top of page

Norwegian i store økonomiske vanskeligheder

Norwegian har begæret fire underselskaber konkurs.

Hvis der kunne flyves i morgen, havde de intet personale.


Det norske flyselskab Norwegian står for cirka 18 procent af trafikken i Københavns Lufthavn.


Norwegian har stadig sine fly og rettighederne til at flyve i Danmark, men flyselskabet måtte mandag den 20. april begære fire pilot- og kabineselskaber i Sverige og Danmark for konkurs.


Tre af dem er danske.

Hvis luftrummet blev åbnet i morgen, så havde Norwegian stadig fly, men her og nu har selskabet altså ikke noget personale. Selskaberne er oprettet, så det ikke er hele Norwegian, der går konkurs.


De fire konkursbegærede selskaber har i alt 1571 piloter og 3134 kabineansatte i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien og USA.


614 ansatte i Danmark mister jobbet. De spanske og norske ansatte har fået det vi i Spanien kalder en midlertidigt EREs. Som kan give virksomheden et pusterum til ikke at skulle betale løn, men denne mulighed har hverken den svenske eller danske regering givet virksomheden mulighed for.


Når selskaberne er begæret konkurs, stopper udbetalingerne af løn. De overdrages til konkursforvaltere, der fordeler de penge, der er tilbage, mellem kreditorerne.


Det viser, hvor alvorlig og dyb krisen i hele luftfartsbranchen er.

Det er millioner af danskere, der gennem årene har fløjet med selskabet. Men man håber samtidig, at samarbejdet kan fortsætte på den anden side af coronapandemien.


Norwegian peger i en meddelelse på, at det godt kunne have ønsket sig mere omfattende ordninger med lønkompensation i Danmark og Sverige.

I Norge dækker staten samtlige lønomkostninger i hjemsendelsesperioden.


Hjælp til SAS

SAS har fået anderledes gunstige vilkår end Norwegian, lyder det fra det norske selskab.


Luftfartsselskabet Norwegian har begæret datterselskaber i Danmark og Sverige konkurs, fordi der ikke længere er penge i kassen til at lønne piloter og kabineansatte. Havde selskabet fået samme vilkår som SAS, kunne det have været undgået, siger Norwegians topchef, Jacob Schram.


Danmark og Sverige, som er de to statslige ejere af SAS, har sikret, at SAS kan låne to mia. kroner. Samtidig har særligt Danmark understreget, at mere hjælp kan være på vej, hvis der bliver behov for det.


»Vi ønskede at få en hurtig reaktion fra myndighederne i Sverige og i Danmark. Det var ekstremt vigtigt, at de kom tidligt på banen, så vi vidste, om vi havde adgang til støtte. Det skulle have været på linje med, hvad SAS har fået, fordi det ville have bevaret en ligeværdig konkurrencesituation på markedet,« sagde Norwegians topchef på et pressemøde i Oslo mandag eftermiddag.


I stedet har Norwegian været tvunget til at begære bemandingsselskaber i Danmark og Sverige konkurs, hvilket rammer i alt 1.571 piloter og 3.134 kabineansatte i en række lande.


»Det er en ekstremt svær beslutning, og jeg vil gerne beklage over for alle de medarbejdere, som bliver berørt,« sagde Jacob Schram.


Han siger, at Norwegian gjorde mange forsøg på at få Danmark og Sverige til at hjælpe det pressede flyselskab.


»I lighed med vores konkurrenter har vi bedt om statsstøtte i både Sverige og Danmark. Jeg har selv personligt haft en række kontakter på ministerniveau – ikke bare i Norge, mens også i Sverige og Danmark,« sagde Norwegian-chefen.


Men til sidst løb tiden ud, forklarede Jacob Schram og sagde, at det er måned siden, at Norwegian første gang henvendte sig til de svenske myndigheder.


»Den første formelle anmodning til de svenske myndigheder blev sendt for en måned siden. Men der er ikke kommet konkrete forslag, og nu har vi ikke tid til at vente længere, fordi denne krise er akut,« sagde Jacob Schram.


Han siger, at coronasmitten har udløst den værste krise, flybranchen nogensinde har befundet sig i. Da lande lukkede grænser samtidig med, at der blev indført ind- og udrejseforbud verden over, forsvandt forretningsgrundlaget for at drive kommercielt luftfart for selskaber som Norwegian og SAS.


»Det her er et udtryk for, at moderselskabet er ved at løbe tør for penge. For at minimere det dræn lader de nu datterselskaberne gå konkurs, og det handler i den grad om at redde, hvad der reddes kan. Et Norwegian, som vi ser i den nuværende tilstand, er et forvarsel om, at vi nok skal forvente højere flypriser.


Meget tyder på en favorisering af SAS fra Danmarks side, skyldes, at de to selskaber spiller to forskellige roller.


Danmark og Sverige ejer ikke noget af Norwegian, men det gør de med SAS. Og for Danmark er det produkt, som SAS leverer ind og ud af Kastrup, langt mere kritisk for det danske forretningsliv end det fritidsprodukt, som Norwegian leverer ind og ud af Kastrup.


Den svenske stat ejer 14,8 pct. af SAS, mens den danske stat sidder på 14,2 pct. Norge solgte i 2018 alle sine SAS-aktier.

171 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page