top of page

Jagten af spøgelsesborgere på Costa del Sol

Af Frederik Avenstrup


Flere kommuner lancerer en kampagne for at få udenlandske

indbyggere til at registrere sigImidten af november valgte Marbella kommune endeligt at mande sig op: den kommunale folketælling oversteg for første gang de 150.000 borgere, ca. 10.000 flere end året før. “Dette vil give os mulighed for at øge budgetterne,” sagde talsmanden i El Consistorio, Felix Romero. Som Marbella har de andre store kommuner på Solkysten, valgt at lancere en kampagne for at tiltrække nye naboer - det vil sige, for at overbevise dem, der allerede bor i disse lokaliteter, de fleste udlændinge, til at blive registreret i El Pa-dron – så de kan skaffe de midler der har brug for fra statskassen. Radioudsendelser, møder med foreninger, postomdelte brochure, dør-til-dør-besøg, sociale medier ... Ethvert middel er brugbart til at formidle de fordele der er ved at blive inkluderet i registret: for den enkelte borgere og for kommunen.


Registrering i el Padron er obligatorisk for alle, der bor i Spanien. Men den udenlandske befolkning gør det ikke altid. Derfor og i tråd med de positive resultater fra Marbella har provinsrådet i Málaga annonceret en kampagne for at offentliggøre fordelene der er for de udenlandske borger ved deres registrering. “At have et højere befolkningstal end det, der er registreret, er et alvorligt problem med hensyn til de tjenester og ressourcer kommunen skal stille til rådighed for deres borgere,” forklarer Aida Blanes, ansvarlig for turisme og udenlandske borgere i Torremolinos Kommune.


“Det var tid, jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er blevet gjort før,” siger Anne Fernandez, præsident for foreningen Brexpats in Spain, der mener, at der er mange udlændinge, der “ikke er opmærksomme på” vigtigheden i at blive registreret. Og administrationens første mål er at vide, hvor mange udlændinge der faktisk bor på Costa del Sol. På nuværende tidspunkt vides det ikke med sikkerhed. En undersøgelse udført af selve la Diputación i 2012 viste, at forskellen mellem den reelle befolkning og dem, der er registreret – hvor almindelige turister ikke er medregnet - oversteg en halv million mennesker. Mod de 1,6 millioner registreret borgere, som figurerer i den officielle statistik, derved ville Málaga provinsen, ifølge denne undersøgelse overstige de to millioner.


I Marbella har de analyseret forbruget af vand eller affald, i et forsøg på at finde det reelle befolkningstal, som de mener kan nå op på de 250.000 mennesker. Den samme operation udføres af Estepona kommune, der hævder, at der bor omkring 25.000, mere end 73.000, som er registeret i kommunen. “Disse tal fortæller os, at vi kunne komme over de 100.000,” siger Aleksandra Broch, leder for afdelingen af udenlandske residenter i el Consistorio.


I Málaga kommune er de opmærksomme på, at det ikke er let at overbevise udenlandske indbyggere om at registrere sig, selvom det kun er en fordel for dem. Mange udlændinge bor her “i ferietilstand” og ønsker ikke at høre om bureaukratiske procedurer. Andre mener, at det, der vises i registret, kan påvirke deres pensioner eller tvinge dem til at betale deres skat to gange, i Spanien og deres hjemland. “Og det er ikke sandt,” siger Arantxa López, rådgiver for udlændinge i Mijas, hvor 40% af deres 35.000 indbyggere er udenlandske.

197 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page