top of page

Seniortræning

af fysioterapeut Rikke Markussen, Centro Sanum


I fortsættelse af sidste måneds artikel omkring forebyggelse af fald hos ældre, så kommer her en opfølgning. Denne artikel handler om Seniortræning, som tilbydes i Centro Sanum og hvor et af målene for træningen er faldforebyggelse. Hvis ikke du har fået læst forrige artikel, kan du finde den på Solkystens hjemmeside eller naturligvis i sidste måneds magasin.

Seniortræning er en træning, som er tilrettelagt for både at forebygge og behandle de skavanker, der som oftest kommer, når man når ”reparationsalderen”.

Hvorfor dyrke motion?


Muskler og skelet

Udover at styrke hjertet, forbedre forbrændingen osv., styrker regelmæssig motion også muskler, sener, knogler og led. Motion modvirker tab af muskelmasse og kan også være forebyggende for stivhed og gigtrelaterede gener som smerter, muskelsvaghed og nedsat funktionsniveau. Balanceøvelser forebygger fald, som er vigtige at undgå især for ældre, da helingen er langsommere og der er risiko for osteoporose og derved større risiko for fraktur.


Blodtryk

Mange danskere lider af forhøjet blodtryk. Tilstanden kan udvikle sig til hjerte-kredsløbsproblemer, nyresvigt og slagtilfælde, hvis der ikke bliver gjort noget ved det. Regelmæssig fysisk aktivitet kan imidlertid både forebygge og reducere et forhøjet blodtryk.


Hjerte og kredsløb

Risikoen for hjerte-karsygdomme kan nedsættes ved at være fysisk aktiv, bl.a. fordi fysisk aktivitet træner hjertet og forbedrer dets ydeevne, så der pumpes mere blod ud i systemet pr. slag. Et veltrænet hjerte skal derfor slå færre slag for at pumpe blodet rundt i kroppen. Der vil kunne ses et fald i blodtryk og puls. Fysisk aktivitet beskytter ligeledes mod åreforkalkning. Herved mindskes risikoen for blodprop i hjertet.


Diabetes 2

Overvægt er i dag den største grund til, at så mange udvikler denne type diabetes. Regelmæssig fysisk aktivitet mindsker risikoen for at udvikle sukkersyge. Desuden kan fysisk aktivitet bruges som led i behandlingen, hvis sygdommen allerede er opstået. Herved kan medicinsk behandling udskydes eller helt undgås. Dette kan lade sig gøre, fordi fysisk aktivitet øger kroppens følsomhed overfor insulin.


Fedt i blodet

Fysisk aktivitet har også en positiv indflydelse på fedtstofferne i blodet, fordi fedtstoffer er mindre tilbøjelige til at aflejre sig i årene hos en person, der træner. Risikoen for åreforkalkning og følger heraf, som f.eks. blodprop i hjertet, forhøjet blodtryk, blodprop i hjernen og hjerneblødning, mindskes således.


Vægt

Fysisk aktive mennesker har oftest lettere ved at holde en normal kropsvægt end inaktive mennesker, og det hænger sammen med, at fysisk aktivitet giver en bedre energiomsætning og regulerer appetitten.


Kræft

Undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og fraværet af en række kræftformer. Der er en markant lavere risiko for tyktarmskræft hos fysisk aktive mænd og kvinder.


Psyken

Fysisk aktivitet er kendt for at øge det almindelige velbefindende, eksempelvis ved at give en mere stabil nattesøvn og bedre humør, når man vågner om morgenen. Mennesker, der motionerer regelmæssigt, bliver desuden bedre til at slappe af og dermed bedre til at tackle stress. Afspænding afsluttes Seniortræning altid med.


Socialt

De fleste synes, at det er sjovere at træne sammen med andre end alene. Ofte får man trænet meget mere og oftere, når der er andre at træne med. Desuden er der altid mulighed for en god snak og en kop kaffe sammen efterfølgende. En god gruppedynamik er en god motivation.


Immunforsvar

Det er veldokumenteret, at motion påvirker immunsystemet positivt. Personer, som er i god form, har således et bedre immunforsvar. F.eks. forekommer infektionssygdomme sjældnere, og fysisk aktive kommer sig hurtigere over en sygdom.

Regelmæssig motion kan således mindske risikoen for, at de nævnte sygdomme og tilstande opstår. Desuden kan fysisk aktivitet - hvis man allerede lider af en af ovennævnte sygdomme - være med til at mindske risikoen for, at sygdommen forværres.


Så hvad venter du på? Op af stolen og af sted.

Tirsdag og torsdag kl. 11.30-13.00 i Centro Sanum. 10 x for 100€. Træningen foregår på dansk.

7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Solkysten-logo.gif
bottom of page