top of page

Lækkert bagværk til fastelavn

Fastelavn er lig med fastelavnsboller.

Den nordiske tradition som kan spores langt tilbage i historien.


Af Diana Sørensen


I gamle dage spiste man fastelavnsboller i dagene op til fasten, som varede 40 dage – i dag spiser vi dem til fastelavn og andre festlige lejligheder, hvor der skal lækkert bagværk på bordet.


Efter at have slået katten af tønden til fastelavn, skulle der nok være plads til sådan et par stykker i maven.


De kan bages af enten gærdej eller wienerbrødsdej – bollerne flækkes og fyldes med alskens fyld. Der er ikke nogen specifikke krav til hvordan fastelavnsboller skal se ud og smage, så mulighederne for at lave personlige og lækre fastelavnsboller er mange. Dog skal det siges at de fleste foretrækker fastelavnsboller, som er festlige at se på, så her kan man virkelig udfolde sig med krymmel og glasur.


Nogle kan bedst lide fastelavnsboller med creme andre kan bedst lide fastelavnsboller med syltetøj. Og igen varierer det med hvilken slags creme eller syltetøj folk foretrækker i deres fastelavnsboller. Er du derfor virkelig i humør til at bage fastelavnsboller kan du med fordel lave mange forskellige typer fastelavnsboller. Både for variationen i smagens skyld men også for udfordringen i at afprøve forskellige opskrifter på fastelavnsboller.


Fastelavnsboller med flødeskum

Fordelen ved denne dej er, at den kan laves flere dage forud og ligge parat i køleskabet i en kraftig plastpose.

En time

Ca. 20 stk. fastelavnsboller

Af Karen Hare

21. jan. 2017 Mad Hendes Verden


INGREDIENSER:

Fastelavnsboller med flødeskum

4 æg

125 g mel

125 g smør

2½ dl mælk eller vand

100 g pyntebær


Fyld og pynt:

Kagecreme (koldrørt) af 4 dl mælk, flødeskum af ca. 4 dl piskefløde, ekstra pyntebær eller andet, f.eks. chokoladekringler eller kiwiskiver, til pynt lidt flormelis


Sådan laver du fastelavnsboller med flødeskum

1. Pisk æggene sammen, og mål melet op. Kog smør og væske op, tag gryden fra varmen, og hæld alt melet i på en gang. Rør med en grydeske, til dejen har samlet sig og slipper gryden. Lad den køle lidt af.

2. Pisk æggemassen i lidt ad gangen. Stop, når dejen er blød, men ikke flydende. Hak pyntebærrene groft, og vend dem i dejen.

3. Sæt dejen på bagepapir i 20-25 boller ved hjælp af to skeer eller en sprøjtepose med stor tylle. Bag bollerne ved 190 gr. i ca. 25 min. Tag en enkelt af bollerne ud af ovnen, og vent nogle minutter. Hvis den falder sammen, skal bollerne bage endnu 5 min., men holder den formen, er de alle færdige og kan tages ud til afkøling.

4. Flæk bollerne, og læg en god teskefuld kagecreme på hver af bundene. Sprøjt flødeskum ud over cremen, og læg kagerne sammen. Sigt lidt flormelis ud over kagerne. Pynt med en flødeskumstop og et pyntebær, og server straks.

 

Nemme fastelavnsboller


Bollerne er bagt af en forenklet briochedej, og de er både nemme og lækre.

12-14 stk.

18. feb. 2019 Mad Hendes Verden


Ingredienser:

Dej:

25 g gær

3 spsk. lunkent vand

200 g smør

3 æg

ca. 350 g mel.

1 sammenpisket æg til pensling


Fyld: ca. 1 spsk. syltetøj, kagecreme, kogte æbletern eller marcipanfyld (som i boller med marcipanfyld) pr. bolle


Pynt: glasur

1. Opløs gæren i vandet. Saml alle ingredienserne til dejen i dejskålen, og ælt dejen sammen med håndmikseren. Lad den hæve ca. 45 min.

2. Drys lidt mel ud på bordet, vend dejen ud, og sigt også lidt mel over dejen. Klap den til 2 cm’s tykkelse, og glat forsigtigt med kagerullen. Stik dejen ud i cirkler (8 cm i diam.), og læg dem på pladen.

3. Ælt resten af dejen ganske let sammen, og klap den ud, og lav resten af bollerne. Læg dem på bagepladen, dæk med en omvendt bradepande, og lad dem hæve en halv times tid et lunt sted.

4. Tryk en fordybning i midten af hver af bollerne, og læg lidt fyld i fordybningen.

5. Lad bollerne efterhæve ca. 15 min., pensl med æg, og bag bollerne ved 250 gr. i ca. 10 min.

6. Pynt evt. med en stribe farvet glasur eller nemmere: smeltet chokolade.

 

Fastelavnsboller med marcipan og rosiner


Onsdag d. 6. februar 2013 - af Beagle Iuel-Brockdorff, Foto: Bjørn Jakobsen

Ca. 15 fantastiske fastelavnsboller

Det skal du bruge

50 g gær

1 tsk sukker

1½ dl mælk

100 g smør

½ tsk salt

1 æg

Ca. 400 g mel

Æg til pensling


Fyld:

150 g marcipan

100 g rosiner

1 stor spsk blødt smør

Revet skal fra øko-appelsin


Sådan laver du fastelavnsboller med rosiner og marcipan


Kom gær og sukker i en skål og rør lunken mælk i. Tilsæt blødt smør, salt og æg og rør sammen. Ælt melet i lidt efter lidt, til dejen er blød og lækker.


Lad den hæve under et fugtigt viskestykke i ca. 45 min.


Riv marcipanen op i en skål og kom rosiner, smør og lidt appelsinskal i. Mos sammen.


Når dejen til fastelavnsboller har hævet, deles den i ca. 15 dele. Rul hver del i en flad cirkel, som fyldes med marcipanblandingen.


Luk de fyldte fastelavnsboller sammen og fæstn grundigt. Lad dine fastelavnsboller efterhæve på bagepapir med sammenføjningen nedad. Pensl evt. med æg og bag ved 210 grader i 12-15 min.

79 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page