top of page

”Kun med hjertet kan man rigtigt se”…. …det væsentlige er usynligt for øjet”

Betror ræven Den lille Prins, inden de tager rørende afsked med hinanden. De er blevet venner, efter at prinsen har gjort den tam. Prinsen må videre, hjem til sin rose.


PERNILLE KNUDTZON, SPECIALLÆGE I ALMEN MEDICIN, VITAFAKTA HEALTH CLINIC


For nyligt havde jeg den fornøjelse at genopdage en af verdens mest elskede og fortryllende fortællinger ”Den lille Prins” af Antoine de Saint-Exupery’ fra 1943.Eventyret om den ensomme prins danner forlægget for en sjov, smuk og rørende animationsfilm af samme navn instrueret af Mark Osbourne.


Filmen har fået en moderne rammehistorie med en lille pige på 9 år og hendes overambitiøse mor, der flytter ind i et nyt fuldautomatiseret hus i en forstad. Moderen mener, at hele livet er til for skolen og karrieren. Her overlades intet til tilfældighederne. Moderen har lavet en livsplan, hvor hvert minut er tilrettelagt, så datteren kan få gode karakterer og komme ind på den prestigefyldte skole Werth Acamedy. Der er skema for alt, ja, selv fødselsdagsgaver.

Pigens nabo er en sær gammel pilot, som viser hende, at der er andre ting at leve for som f.eks. fantasi, eventyr og kreativitet. Han har sit fly stående i sin viltre baghave og drømmer om at komme på vingerne én sidste gang. Piloten fortæller hende historien om Den lille Prins, som han stødte på i Saharas ørken efter en nødlanding…. Så er vi i gang.


Historien om pigen i forstaden og prinsen i stjernerne blandes, og de toner frem på lærredet i hver sin iklædning. Den moderne historie er computer animeret, mens prinsens eventyr er lavet som dukkefilm, top motion, hvor figurerne ligner de originale tegninger af Saint-Exupery; den sødmefyldte vemod og visdom er fanget på fornemmeste vis.


Pigen må selvfølgelig ikke have kontakt med den mærkelige nabo for sin mor, der mener, at hun skal bruge al sin tid på at dygtiggøre sig inden for matematik og anden naturvidenskab. Pigen sniger sig i al hemmelighed ind til piloten, og de har de skønneste, fantasifulde og toptossede stunder sammen. Han fortsætter fortællingen om prinsen, og hun opdager nye sider af livet.

Skrækkeligt går det, da hun bliver opdaget. Pigen må tilbage på skolebænken i et endnu strammere tidsprogram.


Uden at afsløre for meget, så tager pigen til sidst på eventyr i forsøget på at redde den gamle mand. På sin rejse møder hun Den lille Prins som voksen. Han har glemt, hvem han er. Han er blevet indfanget af den trivielle voksenverden, hvor fantasien har ringe kår. Men den lille pige får åbnet hans øjne igen og han bliver sig selv igen.


Filmen er magisk, ja, ren nydelse. Historien er vigtig, især i en tid hvor skole og karriere fylder meget. Det er tilladt i den voksne verden at lade fantasien vandre og tage over, hvis vi ser noget, der ikke nødvendigvis giver mening. Tænk blot på tegningen i begyndelsen af eventyret af en slange, der sluger en elefant. De voksne kan ikke se, hvad det naturligvis ér, men tror alle, at det blot er en hat.


”Alle voksne har først været børn, men der er ikke ret mange af dem, der kan huske det”.

”Når et mysterium gør et stort indtryk på én, gør man bedst i at adlyde det,” siger piloten, da prinsen beder ham tegne et får.


Evnen til at give sig hen og udforske livets mysterier giver luft under vingerne og magi i luften. Hold fast i fantasien og eventyrlysten.


Når du kigger på stjernerne på himlen, kan du måske høre Den lille Prins’s smittende latter.


Se traileren med danske stemmer her: https://youtu.be/mROzWFel4Qk

419 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page