top of page

La Junta taler om hjælpepakker til virksomheder for at håndtere Trumps nye toldpolitik

Den 18. oktober startede Trumps nye toldafgift mod varer fra EU.


Af Frederik AvenstrupFinansiering med hundrede procent garanti til de berørte andalusiske fødevarer-virksomheder og fordoble indsatsen fra Extenda for at åbne nye markeder, er to af de opskrifter, som Junta de Andalucía arbejder på for at mindske påvirkningen, af de 25% i toldafgift, pålagt af Trump administrationen mod EU, og som vil gå hårdt ud over den spanske eksport. Dette blev forklaret torsdag den 17. oktober i Marbella, den ansvarlig for landbrug, husdyr, fiskeri og bæredygtig udvikling fra Junta de Andalucía, Carmen Crespo, der bad om «diplomati og forhandling» til den spanske regering for at modvirke virkningen af ​​den nye toldafgift som blev sat i gang fredag den 18. oktober. Dog er forventningerne at den vil være der for begrænset tid, og forhåbentligt kommer til at påvirke et så lille antal andalusiske produkter som muligt.


Nationalbanken her ned (El Banco de España), forventer at denne forøgelse af toldafgifter fra USA, som før lå på de 3,5%, men som nu er steget til de 25%, vil give et estimeret fald på Spaniens eksport til Nord America på ca. 12%.


Carmen Crespo, den ansvarlig på området i Andalusien, mindede os om, at Spanien er et af de lande, der vil være dårligst stillet ved denne nye told indførelse, og at det vil påvirke negativt på de landbrugsprodukter, der allerede har åbnet sig et marked i USA, såsom spise oliven, olivenolie, vin eller ost. “Vi håber, at (virkningen) er midlertidig og har indflydelse på et færre antal produkter, end forventet, men dette vil uden tvivl påvirke fødevareindustrien, og vi skal være parate,” sagde hun, samtidigt forklarede hun, at forskellige muligheder overvejes for at afbøde skaden på denne beslutning, vedtaget af USA, såsom “en hjælpepakke til de berørte virksomheder, ud over den hjælp de kan få fra Extenda til at åbne nye markeder og bevare andre, der allerede findes.”


Selve Málaga provinsen eksporterede sidste år til USA for omkring 111 milioner Euros, viser data fra Extenda. Og salgstallene for hele Andalucía nåede op på de 679 milioner år (51% af dette var kun på olivenolie).


”Denne nye toldafgift fra USA har allerede ført til annulering af igangsatte ordre, efter alt det hårde arbejde vi har haft for at komme ind på det amerikanske marked. De varer som er leveret, har de beholdt og bliver forhandlet derover, men alt det som stod klar til at blive afsendt er blevet stoppet og står nu som standby hos os”, forklarede den eksportansvarlig i Hacienda de Colchado, Francisco Ruiz, som repræsentant fra sektoren. Hacienda de Colchado er en olivenolie fabrikant, som sælger olivenolie på flaske til bland andet Nord Amerika, som står for hele 70% af deres eksportsandel.


På den anden side har vi også de virkninger, som ‘Brexit’ vil kunne have på den andalusiske eksportmarked, de ansvarlige indrømmede, at Andalusien er bekymret over de problemer, der kan opstå i grænserne, og at den spanske regering bliver nødt til at forhandle. “Det ser ud til, at vi med ‘Brexit’ kan få en pause og derfor mere tid til at tilpasse os, men vi er nødt til at være klar,” sagde Crespo.

16 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page