nærheden i familien. Fordyb dig i nærende aktiviteter, der gør godt og styrker livsenergien. Gå i retræte. Mærk hvad der er vigtigst. Træk vejret dybt, skab hygge i familien, nyd en god bog, syng, lyt til musik, se en god film, nyd naturen og en masse andre dejlige ting, som måske længe har ligget på tegnebrættet. Nu er der tid og plads.


Jeg nyder i den grad at synge dansk morgensang sammen med Philip Faber, der hver dag toner frem på DR Live, og på sin sødeste, empatiske, opløftende måde får os til at skråle af hjertens lyst sammen. Det er frydefuldt, og får i den grad mine celler til at danse.


Dybe vejrtrækninger aktiverer det parasympatiske nervesystem og er beviseligt stressreducerende. Der findes adskillige yogavejrtrækningsøvelser. Jeg sætter stor pris på hollænderen Wim Hoffs metoder, hvor han guider igennem 3 runder a cirka 30 dybe vejrtrækninger med pauser imellem, som efterhånden kan blive længere. Kroppen iltes, bliver basisk og der indfinder sig en salig ro. På YouTube findes en ca. 10 minutter lang vejledning, og gratis app er også mulig.


Anita Moorjani havde for 14 år siden en nærdødsoplevelse, da hun døde af cancer og kom tilbage igen. Nu deler hun ud af sine indsigter og har skrevet flere bøger bl.a. ”At dø for at leve”. ”Elsk dig selv - som om dit liv afhænger af det – for det gør det” siger Anita. På Facebook og YouTube findes flere guidede meditationer, som støtter at være centreret i sig selv og bygge energi (chi) og overskud op, hvilket direkte styrker immunforsvaret.


Verden er sat på pause. En meget nødvendig en af slagsen. Vi har bragt os selv ud i materialistisk overforbrug, hvor stigende vækst, rovdrift på råvarer og masseproduktioner ikke er i balance med naturen. Kloden gisper af forurening og arternes diversitet bliver mindre og mindre. Nu er der et pusterum, hvor forureningen mindskes. Luften over dele af Kina er klarere under lock down. Det er ønskeligt, at vi i fremtiden lever i harmoni med naturen og hinanden, og at vi ER bæredygtige i alle aspekter: I være-, tanke- og handlemåde.


Af kriser kommer der altid noget nyt og bedre. Det er nok en god ide med dybe retræte vejrtrækninger, invitere til nye kreative tiltag og gøre os klar til at skabe en verden baseret på bæredygtighed og en ny måde at være sammen på.

Midt i alvoren…

Et godt grin er simpelthen sundhedsfremmende. Det frigiver gode endorfiner og som Sigurd Barett skriver i sangen ”Hvor du sætter din fod”: “Når du husker at le, lukker ho’det sig op og gir lyset entre, vi begriber med latter, hvad fornuft ikke fatter, det er li’som et kærtegn fra livets ide, når du vover at le”.


En dybfølt TAK til alle som holder beredskabs- og sundhedshjulene i gang og alle der bidrager til en bedre verden: ”Hold af, hold ud, hold sammen”.

66 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page