top of page

Lænderygsmerter - 10 myter og 10 fakta

Af fysioterapeut Rikke Markussen, Centro Sanum

Uvirksomme og unyttige råd, tro og myter om lænderygsmerter er almindelig kendt men understøttes ikke af videnskabelige beviser og kan i mange tilfælde gøre tilstanden værre.

(LBP=Lower Back Pain/Lænderygsmerter)


10 myter om LBP:

Myte 1: LBP er normalt en alvorlig medicinsk tilstand.

Myte 2: LBP vil forblive vedvarende og forværres senere i livet.

Myte 3: Vedvarende LBP er altid relateret til vævsskade.

Myte 4: Scanninger er altid nødvendige for at registrere årsagen til LBP.

Myte 5: Smerter i forbindelse med motion og bevægelse er altid en advarsel om, at der sker skade på rygsøjlen og et signal om at stoppe eller ændre aktivitet.

Myte 6: LBP er forårsaget af dårlig holdning, når man sidder, står og/eller løfter.

Myte 7: LBP er forårsaget af svage ‘core’-muskler og en stærk core forebygger LBP. (core=kerne/indre muskelkorset)

Myte 8: Gentagen spinalbelastning resulterer i ‘slid’ og vævsskade.

Myte 9: Smerteforværring er et tegn på vævsskade og kræver hvile.

Myte 10: Behandlinger såsom stærk medicin, injektioner og kirurgi er effektive og nødvendige for behandling af LBP.


Adfærdsmæssige reaktioner på uhensigtsmæssige overbevisninger/myter.

Ovenstående myter og overbevisninger kan føre til uhensigtsmæssig adfærd, såsom at undgå: normale rygsøjleholdninger (ludende holdning), bevægelse (bøjning af rygsøjlen) og meningsfulde aktiviteter (belastning af rygsøjlen, fysisk aktivitet, sociale aktiviteter og aktiviteter i dagligdagen og/eller arbejde). Det kan ligeledes føre til uhensigtsmæssig beskyttende adfærd for at beskytte muskler og led, konstant spænding af ‘kernemuskler’ og langsom og forsigtig bevægelse. Yderligere kan de føre til, at en person vælger mere biomedicinske og/eller invasive indgreb i et forsøg på at lette symptomer (farmakologi, passiv terapi, injektioner) og holdningskorrigerende fejl (posturale øvelser) eller forsøge at hele påståede beskadigede strukturer (stamcellebehandlinger, kirurgi).


Psykologiske svar på uhjælpsomme overbevisninger

Uhensigtsmæssige LBP-myter kan bidrage til en negativ tankegang vedrørende LBP, hvilket kan føre til smertevågenhed, frygt for at deltage i værdsatte aktiviteter og bekymringer for fremtiden. Sammen med en mangel på selvvirkningsevne og tilpasningsevne til effektiv selvkontrol kan disse faktorer forringe mental sundhed (f.eks. Forårsage stress, angst, depression).


10 fakta om LBP

En positiv tankegang vedrørende LBP er forbundet med lavere niveauer af smerte, mindre funktionsnedsættelse og færre sundhedsudgifter. Når først alvorlige symptomer og alvorlig patologi er udelukket, understøtter evidensen, at:

Faktum 1: LBP er ikke en alvorlig livstruende medicinsk tilstand.

Faktum 2: De fleste tilfælde af LBP bedres, og LBP forværres ikke, når vi bliver ældre.

Faktum 3: En negativ tankegang, frygt-undgåelsesadfærd, forventninger til negativ bedring og dårlig adfærd til smertehåndtering er stærkere forbundet med vedvarende smerter end vævsskader.

Faktum 4: Scanninger viser sjældent prognosen for den aktuelle episode af LBP, sandsynligheden for fremtidig LBP kan heller ikke ses på scanning og scanning forbedrer ikke de kliniske LBP- resultater.

Faktum 5: Gradueret træning og bevægelse i alle retninger er sikkert og sundt for rygsøjlen.

Faktum 6: Rygsøjle ved siddende, stående og løftende er ikke ensbetydende med at man får LBP eller at den bibeholdes.

Faktum 7: En svag kerne forårsager ikke LBP, og nogle mennesker med LBP har en tendens til at spænde deres ‘kernemuskler’ konstant. Selvom det er godt at holde core-musklerne stærke, er det også vigtigt at hvile dem, når de ikke er nødvendige.

Faktum 8: Bevægelse og belastning af rygsøjlen er sikkert og opbygger strukturel styrke, når træningen er gradueret.

Faktum 9: Smerteopblussen er mere relateret til ændringer i aktivitet, stress og humør snarere end strukturelle skader.

Faktum 10: Effektiv behandling af LBP er relativt billig og sikker. Positivt tankesæt, og at forståelse af vigtigheden for at optimere det fysiske og mentale helbred (såsom at deltage i fysisk aktivitet og motion, sociale aktiviteter, sunde søvnvaner og kropsvægt og forblive i beskæftigelse). Kontakt en fysioterapeut som kender den nyeste viden indenfor LBP.

51 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page