top of page

LOVLIGE OG IKKE-LOVLIGE AKTIVITETER PÅ STRANDEN

MARISA MORENO - Advokat (info@justlaw.es) - www.justlaw.es / www.danskadvokat.es

Konsul for Danmark i Andalusien og Extremadura


Nu er strandsæsonen godt på vej, og selvom de nuværende omstændigheder har ændret vores ferieplaner til sommeren, håber vi alle på at nyde Sydspaniens strande snart igen. Selvom vinteren til tider – og kun til tider - udgør en lille parentes til at nyde en svømmetur i havet, forlænges brugen af ​​vores strande hele året, både som et sted for at tage solbad og til underholdning. I år er det desværre anderledes, da Covid-19 har frataget os en af vores yndlingshobbyer. Vores strande repræsenterer et af de mest populære rekreative områder i vores byer da, lige meget årstiden, udføres der sports-, fritids- og endda sundhedsrelaterede aktiviteter, eftersom det er videnskabeligt bevist at havet er sundt for både vores krop og sjæl.


Generelt anfører kystloven, at det er frit at bruge ​​det sted som kaldes kystlinje. Lovene definerer derfor strandene som et ”offentligt og gratis miljøområde til almindelig brug” - aktiviteter, som forordningen definerer som et område at spadsere eller at bade i - men tillader hver kystkommune at udstede deres egne regler, så længe de respekterer strandens naturlige omgivelser. Blandt andre kriterier er der forskellige aktiviteter, der kan udføres i deres miljøområde. Adfærd som at tage en dukkert med hunden i havet, sælge læskedrikke, tilbyde massage, nudisme eller bo i en autocamper med havudsigt er underlagt de kriterier, som hver kommune har i denne henseende. I de næsten 8.000 kilometer kystlinje, som Spanien har, er der lige så mange forskellige regler som kommuner, så det er undertiden vanskeligt at vide, hvad der kan gøres på stranden, og hvad der er totalt forbudt, og man derfor risikerer at få en bøde. Det er hver kommunes ansvar, at vedligeholde de områder, der er bestemt til at bade, som altid skal være under de rette betingelser af renlighed, hygiejne og sanitet.


Denne situation påvirker direkte udnyttelsen af ​​virksomheder, der er knyttet til stranden, fritidsaktiviteter, der kan udføres, områder reserveret til skibe/både og dem, der udelukkende er til mennesker. På samme måde, undtagen traditionelle festivaler, som f.eks. Sankt Hans, er det ikke tilladt at lave fest på stranden. Dette inkluderer også at tænde ild og at grille. Hvis du vil udføre denne type aktiviteter, skal du have en passende tilladelse på rådhuset.


Der er kommuner, der reserverer nogle strande til nudisme. Generelt siger kystloven, at udøvelsen af nudisme er forbudt på offentlige steder. En anden ting er, når den kommunale regulering forbyder at være nøgen eller halvnøgen på offentlige steder og veje - det kan for eksempel være tilladt at være nøgen på en strand, der er ordentligt afgrænset dertil, men du kan ikke vandre nøgen langs strandpromenaden eller den sti som giver adgang til denne strand. Andre kommuner forbyder at gå halvt nøgen (uden t-shirt eller i badedragt) gennem byens centrum og kan etablere sanktioner for denne adfærd, og de fordømmer eller begrænser derfor ikke borgernes overbevisning eller mening angående ”naturisme”. Hvad denne lov gør, er noget meget mere enkelt: den forbyder nøgenhed på de offentlige steder af det kommunale territorium, og betegner overtrædelsen af dette forbud som at bryde loven.


Kystloven forbyder ikke udtrykkeligt adgangen af mennesker med kæledyr til stranden. Det er selve kommunerne, der kan forbyde eller tillade tilstedeværelsen af dyr i bestemte områder. Det vil sige, det er kommunerne, der skal beslutte, om de giver adgang til folk med deres kæledyr til de områder, der er forbeholdt svømning.


Udbredelsen af autocamperturismen har betydet, at selv Højesteretten i Andalusien har positioneret sig, i lyset af den situation som denne type køretøj normalt udgør. At parkere din campingvogn på en offentlig vej betyder ikke altid at man camperer. Ikke engang når denne forlænges i tiden. Mens en bil er korrekt parkeret, er det ikke relevant, om dens beboere er inden i. Og autocamperen er ingen undtagelse. Det er nok, at den aktivitet, der udføres indeni, ikke overskrider den udvendige med markiser, borde eller stole, for at denne aktivitet ikke kan forbydes eller sanktioneres ... men intet forbyder dig at parkere autocamperen på en parkeringsplads og placere dine stole og dit bord ude på stranden for at nyde din aftensmad ved solnedgangen, og hvis du tilføjer et glas god vin og et godt selskab til dette, har du den perfekte kombination.


784 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page