top of page

”Livet skal leves nu”

Fiskefileter, frokoster, fiesta og fridage. Mændene bag frokost-restauranten ’La Pataleta’ nøjes ikke med at arbejde hårdt med at servere dansk frokost for begejstrede gæster. De vil også ha’ tid til alt det sjove, og i Spanien fandt de balancen - et sted mellem hverdag og fest. Solkysten har mødt Brian og Michael.


AF LONNIE KJER · FOTOS: NATASCHA BERG MADSEN


Stilhed før stormen på La Pataleta, inden dagens gæster kommer på besøg

Planter, fakler og hygge for alle pengene. Der er dømt indendørs havefest-stemning på La Pataleta


Hvis du tager et kig på La Pataletas menukort, kunne du for så vidt lige så godt sidde et sted i Danmark. Det danske frokostkort lader intet tilbage at ønske, når du lægger vejen forbi den hyggelige restaurant i Torrox Costa, du kan snildt lige købe en pakke tarteletter eller andre danske varer med hjem, og danske sætninger kan også flyve gennem det hyggelige sted. Men så stopper enhver lighed også. Stedet og beliggenheden fortæller os, at vi er meget langt fra Alfarvej, men de to ejere er lige så danske som de frokoster, de med stor succés langer på bordene. De ville bare hellere servere den i Spanien fremfor i Danmark. I år er det ti år siden, parret pakkede livet i Danmark ned og flyttede hele molevitten til Spanien.


Michael og Brian står klar uden for deres restaurant for at modtage deres gæster


Hola España

”Vi var kommet her gennem flere år, fordi min mor boede hernede, så det er ikke fordi, det på dén måde var overraskende, at Andalusien blev vores destination – men vi anede ikke, at vi skulle ende netop i denne by. Ja, faktisk vidste vi ikke så meget andet, end at vi ville væk fra Danmark, ned i varmen og se, om vi kunne få tingene til at hænge sammen hernede,” fortæller Brian, der – ligesom partneren Michael – så udmærket kendte til restaurationslivet hjemme fra Danmark. I køkkenet som kok, på gulvet som tjener, hele vejen rundt. Der har de nemlig begge slået deres folder gennem mange år. Dét lavede endnu en ferie på solkysten for alvor om på.


”Vi rejste herned med det formål at finde det helt rigtige sted at åbne og var tæt på at overtage et andet sted, men da vi var landet hjemme i Danmark, ringede telefonen pludselig. Det var Brians mor, som sagde: Så kan I godt komme tilbage, Vi har fundet det sted, I skal overtage,” griner Michael, der tog Brian under armen og fluks rejste tilbage.


Forventningsfulde gæster venter på dagens frokost


Sild, succés … og masser af spaniere

Det var det rigtige sted. Men skulle man sidde med fornemmelsen af en lutter solstrålehistorie og en ren dans på roser, ser historien selvfølgelig ikke sådan ud.


”Det er altid hårdt arbejde at starte noget op. Det vidste vi udmærket hjemmefra, og vi er vant til at arbejde både hårdt og længe, og vi vidste også godt, at vi selvfølgelig ville ramle ind i lidt udfordringer hernede. Og da vi sad her og gloede tolv timer i træk, dag efter dag, uge efter uge uden gæster, tænkte vi virkelig: Okay, det her kan gå fremad,” fortæller Brian om begyndelsen på deres spanske eventyr, der altså snart har varet et helt årti.Og det gik fremad. Det gode rygte spredtes, mund til mund-metoden lokkede flere gæster til, og stamgæsterne blev flere og flere. I dag er det en virkelig god idé at bestille et bord, hvis du vil være sikker på en plads og en del af det solide menukort.


Og det er ikke kun danskere, der lokkes af fristelserne. Både andre skandinavere, tyskere, englændere – og ja, spanierne – er flittige gæster i restauranten.


