Ramt af tragedier

AF PIA BRUUN


Trinidad Grund er navnet på 1800-tallets ‘Gran Dama’ i Málaga. Hun blev gift med byens rigeste og mest eftertragtede ungkarl men endte sit liv i fattigdom, kendt som de syges og svages frelser.

Sådan så den herskabelige sommervilla i Carratraca ud for 150 år siden

Sådan ser villaen ud i dag


Du er sandsynligvis gået ned gennem gaden, der er opkaldt efter hende, eller passeret forbi indgangen til den herskabelige bolig, hvor Doña Trinidad Grund levede på første klasse, indtil hun blev ramt af tragedier og ulykker.


Gaden der er opkaldt efter hende hedder Calle Trinidad Grund. Det er en parallelgade til La Alameda i Málaga og den ender lige dér, hvor Turistkontoret ligger på Plaza de la Marina.

Trinidad Grunds palads i Málaga er desværre i en sørgelig forfatning


Men også andre steder kan prale af at have været hjemsted for den noble frue.


Trinidad Grund købte i 1850’erne en ejendom i udkanten af landsbyen Carratraca. Hun var med til at promovere de svovlbade, der er byens varemærke og omdannet til et femstjernet kursted, El Balneario de Carratraca.

Stedet drives af hotel- og ejendomsselskabet Villa Padierna.


Født i Sevilla

Trinidad Grund y Cerero de Campos blev født i Sevilla den 28. februar 1821 som datter af tyske Frederik Grund – deraf efternavnet – og hans spanske hustru.


Frederik Grund var preussisk konsul i Andalusien, men røg uklar med de tyske myndigheder og valgte at takke af.


I 1836, netop som Málaga var præget af stærk økonomisk vækst, anført af magtfulde og velhavende industri-familier som Heredia og Larios, besluttede den detroniserede konsul at flytte fra Sevilla.


Byen var dengang en søvnig provinshovedstad som for længst havde mistet den glans der havde hvilet over byens i forbindelse med udbytningen af kolonierne i Syd- og Mellemamerika.


Málaga var med sin havn blevet en vigtig brik den oversøiske handel og virkede som en magnet på investeringslystne eventyrere.


Unge og smukke

Familien Grund etablerede et tæt venskab med Málagas bedre borgerskab.


Trinidad og hendes søster Julia blev af samtiden beskrevet som nogle “smukke unge kvinder, der adskilte sig fra mængden. De var høje og slanke. Trinidad udviste stor beslutsomed og hun så med sin klare øjne direkte på den person hun talte med”.


Pigerne voksede op tæt på de bonede gulve i Málaga og endte med at blive gift med Málagas mest eftertragtede ungkarle: to sønner af finans- og industrimanden Don Manuel Heredia: Manuel og Tomás Heredia Livermore.


Trinidad giftede sig med Heredias førstefødte søn, Manuel. Han blev betegnet som uberegnelig, ustabil og depressiv, hvilket endte med at blive skæbnesvangert for det nye par.


Han havde et udsvævende liv og interesserede sig mere for fester og nye bekendtskaber, end for sin virksomhed og formåede ikke at leve op til sit ansvar som arving til Málagas største formue.


Parret nåede kun at få fire år sammen. De fik i den periode to børn, Isabel og Manolito.


Til venstre: Trinidad Grund

I midten: Trinidad Grunds gade ligger i Málagas Soho-kvarter

Til højere: Skibsforliset ved GibraltarstrædetBegik selvmord

Den første ulykke, der ramte Trinidad, var meddelelsen om, at hendes mand, 34 år, havde taget livet af sig selv under en jagtmiddag i Murcia.


Under middagen havde Manolo trukket sig tilbage fra selskabet. Få minutter efter lød der skud. Da deltagerne nåede frem lå Trinidads mand badet i en blodpøl.


Nogle mener at Manuel ikke kunne klare det pres der lå på hans skuldre. Han var blevet irettesat af sin far og brødre ved flere lejligheder og havde ry i byen for at være sin hustru utro.


Det var Trinidads søster, der overbragte hende den forfærdelige nyhed.

Inden Julia åbnede munden skulle Trinidad have sagt:


- Du behøver ikke at sige noget. Jeg har haft mareridt. Jeg ved at Manuel er død.


Så Trinidad blev enke i en alder af bare 31 år. Hun var på det tidspunkt gravid med parrets tredje barn


Dør under operation

Næste tragedie kom bare fire måneder senere.

Hendes lille søn på tre år, Manolito, skulle opereres for en maveinfektion. Han var familiens kæledække, men nervøs og urolig som sin far.


På grund af Trinidads svangerskab var det hendes svoger, Tomás, der fulgte drengen med på den privatklinik, hvor indgrebet skulle finde sted.


Det var først da de nåede frem til klinikken lille Manolito blev klar over hvad der skulle ske.


Han kastede sig om halsen på sin onkel.

- Tío Tomás, jeg skal nok være sød fra nu af, men jeg vil ikke ind her, jeg er bange, skulle den lille dreng have sagt.


Det var et relativt ukompliceret indgreb, men af uafklarede årsager opstod der komplikationer og drengen døde på operationsbordet.


Trinidad blev så påvirket over tabet af både sin mand og sin søn på mindre end seks måneder at hun isolerede sig fra omverdenen sammen med sin datter María Isabel.


Heldigvis kom Trinidads næste barn, en pige, velskabt til verden. Hun blev døbt Manolita til minde om hendes bror.


Gaden Trinidad Grund