top of page

MERE END PØLSER OG PILSNER - KU’DAMM BERLIN

Sprøde pølser og en wienerschnitzel, der dækker hele tallerkenen, finder du i Fuengirolas tyske restaurant Ku’Damm, som snart kan fejre 30 års jubilæum

Bølgerne skvulper dovent mod havnemolen og får bådene til at vippe beroligende. Uden for er det kvælende varmt lige nu, men vi sidder behageligt i skyggen på restaurant Ku’damm Berlin. En ventilator sørger for en frisk brise, og havluften føles trods alt lidt køligere end inde i landet.


Vi nyder en lækker frokost og den hyggelige stemning, der er ved havnen i Fuengirola.

Det hele startede da Michael Lienhoop i 80’erne fik et tilbud på sin restaurant i Tyskland, som han ikke kunne sige nej til. Dengang var han i 20’erne og skulle finde på noget andet at lave. Sammen med sin bror lagde han planer om at rejse til Spanien. Ideen om en tysk berliner bar opstod, og Ku’Damm kom til live i 1987. I starten var der tale om et lille lokale dekoreret som en typisk berliner bar, men Michael fornemmede hurtigt, at der var en interesse for det tyske køkken, og mens Fuengirola Havn langsom tog form, købte Michael flere tilstødende lokaler, så i dag er restauranten en af de største og ældste i havnen.

Pølser og pilsner Restaurant Ku’Damm har selvfølgelig et udvalg af tyske øl på menukortet sammen med saftige Nürnberg pølser, kæmpe wienerschnitzler, Berliner Boulette og en række specialiteter som et stort spyd med forskellige pølser og kød, en 300 g oksemørbrad, andesteg og lammekølle.

“Vores oksekød kommer fra en lokal farmer i Enterrios lige uden for byen,” fortæller Michael. “Det er superlækkert kød og smagen er himmelsk.”

Vores valg faldt dog på søtunge med cremet porresauce og hvide ris. Fiskekødet gled af benene som blødt smør og havde en fin, sprød overflade. Veltilberedt og meget lækkert.

Fra dagens menu, som varmt kan anbefales, valgte vi desuden salat med stegt, paneret gedeost, paté med løgkompot og wienerschnitzel med lækre brasede kartofler med løg og bacon. Portionerne er rimeligt store og pænt anrettet med fine detaljer.

 Michael er selv i køkkenet næsten hver dag, men i en restaurant, som er åben alle ugens dage fra kl. 10 til sent, er der brug for et stort team. Man kan mærke, at personalet er glade for deres job, og Michael fortæller at enkelte medarbejdere har været på restauranten i mere end 16 år, og det er bemærkelsesværdigt i en branche, der normalt er præget af hyppige udskiftninger.

Skønt menukortet indeholder mange typiske tyske retter, kommer råvarerne ofte fra lokale producenter, og på vinkortet er der blandt andet flere andalusiske vine - oven i købet en fra Mijas. “Vi har altid støttet det lokale marked, hvor vi finder masser af kvalitet,” fortæller Michael.

Noget at se på For nylig er terrassen blevet glasinddækket, og herfra nyder man en pragtfuld udsigt over Fuengirola Havn. Det er ikke svært at forestille sig, hvor hyggeligt her også bliver til vinter, når glasset trækkes for og der sættes varme på.

Inde i selve restauranten er der så mange detaljer både i loftet og på væggene, at ens blik flakker nysgerrigt rundt. Bamser, tyske reklameskilte, kagedåser, ølflasker, lysestager og platter er blot nogle af de ting jeg får øje på. Solen blinker i prismelysekronen og skaber dansende lyspletter rundt omkring i det ellers mørke lokale, hvor de røde velourdækkede rokokostole og bænke udstråler en hyggelig varme.

Udenfor på terrassen viser Michael mig den røgeovn, han har fået installeret, så han selv kan ryge laks, ørred og bacon. Om sommeren har han gang i den en gang om ugen, og resultatet kan du smage i restauranten. Vi lader Michael vælge dessert og får vaniljeis med varm kirsebærsauce og kanel samt hjemmelavet tiramisu med flødeskum. Selv om vi er godt mætte, er der altid plads til en dessert, og den luftige, cremede tiramisu kan virkelig anbefales, hvis man har en sød tand.

Lidt for alle Restaurant Ku’Damm kan snart fejre 30 års jubilæum, og det må blive med en vis stolthed. Der har altid været stor udskiftning i restauranterne i havnen, men det er lykkedes Michael at skabe en niche til hans tysk-spanske køkken, og restauranten er velbesøgt af både turister og fastboende. Til sidst skal nævnes, at der hver søndag til frokost tilberedes en stor paella, som er et hit hos såvel turisterne som de lokale.

Med parkering lige udenfor døren er restauranten nem at komme til, og den centrale beliggenhed gør den et oplagt valg til f.eks. en polterabend, fødselsdage m.m.

21 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page