”Til jul holdt vi julefrokost for spanierne, og de er vilde med vores mad, sjovt nok. Vi kalder selv vores køkken for ’dansk med et internationalt snit’, men den store frokostbuffet hver søndag lokker masser af de lokale til. Det er jo bare skønt,” siger parret, der ikke tøver med at kalde sig selv for en succeshistorie.


En stille stund, før gæsterne ankommer. Selv om der er travlt i køkkenet, er der altid plads til et smil fra kokken, mens de danske retter gøres klar


”Dét er vi da. At kunne leve af vores forretning her uden at arbejde alt for meget er jo en succes i sig selv. Men vi kan jo aldrig hvile på laurbærrene, for der er altid en ny frokost, der skal laves, nogle indkøb, en masse rengøring – og så på den igen. Derfor holder vi fast i vores fridage hernede, ellers kan man ikke holde til det. Der skal bare være nogenlunde balance i tingene,” understreger Brian på en sjælden feriedag i en tom restaurant, hvor det faste inventar – hunde Dulle – går hjemmevant rundt.


10 lys i lagkagen

I morgen er der fuldt hus igen. Men selv i en overfyldt restaurant med fuld fart på bestillingerne er der ro på. Så meget ro på der nu kan komme, når der kun er de to til at sørge for, at alle gæster er glade.


Langt de fleste af vores gæster ved godt, at vi kun er to i butikken her, og vi gider ikke stresse, så selv om vi er effektive og ikke kede af at ta’ fat, tager det altså den tid, det tager, hvis fjorten mennesker sidder med fjorten forskellige bestillinger. Så må folk lige snuppe en fadøl mere, inden vi er helt klar – ja, eller bestille bord og menu på forhånd,” griner Michael.


”Heldigvis er folk søde og føler sig hjemme her. Det mærker man jo tydeligt, og en stor del af vores gæster er stamgæster, der igen har hevet deres venner med, så vi kender rigtig mange gæster ret godt, og de er blevet en del af vores netværk hernede,” fortæller Brian, der sammen med Michael har tænkt sig snart at fejre den ti års fødselsdag i forretningen og jubilæum som restauratører - og i øvrigt lige har holdt fælles halvfems års fødselsdag for 120 familiemedlemmer og venner.


Fremtiden er spansk

Og de har langt fra tænkt sig at stoppe her.


For et alternativ til dansk regnvejr, alt for mange arbejdstimer og travlhed blev ’La Pataleta’ og livet i det sydspanske. Med hårdt arbejde, flere og flere stamgæster, strandbryllup, et kæmpestort og voksende netværk - og endda med familie tæt på. Tilfældet ville nemlig, at Brians bror sammen med kone og børn også havde fundet på at ville bosætte sig ’lige rundt om hjørnet’. Efter ti år på Solkysten er de nu vendt tilbage til Danmark. Sådan kommer det ikke til at gå for Brian og Michael.


”Nej, vi kommer ikke hjem igen. Vi hører til hernede, og når festen engang for alvor slutter, skal vi brændes og vores urner sejles ud i havet. Fuldstændig som min svigermor og stedfar blev det,” understreger Michael.


”Og ind til da vil vi bare ha’ det godt,” supplerer Brian.


”Vi er begge to kæmpe livsnydere og langtidsplanlægger ikke med de vilde fornuftige investeringer og planer. Vi aner ikke, præcis hvad der sker, men lever heller ikke med hovedet under armen. Vi lever billigere her end i Danmark, men tjener da også mindre, og de penge vi tjener, bruger vi på at spise godt og på ferier. Vi vil altså leve livet lige nu. Så dét gør vi.”


BESØG LA PATALETA HER

La Pataleta

Avenida de España, 7

29793 Torrox Costa Málaga

Åbningstider:

Mandag og tirsdag: lukket

Onsdag-søndag: 13-17

Telefon: +34 952 96 71 11

Ejere: Brian Hjort Hansen og Michael Møss Jensen

1.016 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page