top of page

Renoveringeller nyt?


 

Bettina Rosasco | OÖDARCHITECTS

bettina@oodarchitects.com | +34 650 428 956 | www.oodarchitects.com

 

Ved køb af ejendom, skal man vælge en gammel bygning og renovere, selv bygge ens drømme bolig eller købe en ejendom fra en bygherre - enten på plantegning eller nybygget.

Afhængig af ens behov for teknologi og ønsket komfort, må man have en klar ide af, hvad ens prioriteter er. I denne artikel vil vi prøve at klargøre de forskellige muligheder.


Nybyggeri eller ombygning

Når man beslutter sig for at købe en ny ejendom, er der mange der står foran dilemmaet, om man skal købe en gammel ejendom og renovere huset, købe en grund og bygge selv eller købe en ejendom på plantegning fra en bygherre.


Beslutter man sig for at ombygge et gammelt hus kan det være interessant, hvis man får det for en fornuftig pris, da der altid er uforudsete omkostninger ved at ombygge. Er huset mere end 50 år gammelt, er det normalt at blive nødt til at forstærke husets eksisterende struktur og muligvis fundament, specielt hvis man skal udvide huset med en første sal. Derudover skal alle de indvendige materialer rives ned for at forny badeværelser, køkken, gulve, VVS og elektricitet.


De forrige punkter har en let løsning med en dygtig konstruktør ved hånden, men desværre bliver to af de vigtigste problemer normalt aldrig løst ordentligt, hvilket er fugt problemer og en korrekt udluftning. Når folk renoverer deres hus bliver vinduerne normalt skiftet ud med mere moderne og lufttætte vinduer, men hvis man ikke sørger for at få en effektiv ventilation, som for eksempel Zehnder´s entalpiske varmeveksler som forklaret i forrige nummer af Solkysten, så kan jeg garantere for, at man hurtigt vil få fugtproblemer på husets vægge indenfor.


Grunden til dette er, at de gamle vinduer var utætte og derfor garanterede en konstant ventilation, og da de gamle huse normalt ikke har en ordentlig isolering i væggen, hvis de overhovet har det!En kold væg kombineret med høj luftfugtighed (personer og køkken elementer såsom opvaskemaskiner og ovne tilfører fugtighed til rummene) er ensbetydende med kondenseret vanddamp, specielt på vægge vendt mod nord, da deres overflade er koldere. Kondenseret vanddamp fører til uønsket skimmelsvamp som er ekstremt usundt, skimmelsvamp er direkte farligt for vores helbred og skal fjernes med det samme af en specialist da det kan føre til symptomer såsom hovedpine, svien i halsen, astma, hoste og infektioner i luftveje hvilket kan forværre symptomer hos en COVID patient!


Med dette sagt er det ikke alle huse, der er dårligt bygget og med en kyndig hånd ved ens side kan man få et gammelt byggeri til at få et nyt liv.Vælger man at købe en grund og bygge sit eget hus, har man garanteret alt den nyeste teknologi og materialer for at få et sundt hus. Et hus bygget fra grunden af har altid en større garanti for kvalitet og mere bæredygtigt grundet en bedre isolering og teknologi der sørger for et formindsket forbrug af blandt andet elektricitet til opvarmning/nedkøling af huset. Ud over et mere bæredygtigt byggeri garanterer et nybyggeri høj komfort, både termisk, lys og støj komfort.


Komfort er for mig lige så vigtigt som et smukt arkitektonisk byggeri. Termisk komfort er husets temperatur, fugtigheden i luften og vindhastigheden (air condition med en konstant vind kan være meget ubehagelig). Den optimale indendørs temperatur ligger på 22-23 celsius grader og den gennemsnitslige strålevarme skal maximalt være på 6 graders forskel. Et eksempel, husets indendørs temperatur er på 23 grander men husets ydervægge (normalt uden isolering) er 12 grader. Står man med ryggen mod denne ydervæg vil man have fornemmelsen af en kold ryg og skynder sig væk derfra. Den relative fugtighed bør være mellem 35-60 procent og vindhastigheden mindre en 0,5 mts/sekund.


Lys komfort er ligeledes vigtigt da et korrekt designet kunstigt lys design kombineret med et behageligt naturligt lys (korrekt design af størrelser af vinduer) har en vigtig psykisk påvirkning på os mennesker.


Støj komfort er sammen med termisk komfort et af de vigtigste konstruktive punkter da både en total mangel af støj eller en uforholdsmæssig høj støj seriøst kan påvirke både det mentale og fysiske helbred. Støjforurening kan forstyrre vores søvn, give os stress og derved nedsætte vores ydeevne og helbred. En korrekt isolering af byggeriet er essentielt for vores velfærd og trivsel.10 daglige rutiner der forbedres med en øget komfort:

-Bedre udhvilet

-Bedre fysisk trivsel

-Mere effektiv hjemme og på arbejdet

-Øget produktivitet

-Bedre appetit

-Forbedret helbred


Som sidste punkt er at købe en ejendom, enten som plantegning eller færdigt byggeri fra en bygherre. Her skal man være opmærksom på, at man får den kvalitet som er inkluderet i kontrakten. Nu om dags er bygge regulationer EU reguleret så nybyggeri har normalt en høj kvalitet. Som minus kan man ikke altid vælge de materialer, man ønsker udover 2-3 forskellige modeller som bygherren tilbyder.

135 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page